Μπορούν τελικά οι γυναίκες να αλλάξουν το παιχνίδι;

11:37 24/3/2025 - Πηγή: Emea.gr

Γράφει η Εύα Καντιλάρη

Η σημασία της γυναικείας ηγεσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας με θέμα «Γυναικεία Δύναμη: Πώς οι Γυναίκες Αλλάζουν το Παιχνίδι», η οποία πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 20 Μαρτίου 2025 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, κύριος Σίμος Αναστασόπουλος, ενώ παρούσα ήταν και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Κατά την ομιλία του ο κ. Αναστασόπουλος μοιράστηκε με το κοινό μερικά πολύ σημαντικά στατιστικά

σχετικά με την ανισότητα των φύλων στη χώρα μας σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε τα εξής:«Η Ελλάδα με συνολική βαθμολογία περίπου 59% κατατάσσεται στην 25 θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη ισότητας των φύλων, σχεδόν 12 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε βελτιώσει τη θέση μας από το 2010 κατά περίπου 11 μονάδες, κυρίως λόγω τριών παραγόντων: Του χρόνου απασχόλησης, της εξουσίας και των εισοδημάτων. Από το 2021 έως το 2023 η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας αυξήθηκε κατά περίπου 1,5 μονάδα, μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Η μεγαλύτερη ανισότητα στην Ελλάδα παρατηρείται στην εργασία, όπου η χώρα μας κατατάσσεται 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μια μικρή βελτίωση, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν μικρότερα ποσοστά απασχόλησης. Η εξουσία είναι ο τομέας, στον οποίο είχαμε τη μεγαλύτερη πρόοδο, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 3 μονάδες από το 2021, κυρίως χάρη στην αύξηση στην οικονομική εξουσία που ήταν περίπου 7 μονάδες. Η ανεργία των γυναικών είναι περίπου 3% υψηλότερη από αυτή των ανδρών, αφιερώνουν δε 2,5 φορές περισσότερο χρόνο από τους άνδρες στην απλήρωτη εργασία, οικιακές εργασίες και φροντίδα παιδιών.

Όσον αφορά την ηγεσία, μόλις το 37% των διευθυντικών θέσεων κατέχονται από γυναίκες. Σχετικά με την πολιτική συμμετοχή, το 2024 οι γυναίκες αποτελούσαν το 25% των υπουργών, μια από τις χαμηλότερες αναλογίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξημένη όμως κατά 8 μονάδες από το 2023. Στη βουλή η γυναικεία παρουσία αυξήθηκε κατά 2 μονάδες από το 2023 φτάνοντας το 23% σε σύγκριση με το 33% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αναφορικά με τη συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ της ΕΕ. Η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στη συμμετοχή στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξουσία παραμένει εντονότερη σε σχέση με άλλες χώρες, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Μάλτα βελτιώνουν γρηγορότερα το χάσμα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παίρνοντας τη σκυτάλη η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως «Μπορούν οι γυναίκες να αλλάξουν το παιχνίδι; Μπορούν και αυτό φαίνεται από αυτήν εδώ την αίθουσα, έχουμε εδώ μέσα γυναίκες που έχουν αποδείξει περίτρανα πόσα πολλά μπορούν να επιτύχουν. Γιατί όμως κάνουμε μια ειδική εκδήλωση γι’ αυτό; Γιατί αντικειμενικά υπάρχει ένα ζήτημα, αντικειμενικά υπάρχουν στερεότυπα, αντικειμενικά υπάρχουν παρωχημένες αντιλήψεις. Νομίζω ότι οι γυναίκες δέχονται πολλές περισσότερες επιθέσεις σε διάφορους χώρους. Συνεπώς, υπάρχει μια ανάγκη να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες ακόμα περισσότερο, να τους δώσουμε ευκαιρίες, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αναδειχθούν. Σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης που εκπονεί το υπουργείο Εργασίας, σε θέσεις που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, πάνω από το 60% είναι γυναίκες. Περισσότερες γυναίκες από τους άντρες κυνηγάνε αυτά τα προγράμματα. Επίσης, στα προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων συμμετέχουν και πάλι περισσότερες γυναίκες σε ποσοστό 60%.Η ανεργία στη χώρα μας συνολικά έχει πέσει πάρα πολύ. Έχει πέσει περίπου κατά 47%. Η μείωση της ανεργίας στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη. Σήμερα που μιλάμε έχουμε περίπου 270.000 περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας, σε σχέση με το 2019. Είναι αρκετό; Όχι είναι η απάντηση. Είμαστε τέταρτοι από το τέλος στη γυναικεία απασχόληση, έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Άρα χρέος της πολιτείας είναι να θεσπίσει εκείνα τα κίνητρα που θα ενθαρρύνουν ακόμα περισσότερο τη γυναικεία απασχόληση. Πρόοδος όμως υπάρχει. Χρειαζόμαστε ωστόσο μια αλλαγή νοοτροπίας. Δεν φτάνουν οι πρωτοβουλίες του κράτους, χρειάζεται και ευρύτερα μια αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να καταστεί απολύτως σαφές σε όλους, ότι ναι οι γυναίκες, αλλάζουν το παιχνίδι».

