Διογένης: «Γόρδιοι δεσμοί» των διεθνών οικονομιών οι «δασμοί Τραμπ»
– Αγωνία για τις σημερινές ανακοινώσεις Τραμπ
– Οι δασμοί, μπορεί να γίνουν… γόρδιοι δεσμοί, για όλες τις διεθνείς οικονομίες
– Η Ευρώπη των στρατιωτικών δαπανών σύρεται σε αντιαναπτυξιακές επιλογές
– Γιατί οι ξένοι οίκοι δεν φείδονται επαίνων και συστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες
– Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο/ Ο μικρός σχετικά τζίρος καταγράφει τις επιφυλάξεις των επενδυτών
– Πάρτι στον ΟΛΠ, μετά την ανακοίνωση των υψηλών κερδών
– Το ράλι της Optima
Οι διεθνείς αγορές αναμένουν με έκδηλη αγωνία και ενδιαφέρον τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, ανήμερα της «Ημέρας Απελευθέρωσης των ΗΠΑ», με μέγα ζητούμενο το κατά πόσο η μη απελευθέρωση, ουσιαστικά των οικονομικών ισορροπιών, ποιους και πόσο θα βλάψει. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ούτε μια ανάλυση, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, που να μην αναφέρει ότι τα πλήγματα θα είναι μεγάλα για όλες τις οικονομίες και τις χώρες, φυσικά μηδέ εξαιρουμένων των ΗΠΑ.
Ελάχιστοι οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες κορυφαίων χρηματοοικονομικών οργανισμών, το μόνο θετικό που βρήκαν από ανάλογες περιπτώσεις επιβολής δασμών επί κλαδικών προϊόντων (επί Ομπάμα και επί της προηγούμενης θητείας Τραμπ), ήταν η αύξηση θέσεων εργασίας, σε συγκεκριμένους τομείς, χωρίς περαιτέρω οφέλη για την αμερικανική οικονομία. Αλλά, κανένας δεν θέλησε να υπολογίσει με ακρίβεια, τις επιπτώσεις των αντιποίνων, τόσο από την Ε.Ε., όσο και από την Κίνα, που είναι προετοιμασμένες ήδη και θα ανακοινώσουν τις αντιδράσεις τους το πιθανότερο αυθημερόν.
Όλες οι δηλώσεις τραπεζικών στελεχών και οικονομολόγων και οι εκτιμήσεις αναλυτών, έχουν ως κοινή συνισταμένη ότι το πρόβλημα με τους δασμούς, είναι ότι εμποδίζουν ή καθυστερούν στην καλύτερη περίπτωση την οικονομική ανάπτυξη, μειώνουν τα κέρδη, αυξάνουν τις τελικές τιμές, μειώνουν την παραγωγικότητα, δεν βελτιώνουν τους δείκτες ανεργίας και φυσικό επόμενο αυξάνουν τις παγκόσμιες εντάσεις.
Σε επίπεδο κλαδικών τομέων της οικονομίας είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτοκίνητα, ενέργεια και αεροδιαστημική, αλλά και συσκευές κάθε είδους, έπιπλα, ένδυση και όλα τα ηλεκτρονικά είδη, θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, επηρεάζοντας ουσιαστικά το σύνολο της βιομηχανικής δραστηριότητας. Αυτά, για τις ΗΠΑ. Αλλά και η Ευρώπη, είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Με δεδομένο ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι ανύπαρκτες και εχθρικές σήμερα και με επίσης δεδομένο ότι και οι αντίστοιχες με την Κίνα δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους εδώ και έναν περίπου χρόνο, υπάρχει το λίαν σοβαρό θέμα της κατεύθυνσης ευρωπαϊκών εξαγωγών. Για παράδειγμα, που θα εξάγονται οι Μερσεντές της Γερμανίας και οι σαμπάνιες της Γαλλίας, αν όχι στις ΗΠΑ; Με δασμούς έστω κατά 25%, οι πωλήσεις τους θα υποστούν μεγάλο πλήγμα και η αντικατάσταση αυτής της αγοράς ουσιαστικά είναι αδύνατη, καθώς δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες αντίστοιχα εισοδήματα. Υπάρχουν μόνο στους εκατομμυριούχους Ρώσους, αλλά την ρωσική αγορά την έχουν αποκλείσει μόνοι τους οι Ευρωπαίοι.
Σήμερα λοιπόν είναι η μεγάλη μέρα των διεθνών αγορών, που παρόμοιά της δεν υπάρχει, παρά μόνο μπορεί να συναντήσει κανείς σε πολεμικές περιόδους, με την έννοια βέβαια του αποκλεισμού σε τέτοιες περιπτώσεις και των πιο απλών εξαγωγών. Αφήνω για μελλοντικές αναφορές το τι έχει να γίνει με τις σπάνιες γαίες, όπου ο πόλεμος δεν είναι πλέον μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, αλλά μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., με άμεσα ενδιαφερόμενο, αλλά ήδη χαμένο παίκτη την Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και εδώ είμαστε από αύριο, να μετράμε τακτικά τις οδυνηρές συνέπειές του σε κράτη, οικονομίες και επιχειρήσεις, αλλά και σε καταναλωτές-φορολογούμενους πολίτες.
