Αθ. Κυριαζής: Στο επίκεντρο των νεοφυών επιχειρήσεων η τεχνητή νοημοσύνη

19:31 25/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Μεγάλος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων, που έχουν εγγραφεί στη βάση δεδομένων του Elevate Greece, ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη».

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής μιλώντας, πρόσφατα, στο “3rd Quo Vadis AI Conference”, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία και το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του European

Public Law Organization (EPLO).

Ο κ. Κυριαζής στην ομιλία του ανέφερε ότι η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση πρέπει να γίνει με προσοχή και παρουσιάζει ιδιαιτερότητες στην εφαρμογή της, καθώς προϋποθέτει την επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού, ενώ οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ρυθμίζεται κεντρικά και ως εκ τούτου είναι συγκριτικά λιγότερο ευέλικτη.

Ακολούθως, επεσήμανε ότι, όσον αφορά την έρευνα, η σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης αναδείχθηκε αρκετά νωρίς μέσα από τη Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης της ΠΠ 2014-2020 και ορίστηκε ως μία από τις προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να δοθεί έμφαση και να επικεντρωθούν τα κονδύλια. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας χρηματοδοτήθηκαν 13 έργα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, συνολικής δημόσιας δαπάνης 7,2 εκατ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι σχεδιάστηκαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση των εθνικών αναγκών, όπως η Αναβάθμιση των Υποδομών σε Ερευνητικά Κέντρα, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της δεξαμενής ταλέντων που διεξάγει έρευνα υψηλής αριστείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, υποστήριξη για τη δημιουργία και την ανάπτυξη spin-off εταιρειών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, κ.ά. Τόνισε δε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση ερευνητικού δυναμικού υψηλής αριστείας από το εξωτερικό και την ανάπτυξη συνεργασιών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εγγραφεί στη βάση δεδομένων του Elevate Greece.

Εν συνεχεία, επεσήμανε τη σημασία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, του θεσμού «European Research ERA Chairs (ERA Chairs)» που αφορά την προσέλκυση διαπρεπών Ακαδημαϊκών και ερευνητών από το εξωτερικό σε ελληνικά ιδρύματα, με στόχο την επίτευξη ερευνητικής αριστείας. Αναφέρθηκε, ακόμη, στα σημαντικά βήματα των Ερευνητικών κέντρων που εποπτεύει η ΓΓΕΚ, όπως π.χ. το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” το οποίο έχει μακρά παράδοση στην τεχνητή νοημοσύνη και σε συναφείς τομείς. Επίσης, η μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και στοχεύει στη δημιουργία συνεργειών μεταξύ Ελλήνων ερευνητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την προώθηση της σχετικής έρευνας και καινοτομίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι οι ερευνητικές πολιτικές που θα συμβάλουν στον σχεδιασμό Ηθικής και Αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης είναι απαραίτητες για να ανταποκριθούμε σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο επιστημονικό και τεχνολογικό οικοσύστημα και στις συνακόλουθες προκλήσεις, αν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο.

Keywords
Αναζητήσεις
ath-kyriazis-sto-epikentro-ton-neofyon-epicheiriseon-i-techniti-noimosyni.htm
Τυχαία Θέματα