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Στατιστικά, προκλήσεις και εργαλεία ενδυνάμωσης

Στη συνέχεια ακολούθησε μια εξαιρετικά δυναμική συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, Δρ. Βενετία Κουσία, η CEO και Country Manager των Hellenic Duty Free Shops, Μαρία Ιωαννίδου, η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, ενώ συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος, Μάιρα Μπάρμπα.

Όπως τόνισε η Δρ. Βενετία Κουσία, η οποία ήταν και εμπνεύστρια της εκδήλωσης «η σκέψη μου για αυτή την εκδήλωση ξεκίνησε βλέποντας τους δείκτες για το human trafficking, με εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως. Πρέπει να διεκδικούμε, να μη φοβόμαστε και να μη σταματάμε ποτέ να εξελισσόμαστε. Για να αλλάξει το παιχνίδι,θέλουμε γυναίκες ευτυχισμένες, όχι μόνο επιτυχημένες».

Τι σημαίνει να είσαι ηγέτης

Σε ερώτηση για το τι είναι για εκείνη η ηγεσία η κ. Κουσία είπε πως: « Η ηγεσία για εμένα είναι να κάνεις τους γύρω σου ηγέτες. Δεν είναι μόνο να δείχνεις τον δρόμο. Γιατί ηγέτης για εμένα δεν είναι μόνο ο CEO, είναι ο οποιοσδήποτε βρίσκεται σε μια θέση. Διότι η ηγεσία δεν είναι στον ρόλο, αλλά στον άνθρωπο. Άρα ηγεσία για εμένα είναι να κάνεις τους άλλους ηγέτες».

Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησε και η κ. Βρεττού, λέγοντας ότι:«Ο ρόλος του ηγέτη είναι να δημιουργήσει τους νέους ηγέτες. Εγώ θα το έλεγα ότι ηγέτης είναι ο πιλότος του αεροπλάνου, είναι αυτός που οδηγεί, που το κατευθύνει. Και αυτός που στις αναταράξεις είναι ήρεμος και προσδίδει το αίσθημα της ασφάλειας και της ησυχίας σε όλους τους επιβάτες πίσω στο αεροπλάνο, ενώ παράλληλα τους δείχνει τον προορισμό, Άρα αυτός που εμπνέει και οδηγεί».

Από την πλευρά της η κ. Εφραίμογλου είπε πως: «Ηγέτης είναι αυτός που κάνει το όραμα πραγματικότητα για όλους και μπορεί να τα συνδυάζει όλα. Αυτός που έχει ενσυναίσθηση, έχει καλή επικοινωνία, ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Σίγουρα εμπνέει, αλλά έχει και ταπεινοφροσύνη. Ηγέτης λοιπόν είναι αυτός που τα συνδυάζει όλα αυτά, φροντίζοντας παράλληλα για το κοινό καλό και την κοινωνία».

Την ίδια ώρα η κ. Ιωαννίδου ανέφερε πως: «Για εμένα ηγέτης είναι κάθε άνθρωπος που έχει επίδραση στις ζωές των άλλων. Καλός ηγέτης είναι αυτός που επιδρά με καλό τρόπο στις ζωές των άλλων, βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων που συνεργάζεται. Το αποτέλεσμα είναι το επόμενο στάδιο, το βασικό είναι ότι έχει την ευθύνη της ευημερίας κάποιων ανθρώπων».

