Διογένης: Αγριεύει το ντόμινο των αγορών
– Το ασανσέρ των χρηματαγορών και το – με διαφορά ωρών – ντόμινο, βαθαίνουν την αβεβαιότητα
– Βρυχάται, αλλά φοβάται: Ο κίνδυνος ξεπουλήματος αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα, η αιτία αλλαγής στάσης του Τραμπ
– Ο Ρουμπινί σκιαγραφεί την αναδίπλωση Τραμπ και τις αιτίες της
– Μυτιληναίος: Συνέντευξη… προετοιμασίας για εξαγορές και Λονδίνο
– Έρχονται εξελίξεις στην Alpha Bank. Ο Χόλντερμαν παίρνει το fit & proper και «κάνει παιχνίδι»
– Εισηγμένες εταιρείες ψάχνουν για συνεργασία ή εξαγορά εταιρείες
– Κοντά στον πρώτο της στόχο η Εθνική Τράπεζα;
Το «ασανσέρ» των χρηματαγορών και το – με διαφορά ωρών – ντόμινο, βαθαίνουν την αβεβαιότητα
Η διαφορά ώρας με την λειτουργία και το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, άλλες φορές σώζει, άλλες καταστρέφει. Η διαπίστωση δεν είναι βέβαια καινούργια, αλλά ειδικά κατά το τελευταίο διάστημα των αναταραχών στα διεθνή χρηματιστήρια, λαμβάνει διαστάσεις, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο και οι άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κλείνουν πολύ νωρίτερα από την αμερικανική. Με αποτέλεσμα, να ακολουθούν με καθυστέρηση και την επόμενη ημέρα την πορεία των αμερικανικών δεικτών.
Αλλά εδώ ακριβώς έρχεται είτε η αποκόμιση κερδών, έστω και ετεροχρονισμένων είτε η βουτιά των δεικτών και οι μεγάλες απώλειες, ενώ στις επόμενες 4-5 ώρες μπορεί η Wall Street να…ακυρώσει την προηγούμενη ανοδική της έκρηξη. Ακριβώς, δηλαδή, ότι συνέβη από την Τετάρτη το βράδυ στις ΗΠΑ (απογείωση δεικτών) και αυτό που συνέβη χθες στις ευρωπαϊκές αγορές (μεγάλη άνοδος επίσης), ενώ χθες Πέμπτη και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Όπως τουλάχιστον συνέβαινε μέχρι την ώρα που έκλεινε η στήλη.
Αυτό το λίαν επικίνδυνο ντόμινο, που ακολουθούν «αναγκαστικά», αλλά την επομένη οι άλλες αγορές, άλλους επενδυτές προφυλάσσει, άλλους τους οδηγεί σε μεγάλες απώλειες. Οι αγορές βέβαια δεν κάνουν κάτι άλλο από το να «μεταφράζουν» τις εκάστοτε εξαγγελίες των πολιτικών ηγετών, εν προκειμένου πρωτίστως του απρόβλεπτου (αν και όχι και τόσο τελικά) Τραμπ, την απάντηση της Κίνας, που είναι ο μεγάλος στόχος των δασμών του 125% (!) για αυτή και δευτερευόντως τις αντιδράσεις άλλων αγορών, ευρωπαϊκών και ασιατικών.
Ο κίνδυνος ξεπουλήματος αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα, η αιτία αλλαγής στάσης του Τραμπ
Η αναστάτωση και η σχεδόν πλήρης ανατροπή των μέχρι πρότινος ομαλών συνθηκών λειτουργίας των χρηματαγορών, είναι τέτοιας ισχύος, που ουσιαστικά υποβαθμίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό υφιστάμενα μεγέθη των εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιρειών, πυροδοτώντας είτε ένα ξαφνικό και αναίτιο ράλι είτε μια επίσης αναίτια κατακρήμνιση και καταστροφή περιουσιών. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν όλοι όσοι διατείνονται μετά λόγου γνώσεως ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός παγκόσμιου σπιράλ, όπου οι αξίες έρχονται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, καθώς προηγούνται και μάλιστα μακράν οι πολιτικές επιλογές, ακόμα και αν έχουν πράγματι ή όχι ένα βαθύ οικονομικό υπόβαθρο, αξίας τρισεκατομμυρίων.
Η προχθεσινοβραδυνή κίνηση Τραμπ, βεβαίως έχει εξήγηση, την οποία δεν…δυσκολεύονται να δώσουν ακόμα και οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές του, που βλέπουν μία καθαρή προσπάθεια να απομονώσει και να πιέσει την Κίνα, με στόχο να μην προχωρήσει στα πιο αιχμηρά και καταστροφικά για τις ΗΠΑ αντίποινα.
Δηλαδή ένα μπαράζ ξεπουλήματος αμερικανικών κρατικών ομολόγων τα οποία κατέχει μαζικά στα χαρτοφυλάκια της, το οποίο θα έφερνε τη μαζική υποτίμηση τους και παράλληλα θα οδηγούσε σε τρομακτική εκτίναξη του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, σε τέτοιο σημείο, που να μην είναι πλέον διαχειρίσιμο από την κυβέρνηση Τραμπ και το οικονομικό του επιτελείο.
