Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Θα λυθεί ή θα κοπεί ο «Γόρδιος Δεσμός» το 2025;

Σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες, οι οποίες δείχνουν διάθεση να βρεθεί λύση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η διαβούλευση γίνεται επί του κυβερνητικού σχεδίου το οποίο όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» προβλέπει κούρεμα της υπερβάλλουσας οφειλής λόγω ισοτιμίας, προσαύξηση με βάση τη διαφορά του επιτοκίου ελβετικού φράγκου από το αντίστοιχο του ευρώ και

υπογραφή νέας σύμβασης σε ευρώ για την αναχρηματοδότηση της εναπομένουσας οφειλής.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης

Το σχέδιο προβλέπει πως το κούρεμα θα είναι ανάλογο της αύξησης που έχει επιφέρει η αλλαγή της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου – ευρώ, ήτοι από 1 ευρώ – 1,60 ελβετικό φράγκο σε 1 ευρώ – 0,94 ελβετικό φράγκο.

Στη συνέχεια, και μετά το ψαλίδι στην οφειλή λόγω ισοτιμίας, θα ακολουθεί πρόταση από την τράπεζα για χρηματοδότηση του υπολοίπου της οφειλής, κλείνοντας το δάνειο και προτείνοντας νέα δανειακή σύμβαση σε ευρώ. Οι τόκοι θα υπολογιστούν με βάση το Euribor αντί για το LIBOR ή το SARON, τα οποία ισχύουν για το ελβετικό φράγκο.

Οι όροι των νέων δανείων θα ποικίλλουν ανάλογα με το πιστωτικό προφίλ και τις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη. Αξίζει να τονιστεί, ωστόσο, ότι η προτεινομένη λύση δεν θα αφορά σε όσους έχουν αποπληρώσει ή αποδεχθεί παλαιότερες ρυθμίσεις.

Το ιστορικό και η «περιπέτεια» δίχως τέλος

Η υπόθεση με το ελβετικό φράγκο και τα δάνεια που συνδέονται με αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις δόσεις και των συνεπειών για χιλιάδες δανειολήπτες. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πολλές τράπεζες προσέφεραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καθώς το συγκεκριμένο νόμισμα προσέφερε πιο χαμηλά επιτόκια σε σύγκριση με το ευρώ. Ωστόσο, αυτή η επιλογή αποδείχθηκε προβληματική για πολλούς δανειολήπτες όταν η αξία του ελβετικού φράγκου αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το ευρώ, προκαλώντας αύξηση των δόσεων των δανείων τους.

Το φαινόμενο αυτό έγινε πιο έντονο μετά την απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας το 2015 να αποδεσμεύσει το φράγκο από το ευρώ, με αποτέλεσμα η αξία του να εκτοξευτεί. Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες βρέθηκαν σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις αυξημένες δόσεις, γεγονός που δημιούργησε ένα σοβαρό πρόβλημα για την οικονομική τους κατάσταση.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών, οι οποίες δεν είχαν ενημερώσει σωστά τους δανειολήπτες για τους κινδύνους των δανείων σε ξένο νόμισμα. Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με τη δημιουργία οργανώσεων και νομικών προσφυγών, προκειμένου οι δανειολήπτες να διεκδικήσουν την προστασία τους και να μειώσουν τις οφειλές τους. Η ελληνική δικαιοσύνη και οι αρχές ρύθμισης των τραπεζικών πρακτικών βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ανάγκες των πολιτών και τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

Keywords
Αναζητήσεις
daneia-se-elvetiko-fragko-tha-lythei-i-tha-kopei-o-gordios-desmos-to-2025.htm
Τυχαία Θέματα