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα οι γυναίκες

Στην συνέχεια η κ. Ιωαννίδου μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως προς την ηγεσία υπογράμμισε ότι «ένα λάθος που γίνεται συχνά σε σχέση με τις γυναίκες και την ηγεσία. Επειδή το πρότυπο που έχουμε του ηγέτη είναι ανδρικό, προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε και στις γυναίκες και κρίνουμε μια καλή η κακή ηγέτη, ανάλογα με το πόσο ταιριάζει στο ανδρικό μοντέλο. Κάθε άνθρωπος ηγείται με τον δικό του τρόπο και ηγείται μιας διαφορετικής ομάδας. Το πόσο εύκολα μπορείς να προσαρμοστείς στο περιβάλλον και να γίνεις πιο αποφασιστικός όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν ή να κάνεις ένα βήμα πίσω όταν πρέπει να ακούσεις την ομάδα είναι πολύ ουσιαστικό. Η συνέπεια αυτών που λες με αυτά που κάνεις είναι επίσης πολύ σημαντική για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων».

Ερωτώμενη επίσης για το ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ηγεσία, η κ. Εφραίμογλου απάντησε:«Τα στερεότυπα, μιλώντας πάντα για τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Εμείς το είδαμε πολύ έντονα σε μια έρευνα που κάναμε με τη Microsoft. 1 στις 2 γυναίκες στον χώρο εργασίας, είπαν ότι αντιμετωπίζουν στερεότυπα».

Σχετικά με το πως μπορούμε να σπάσουμε τα στερεότυπα η κ. Βρεττού είπε πως «δυστυχώς θέλει πάρα πολύ προσπάθεια και δεν είναι αποτέλεσμα ενός ανθρώπου μόνο. Μία λύσει είναι να δίνεις το παράδειγμα και να μην υιοθετείς στερεότυπα στις δικές επιλογές και στη δική σου δουλειά, δίνοντας ευκαιρίες. Συζητάμε πολύ για τον όρο της «γυάλινης οροφής» και πως θα τη σπάσουμε. Υπάρχει όμως και η έννοια του «γυάλινου πατώματος». Κάποια στιγμή η Wall Street Journal είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι μετοχές των εταιρειών με γυναίκες CEOs είναι χειρότερη απόδοση σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες με άντρες CEOs. Κάποια στιγμή ένας αναλυτής θέλησε να διερευνήσει περισσότερο αυτό το συμπέρασμα και ζήτησε να δει το δείγμα. Βλέποντας το δείγμα διαπίστωσε ότι οι εταιρείες με γυναίκες CEOs ήταν εξαρχής πολύ προβληματικές. Αυτό σήμαινε ότι ποσοστιαία πήραν μια πολύ πιο δύσκολη κατάσταση, καθώς οι άνδρες φοβόντουσαν να πάρουν το ρίσκο. Το γεγονός όμως ότι ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξουν την πορεία τόσο προβληματικών εταιρειών, συνέβαλε στο να διατηρηθεί το στερεότυπο του ότι οι γυναίκες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι άντρες που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Έχουμε επομένως πολύ δουλειά μπροστά μας και εμείς οι γυναίκες πρέπει να δείχνουμε ότι φεύγουμε από το comfort zone γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να σπάσουμε τα στερεότυπα».

Από την άλλη, αναφορικά με τον εάν οι γυναίκες στον εργασιακό στίβο πρέπει να χειρίζονται τα πράγματα πιο διπλωματικά, η
Κουσία υπογράμμισε ότι:«Εγώ θα σταθώ στην έννοια της αυθεντικότητας και της ταπεινοφροσύνης. Δεν χρειάζεται να είσαι κακέκτυπο του ανδρικού προτύπου, αλλά δεν έχουν και οι άνδρες ένα πρότυπο. Χρειάζεται αυθεντικότητα, αλλά με ταπεινοφροσύνη».

Κλείνοντας αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση οι συμμετέχουσες έδωσαν το δικό τους μήνυμα.

«Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται για εμένα. Γίνεται και η οικογένεια, γίνεται και η καριέρα, γίνονται όλα», είπε η κ.Ιωαννίδου.

«Πιστεύω ότι οι γυναίκες μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι άμα το θέλουν, με προσήλωση στον στόχο, με διαρκή μάθηση και αρχές», υπογράμμισε η κ. Εφραίμογλου.

