Χ. Φιντάν: Επιμένει για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο»
Τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζοντας «πραγματικά θετικό» το κλίμα μετά και την επίσκεψή του στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, για τον οποίο είπε ότι «είχε επίσης θετική προσέγγιση».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ερωτώμενος για τα «προβλήματα» στο Αιγαίο, τα χαρακτήρισε «ευαίσθητο
«Είναι απαραίτητο να στοχεύσουμε στο πώς μπορεί να προωθηθεί μια διαφορετική προσέγγιση» υπογράμμισε ο Χακάν Φιντάν διευκρινίζοντας: «Αντί να λύνουμε τα ζητήματα, ας πάμε ένα βήμα πάνω και ας πούμε, όπως είπε ο πρόεδρός μας, ότι θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο -που στην πραγματικότητα είναι μία μοναδική φυσική περιοχή- σε έναν παράδεισο που θα εξυπηρετεί την ευημερία, την ευτυχία, την ειρήνη και την ασφάλεια και των δύο χωρών».
Όπως υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, για να μπορέσει να γίνει αυτό, «απαιτείται βούληση και χρειάζεται επίσης μια ορισμένη πολιτική ωριμότητα», σχολιάζοντας παράλληλα ότι η ελληνική πλευρά έχει μεγαλύτερη πολιτική πίεση στο εσωτερικό σε σχέση την Τουρκία, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. «Τώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λάβει ισχυρή στήριξη από τον λαό, είναι σε θέση να βάλει πολιτική βούληση πίσω από πιο ορθολογικές λύσεις. Αυτό που αναλογεί σε εμάς τους υπευθύνους, τους ειδικούς είναι να παράγουμε αυτή την ορθολογική λύση και εκείνο που αναλογεί στην πολιτική ηγεσία είναι να θέσει αυτή τη βούληση εκ μέρους του λαού» υποστήριξε ο κ. Φιντάν.
Δήλωσε ακόμη πως: «Έχουμε προβλήματα, τα προβλήματα αυτά είναι σύνθετα προβλήματα, ορισμένα από αυτά είναι πολύ δύσκολα προβλήματα, αλλά ναι, είναι προβλήματα που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές, δηλαδή δεν είναι προβλήματα που εμείς συμμετείχαμε άμεσα στη διαμόρφωσή τους. Πώς μπορούμε, ως υπεύθυνοι άνθρωποι, να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα; […] Τώρα, αναζητούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σύνολο λύσεων στο οποίο και οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν, χωρίς να βλάψουμε τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας, βρίσκοντας μια ισορροπία στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας της χώρας, των στρατηγικών στόχων κ.ά. Προφανώς, αυτή είναι η υπ’ αριθμόν ένα αποστολή της διπλωματίας. Πρέπει να το κάνουμε αυτό. Το αν μπορούμε να φτάσουμε σε αποτέλεσμα ή όχι είναι ένα άλλο θέμα, αλλά ήταν απαραίτητο να ξεκινήσει αυτό.»
Από τη μία πλευρά, υπάρχουν διερευνητικές συνομιλίες που έγιναν πριν από εμάς. Παρακολουθώ τον φάκελο εδώ και χρόνια, δηλαδή στις μυστικές υπηρεσίες, από την άλλη πλευρά στο πρωθυπουργικό γραφείο και υπάρχει ένα μοτίβο που έχω δει, δηλαδή, όποτε ο πρόεδρός μας βλέπει έναν ηγέτη στην Ελλάδα που έχει τη βούληση και που είναι σοβαρά υπεύθυνος, βάζει και εκείνος βούληση να προχωρήσουν αυτά τα θέματα. Ζητά να δει σοβαρότητα και όταν δει σοβαρότητα δείχνει και ο ίδιος την απαραίτητη βούληση και εμείς κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες.
Τώρα, υπάρχει εδώ μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει, και ορισμένα θέματα αυτής της διαδικασίας είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή. Το θέμα είναι μια συζήτηση με τρόπο που να στοχεύει στο να μην αυξηθεί η ένταση με οποιονδήποτε τρόπο, και υπάρχουν απίστευτες προσπάθειες και από την ελληνική πλευρά και από τους άλλους συνεργάτες μας στο να μην αυξηθεί η ένταση. Προσπαθούμε να το φέρουμε εις πέρας αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας για τα θέματα τα οποία θέτει η χώρα του έκανε λόγο και για προβλήματα της «τουρκικής και μουσουλμανικής» μειονότητας.
Ο Χακάν Φιντάν στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα.