Όσο για τη Fed, αυτή έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της και δεν…καθεύδει στις προσταγές του αμερικανού προέδρου, ακόμα και τις ανοιχτές απειλές προς τον πρόεδρο της Τζερόμ Πάουελ.
Ο Τραμπ με το βλέμμα του Ρουμπινί. Τι τον φόβισε;
Ενδιαφέρουσα σαφώς και η άποψη που διατύπωσε στους Δελφούς ο γνωστός μας από παλαιότερα Ρουμπινί. Απαντώντας στο ερώτημα τι ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει πίσω και να ανακοινώσει την αναστολή των δασμών σε 75 χώρες για 90 ημέρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roubini Macro Associates, απέδωσε την αλλαγή της στάσης του Αμερικανού προέδρου σε τέσσερις παράγοντες: στην πειθαρχία των αγορών, την πειθαρχία της Fed, τους οικονομικούς του συμβούλους και τη μικρή πλειοψηφία. «Τα ομόλογα άρχισαν να ανεβαίνουν και το δολάριο υποχωρούσε με άτακτο τρόπο» είπε.
«Αυτό θα οδηγούσε σε κατάρρευση όχι των αγορών, αλλά και της οικονομίας. Ο Τραμπ δεν μπορεί να ελέγξει τους επενδυτές, οι bond vigilantes και οι market vigilantes τον ανάγκασαν να αλλάξει στάση», πρόσθεσε.
Μυτιληναίος: Συνέντευξη… προετοιμασίας για εξαγορές και Λονδίνο
Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO της Metlen στο Bloomberg, σκιαγραφώντας τους επόμενους στόχους και τις κινήσεις του ομίλου του, ενόψει μάλιστα της προετοιμασίας για την είσοδο στην απαιτητική αγορά του Λονδίνου. «Οι προετοιμασίες για την εισαγωγή των μετοχών της METLEN στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στο τρίτο τρίμηνο του έτους πηγαίνουν καλά», σημείωσε ο Μυτιληναίος. Αναφερόμενος στα επόμενα σχέδιά του, δήλωσε ότι έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία λειτουργικού κέρδους 2 δις. ευρώ έως το 2028 , χωρίς να υπολογίζονται εξαγορές ή άλλες προσθήκες. «Αν υπάρξουν εξαγορές – κάτι που είναι πάντα στο τραπέζι – αυτές θα προστεθούν επιπλέον των 2 δις. ευρώ», ανέφερε. «Θα παρουσιάσουμε τη συνεισφορά κάθε δραστηριότητας προς την επίτευξη των 2 δις. ευρώ», πρόσθεσε.
«Η METLEN έχει πολύ μεγάλα σχέδια για δύο επιχειρηματικές επενδύσεις, στις οποίες οι μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να ρέουν», είπε ο Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις στο Λονδίνο, με δύο ευχάριστες εκπλήξεις για τους μετόχους μας».
Συγκεκριμένες αναφορές αναμένονται βέβαια και για τον τομέα των αμυντικών δαπανών, καθώς η Metlen είναι μία από τις μόλις τρεις έως πέντε ελληνικές εταιρείες με το απαιτούμενο μέγεθος ώστε να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλους ευρωπαϊκούς αμυντικούς παίκτες και να δημιουργήσει ένα ισχυρό cluster στον τομέα της
Tips
– Και τι θα κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο; Θα αντιγράψει την καθοδική τάση, ξανά μανά, που κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street; Ή, θα ευθυγραμμιστεί με την τάση στην Ευρώπη; Και η Ασία στην αντιγραφή της αμερικανικής αγοράς;
– Πρόκειται για κανονικό θέατρο του παραλόγου, με τα νήματα να κινεί ανοικτά, ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος. Τον οποίο ήδη κάποιοι άρχισαν να τον κατηγορούν για εσωτερική πληροφόρηση – και προφανώς για προσωπική κερδοσκοπία, αφού οι δηλώσεις του ανεβοκατεβάζουν τους δείκτες, με πρωτοφανή ποσοστά. Αν το δούμε και αυτό…
– Έκλεισαν, λέει, τις ανοιχτές θέσεις τους τα Hedge Funds και για αυτό είχαμε την εκρηκτική άνοδο της Τετάρτης στις ΗΠΑ, που παρέσυρε και τις άλλες χρηματιστηριακές αγορές. Καλά, τι τα… εμπόδιζε να ανοίξουν νέες θέσεις;! Για την εδώ…συμπεριφορά τους, θα ρωτήσω τον…Κοντόπουλο, αν και η ευθύνη φτάνει φυσικά μέχρι την Επιτροπή της Βασιλικής Λαζαράκου
– Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στην Alpha Bank, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι, παρά τα εμπόδια που έθεσαν πολλοί, ο Χόλντερμαν πήρε το fit & proper και ετοιμάζει τις κινήσεις του. Δεν μιλάμε βέβαια για όποιον κι όποιον παίκτη, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η τωρινή διοίκηση της τράπεζας, που είναι κρυφό μυστικό ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι της αρεσκείας της και της επιλογής της