«Δεν πρέπει να βλέπουμε τους άνδρες ως αντιπάλους ή εχθρούς. Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή με τις γυναίκες μόνες να συζητάμε μεταξύ μας, προσπαθώντας να κάνουμε ψυχοθεραπεία. Η αλλαγή πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τους άνδρες, βλέποντας και εκείνοι τα οφέλη από την εξισορρόπηση των σχέσεων», τόνισε η κ. Βρεττού.

Από την πλευρά της η κ. Κουσία μοιράστηκε με το κοινό μια λίστα με Dos και Must Dos η οποία περιλάμβανε τα εξής:

Do’sΝα επιλέγετε ελεύθερα βάση της δική σας πραγματικής επιθυμίας και όχι των άλλων.Να βιώνετε τις αξίες σας και όχι απλώς να τις λέτε. Οι άλλοι ακολουθούν το παράδειγμα μας και όχι τα λόγια μας.Μην είστε εγωίστριες και υπερόπτες για λάθους λόγους. Να είστε εγωίστριες, όχι υπερόπτες, αλλά για τους σωστούς λόγους.Να έχετε πάντα τα αυτιά σας ανοιχτά. Να διεκδικείτε και να μην φοβάστε.Να πατάτε στη γη και το κεφάλι σας να είναι πάνω από τα σύννεφα, δηλαδή να ονειρεύεστε.Must Do’sΝα μην πιστεύετε ποτέ ότι φτάσατε γιατί η εξέλιξη δεν σταματά ποτέΔεν χρειάζεται να είμαστε αρεστές πάντα. Κάποιες φορές μπορεί να θέλουμε να είμαστε, κάποιες όχι.Να είμαστε ηγέτες σχεδόν σε ό,τι αναλαμβάνουμεΜην κοιτάτε το φαίνεσθαι, σχεδόν καθόλου, αλλά να κοιτάτε την ουσίαΓια να αλλάξει το παιχνίδι θέλουμε γυναίκες ευτυχισμένες και όχι επιτυχημένες. Ζήστε με δυναμισμό και ένταση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των χορηγών ΣΟΛ Crowe, Kyriakides Georgopoulos Law Firm και Πειραιώς οι οποίοι στήριξαν την πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προώθησης της γυναικείας ηγεσίας και επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του event παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Νίκου Α. Σαμαρά, αφιερωμένο στο ρόλο εξουσίας της γυναίκας.

Δείτε επίσης:

Η συνέντευξη της Δρ. Βενετίας Κουσίας στον τηλεοπτικό ΜΟΝΟΚΕΡΟ

Πηγή: Startupper.gr

Keywords
duty free, ελλαδα, συμμετοχή, βουλη, χρεος, ceo, hellenic, free, attica, σημαίνει, microsoft, zone, dos, σολ, law, σαμαρας, σταση εργασιας, Γόνδολες της Βενετίας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αμα, υπουργειο εργασιας, χωρες, βενετια, βημα, δουλεια, εργασια, εργαλεια, ηγεσια, ηγετης, θεμα, ιταλια, καριερα, μαλτα, πειραιως, ωρα, attica, ceo, microsoft, αγορα, αγορα εργασιας, αεροπλανο, αυξηση, αρθρο, αξιζει, ανεργια, ανθρωπος, αυτια, αφιερωμενο, βαθμολογια, βιβλιο, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, δειγμα, ευα, ευκολα, αιθουσα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εννοια, εξελιξη, επικοινωνια, επιτυχια, ερευνα, ευθυνη, εφραιμογλου, ζωες των αλλων, ιδια, ομιλια, λαθος, λογια, μειζονος ελληνισμου, μειωση, μπορεις, νικη, ομαδα, παντα, οικογενεια, οραμα, ορος, ουσιαστικο, περιβαλλον, πιλοτος, πορτογαλια, προγραμματα, ρισκο, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σολ, τι ειναι, χασμα, ψυχοθεραπεια, αντρες, attica bank, free, dos, duty free shops, duty free, ενωση, γυναικες μονες, hellenic, ηγετες, χωρα, υπουργειο, law, μπροστα, παιχνιδι, σημαίνει, θεσεις, ξεκινησε, zone
Αναζητήσεις
boroun-telika-oi-gynaikes-na-allaxoun-to-paichnidi.htm
Τυχαία Θέματα