Συγκεκριμένα έθεσε το ερώτημα «πόσο αναστρέψιμη και πόσο μη αναστρέψιμη είναι η πραγματικότητα στο νησί, τι μας δείχνει η Ιστορία, τι έγινε μετά το 60, τι έγινε πριν;» για να απαντήσει: «Όταν τα κοιτάξετε όλα αυτά και αφού έχω συζητήσει το θέμα αυτό με όλους όσους ενδιαφέρονται για το θέμα, Ευρωπαίους, Αμερικανούς και από άλλες χώρες, όλοι συμφωνούν ότι η πραγματικότητα στο νησί είναι ότι οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά η μία από την άλλη και οι δύο κοινότητες έχουν χαράξει το δικό τους δρόμο, ζουν τη δική τους ζωή και συνεχίζουν το δικό τους δρόμο. Η αναζήτηση τρόπου να τους ενώσουμε με μια συνταγή με αναγκαστικό τρόπο και να τους βάλουμε σε διαμοιρασμό εξουσίας δεν είναι κάτι που θα αποφέρει αποτελέσματα, είναι ασύμβατη δηλαδή με την πραγματικότητα.
»Έχει επίσης δοκιμαστεί πολλές φορές. Πριν από 20 χρόνια, ο πρόεδρος, τότε ήταν πρωθυπουργός, έθεσε τη βούληση και οι Τουρκοκύπριοι είπαν το “ναι”. Έτσι και τώρα, όταν έρχεται ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και θέτει αυτό το θέμα, τους λέω “μπείτε στη θέση της ελληνοκυπριακής διοίκησης και μπείτε στη θέση του ελληνοκυπριακού” λαού. Ζείτε εδώ πενήντα χρόνια, όλες οι χώρες σας βλέπουν ως κράτος, σας αντιμετωπίζουν ως κράτος, παίρνετε τις δικές σας αποφάσεις, ζείτε από τη δική σας ευημερία, ξαφνικά, με μια συμφωνία, θα έρθει μια ομάδα ανθρώπων από το Βορρά, θα μοιραστείτε τη χώρα, την ευημερία, τα πάντα, θα τα μοιραστείτε τα πάντα διά δύο.
»Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, πολλώ δε μάλλον από τους Τούρκους. Τώρα το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο κόσμος το γνωρίζει αυτό ακόμα και αν δεν το παραδέχεται».
Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση της ΕΕ, με αποτέλεσμα το Κυπριακό να γίνει πρόβλημα για την Ένωση. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε εμπλακεί σε μια διαδικασία που θα επέτρεπε πάρα πολύ την άμεση επαφή. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση το κάνει δικό της θέμα στις αποφάσεις που παίρνει. Και στη συνέχεια γίνεται μία προβληματική περιοχή, προϋπόθεση για θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία» είπε ο Τούρκος υπουργός.
Σημείωσε επίσης ότι «όσο υπάρχει η Δημοκρατία της Τουρκίας, όσο συνεχίζει να προστατεύει τη μικρή πατρίδα εκεί» το Κυπριακό «θα είναι ένα διαχειρίσιμο θέμα».
Για την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα περί στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Φιντάν είπε: «Παρακολουθούμε πολύ στενά τις κινήσεις που αλλάζουν τις ισορροπίες και σχετίζονται με την ασφάλεια. Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά για εμάς. Τα εξετάζουμε πολύ προσεκτικά, ώστε να μπορούμε να τοποθετήσουμε την προβολή ισχύος στο σωστό μέρος αναλόγως.
»Αλλά επί της ουσίας, για εμάς, μετά την επιχείρηση του ‘74, όπως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει ανάγκη για νέα στρατιωτική δράση. Οι δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων και της “ειρηνευτικής δύναμης Κύπρου” από εδώ και στο εξής αποσκοπούν στη διασφάλιση της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων εκεί, στη διασφάλιση της ασφάλειας και της εδαφικής τους ακεραιότητας. Όσοι βλέπουν απειλή ή “παράγουν” απειλή από τη δική μας παρουσία, χρησιμοποιούν τέτοιες απειλές ως αφορμή για να υλοποιήσουν τα δικά τους εξοπλιστικά σχέδια και την πολιτική τους και αυτός είναι κάτι άλλο. Θέλω να πω, μπορεί να υπάρχει άλλη πρόθεση εκεί. Αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Εξάλλου, η Κύπρος είναι πολύ κοντά μας. Ως μητέρα πατρίδα, οι δυνατότητες κινητοποίησης μας είναι επίσης πολύ υψηλές».