– Παρεμπιπτόντως, η Alpha Bank με συνεχείς αγορές ιδίων μετοχών, κυρίως στο διάστημα από 3-8 Απριλίου, κατέχει πλέον το 1,76%, με μέση τιμή κτήσης τα 2,0438 ευρώ
– Η πληροφορία είναι τσεκαρισμένη και φυσικά απολύτως δικαιολογημένη ως κίνηση: πολλές εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται σε αναζήτηση Startup εταιρειών και σε κάποιες περιπτώσεις οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο
– Οι αυξήσεις, δυστυχώς, δεν καταγράφονται μόνο στα ενοίκια και στο ρεύμα, αλλά και σε μια σειρά προϊόντων ευρείας χρήσεως, όπως τα χαρτικά και τα είδη υγιεινής, τα ζυμαρικά, τα σοκολατοειδή και τα μπισκότα, ενώ στα οπωρολαχανικά η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. Ακούει, βλέπει κάποιος;
– Εγκαίρως η στήλη σας είχε προειδεάσει ότι η Εθνική Τράπεζα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προς τον κλάδο και τις; εταιρείες διαχείρισης περιουσίας. Μεταξύ άλλων, συζητά πράγματι και με την Alpha Trust. Νεότερα, το πιθανότερο μετά το Πάσχα.
Το Φανάρι του Διογένη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μαζική κινητοποίηση αγροτών την Παρασκευή στη Λάρισα
- Εορτολόγιο: Σημαντική μέρα σήμερα – Ποιοι γιορτάζουν 11 Απριλίου
- Η Κίνα γνωρίζει το όριο αντοχής του Τραμπ
- Νέα Υόρκη: Στέλεχος της Siemens και η οικογένειά του επέβαιναν στο ελικόπτερο που κατέπεσε στον ποταμό Χάντσον
- Κλείνει η "ψαλίδα" ενοικίων και δόσεων στεγαστικού δανείου
- Wall Street: Πτώση άνω του 4% για τον Nasdaq – «Έφυγε» μέρος των κερδών
- Τι δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις σε OPEN, MEGA, Attica
- Η BMW κάνει «ηλεκτροσόκ» στην αγορά! Ξεπέρασε κάθε ρεκόρ με 109.516 EV’s στο τρίμηνο!
- Συντάξεις Μαΐου 2025: Σήμερα οι ανακοινώσεις του e-ΕΦΚΑ για τις ημερομηνίες πληρωμών – Όλες οι λεπτομέρειες
- Πιερρακάκης: “Υπερόπλο” για την μεσαία τάξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός – Μηχανισμός αποζημιώσεων των ζημιωθέντων της “Ασπίς Πρόνοια”
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Διογένης: Αγριεύει το ντόμινο των αγορών
- Ν. Πετράκης: Η Visa έχει επενδύσει πάνω από 3 δισ. δολάρια για ασφάλεια στις συναλλαγές
- Πως πρέπει να δηλωθεί το ακατάσχετο του κοινού τραπεζικού λογαριασμού για να είναι έγκυρο
- Σ. Αναγνωστόπουλος στο BV: « Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους στις ηλεκτρονικές αγορές»
- 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – Όλα όσα είδαμε τη δεύτερη μέρα
- Στο Delphi Economic Forum συμμετείχε η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος
- Δημήτρης Ανδριόπουλος: Χρειάζονται περισσότερα από 10 χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα της κατοικίας
- Ο ΟΛΠ «βάζει» πλώρη για επέκταση της κρουαζιέρας
- Ανάγκη επιτάχυνσης, διαφάνεια στους πλειστηριασμούς και νομικές αλλαγές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Karakostas: PPA shows record performance in 2024
- Πόσο κινδυνεύει το ψυχολογικό όριο του 2% στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
- ΔΕΗ: Μεταμορφώνει την Δυτική Μακεδονία σε κοιλάδα πράσινης ενέργειας
- Masdar: The acquisition of 100% of TERNA ENERGY completed
- Ο Παναμάς επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων των ΗΠΑ κοντά στη Διώρυγα
- Αγοράζουν ακίνητο για επένδυση και όχι για κατοικία
- Επιστροφή του τραπεζικού δανεισμού – Στα 25,5 δισ. τα δάνεια προς επιχειρήσεις
- Οι αγορές «φωνάζουν»: Πώς το χάος στα χρηματιστήρια μπορεί να προκαλέσει οικονομική ζημία
- Data centers στο διάστημα; Τα σχέδια των εταιρειών τεχνολογίας για το φεγγάρι
- Γερμανία: Ο επόμενος ΥΠΟΙΚ δεν έχει δημοσιονομική εμπειρία αλλά ανδρώθηκε κατά την 11η Σεπτεμβρίου