«Στην πραγματικότητα, οι προθέσεις και στις δύο πλευρές όσον αφορά τις διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Ξέρετε, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έφερε τους ηγέτες κοντά. Στο μέλλον, και πάλι με οικοδεσπότη τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρξουν τετραμερείς συνομιλίες, αυτή τη φορά με τη δική μας συμμετοχή», επεσήμανε και κατέληξε: «Είναι πάντα πολύτιμο να κατανοούμε τη θέση της άλλης πλευράς, να προχωρούν τα θέματα, να συζητάμε τα θέματα με πολιτισμένο τρόπο, τουλάχιστον αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε, να δούμε αν υπάρχει άλλη διέξοδος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και για το λόγο αυτό δεν απορρίπτουμε το απλωμένο χέρι, ούτε κωφεύουμε στις προτάσεις που γίνονται. Αλλά η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η πραγματικότητα στο νησί είναι ξεκάθαρη».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Αεροσκάφος στο Ντάλας χτυπήθηκε από σφαίρα κατά την απογείωσή του
- Β. Ζελένσκι: Το Κίεβο πρέπει να κάνει "ό,τι μπορεί" ώστε ο πόλεμος να τερματιστεί του χρόνου μέσω της διπλωματίας
- Στις αρχές Ιανουαρίου το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Οι δικαιούχοι
- Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το Πολυτεχνείο- Άνοιξαν οι πόρτες
- «Παράθυρο» για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή; Η Βηρυτός μελετά αμερικανική πρόταση – Τι προβλέπει
- Πολυτεχνείο: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας – Ποιοι δρόμοι και σταθμοί του Μετρό κλείνουν
- Πόλεμος στο Σουδάν: Πολύ περισσότεροι οι νεκροί από ότι αναφέρουν οι εκτιμήσεις
- Δ. Παπαστεργίου: Ψηφιακή Επανεκκίνηση των δήμων και των περιφερειών
- Νέος Οικοδομικός Κανονισμός – Ακίνητα εκτός σχεδίου: Σε ισχύ οι εκδοθείσες άδειες οικοδομής
- ΔΕΗ: Αυτοί είναι οι σταθμοί στον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της – Έρχεται μπαράζ επενδύσεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Πολυτεχνείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα
- ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Πολάκης σε δημοσκόπηση της GPO
- Ο Λίβανος εξετάζει συμφωνία των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ
- Ριζικές αλλαγές και πάνω από 1.200 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Α. Σκέρτσος: «Ακραίες οι αυξήσεις στο ρεύμα – Δεν θα περάσουν στον καταναλωτή»
- Μετεγγραφές φοιτητών: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αιτήσεις
- Χ. Φιντάν: Επιμένει για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο»
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Χ. Φιντάν: Επιμένει για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο»
- Μετεγγραφές φοιτητών: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αιτήσεις
- Α. Σκέρτσος: «Ακραίες οι αυξήσεις στο ρεύμα – Δεν θα περάσουν στον καταναλωτή»
- Ριζικές αλλαγές και πάνω από 1.200 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Πολάκης σε δημοσκόπηση της GPO
- Πολυτεχνείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα
- Ο Λίβανος εξετάζει συμφωνία των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ
- Αλλάζει το τοπίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 1η Ιανουαρίου
- Η genAIRation της Aegean μοίρασε δωρεάν εισιτήρια σε ένα μεγάλο event
- Η Ιταλία συνεχίζει την αποεπένδυση από την παλαιότερη τράπεζα του κόσμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βόμβα Κασσελάκη: Τσίπρας - Πολάκης στο Μάτι ήξεραν για νεκρούς και το έκρυβαν...
- ΥΔΩΡ 2.0: Σε πλήρη εξέλιξη αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ ύψους 534,5 εκατ. ευρώ
- 9th Greek Raw Materials Community Dialogue: «Προς τη δυναμική υλοποίηση της Πράξης περί Κρίσιμων Πρώτων Υλών»
- Υπουργείο Εργασίας: «Αντίδοτο» στην ανεργία τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ
- ΥΠΟΙΚ: Προτεραιότητα στην αποπληρωμή ακριβών δανείων και το 2025
- Υπ. Εργασίας: "Αντίδοτο" στην ανεργία τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ
- Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Alexandros-Πού αναμένονται ραγδαίες και επικίνδυνες καταιγίδες
- Δούκας: Σήμερα χρειάζεται επαγρύπνηση, γιατί τίποτα δε θεωρείται δεδομένο
- Από σήμερα (16/11) η υποβολή αιτήσεων για μετεγγραφές φοιτητών