Η Ευρώπη των στρατιωτικών δαπανών σύρεται σε αντιαναπτυξιακές επιλογές
Η απόφαση της Ε.Ε., με πρωταγωνιστή τη Γερμανία, να επιτρέψει στα μέλη της την τεράστια αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών, χωρίς να υπολογιστούν στο χρέος τους, δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην ήδη πληγωμένη ευρωπαϊκή οικονομία. Μετά από δύο αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις και μόλις κάπως είχε αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία, για να αποδειχθεί και το μέγα έλλειμμα ηγεσιών, αλλά και το αντίστοιχο κατεύθυνσης των πόρων, σε παραγωγικές επενδύσεις, υπέρ των Ευρωπαίων πολιτών.
Η Γερμανία, πήρε τη σκυτάλη, διαβλέποντας ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει πλέον τη δυναμική που είχε κάποτε, καθώς προβοκάρεται και από τις ΗΠΑ, παρασύροντας όλα τα μέλη της Ε.Ε., σε μια κούρσα εξοπλισμών, που δεν έχει κανένα έρεισμα ούτε στις ίδιες τις κοινωνίες τους. Άλλωστε, η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα χρέους, οπότε βρήκε τη χρυσή ευκαιρία να ηγηθεί στην Ευρώπη και να επιβληθεί έναντι άλλων, όπως η Γαλλία του Μακρόν. Η οποία, μία εβδομάδα νωρίτερα, υπέστη μία ακόμα δοκιμασία, καθώς η DBRS ανακοίνωσε την υποβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της, με τους αναλυτές του καναδικού οίκου αξιολόγησης, να επικαλούνται την αναπόφευκτη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Η υποβάθμιση αυτή της Γαλλίας, αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί να μην υπολογίζονται εφεξής οι στρτιωτικές δαπάνες στο χρέος κάθε χώρας, να εξαιρούνται δηλαδή, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και αξιολογούν και τώρα, όπως θα πράττουν και αύριο, το συνολικό χρέος κάθε χώρας. Αυτό, ας το έχουμε υπόψη μας και εμείς, θέτοντας από τώρα και τα όρια δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για να μην βρεθούμε πάλι σε περιπέτειες, τις οποίες προς το παρόν έχουμε προσπεράσει.
Το κυριότερο ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων πλέον, είναι το κατά πόσο οι αυξημένες δαπάνες σε ποσοστό ρεκόρ και για πρώτη φορά τέτοιας έκτασης, θα ωφελήσουν όλες τις οικονομίες των κρατών μελών. Κατά πόσο δηλαδή θα υπάρξουν αναπτυξιακοί ρυθμοί, ή απλώς τα περισσότερα κράτη μέλη θα επιδοτήσουν τις μεγάλες βιομηχανίες αμυντικού εξοπλισμού, πρωτίστως της Γερμανίας και αμέσως μετά της Γαλλίας. Αλλά, όλη αυτή η χίμαιρα εξοπλισμών, κατά πόσο θα έχει στέρεο αναπτυξιακό πρόσημο για την ευρωπαϊκή οικονομία; Θα έχει σίγουρα, για όσες χώρες διαθέτουν ισχυρές αμυντικές βιομηχανίες και μέχρι να δαπανηθούν τα πρωτοφανούς ύψους κονδύλια, προερχόμενα από ακριβό δανεισμό της Κομισιόν και εθνικές δαπάνες, σε βάρος άλλων κοινωνικών προτεραιοτήτων.
Οι ξένοι οίκοι (γιατί) δεν φείδονται επαίνων και συστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες
Είναι απορίας άξιο και ευλόγως προκαλεί ερωτηματικά, το συνεχές μπιζάρισμα, το σχεδόν καθημερινό «σπρώξιμο» των ελληνικών τραπεζών από ξένους οίκους. Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι έχουν τα αναγκαία θεμελιώδη πλέον και τις προοπτικές συνέχισης της κερδοφόρου πορείας τους και κατά την τρέχουσα χρήση, άρα και της διανομής ικανοποιητικών μερισμάτων, όπως άλλωστε έχουν αναγγείλει μέσω των ανακοινώσεών τους. Αλλά, η αντικατάσταση των εσόδων που χάνουν από την πτώση των επιτοκίων και την χορήγηση νέων δανείων, αλλά και τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, θα είναι πράγματι αυτή που αναφέρουν στις παρουσιάσεις τους στους ξένους αναλυτές; Τραπεζικές πηγές, που δεν απηχούν αναγκαστικά τα όσα δηλώνουν οι διοικήσεις τους, δεν διακατέχονται από την ίδια αισιοδοξία, αναφέροντας σειρά αρνητικών παραγόντων, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των εσόδων τους και της τελικής κερδοφορίας τους. Αναφέρουν για παράδειγμα, ότι οι όποιες εξαγορές και συγχωνεύσεις υπηρεσιών τους με ομοειδείς εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι άμεσα θα προσθέσουν νούμερα στην τελική γραμμή των ισολογισμών του 2025.
Επιπλέον, σχολιάζοντας την μόνιμη στήριξη των ξένων οίκων, μέχρι… παρεξηγήσεως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια κάθε είδους, έχουν βρει στις ελληνικές τράπεζες ένα μόνιμο κουμπαρά αύξησης των κερδών τους, καθώς κατά διαστήματα ανανεώσουν τις θέσεις τους, κατοχυρώνοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα υψηλά κέρδη τους. Συνεπώς, έχουν κάθε λόγο να είναι θετικές με τις τραπεζικές μετοχές, διαβλέποντας μάλιστα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανόδου τους.
Tips– Γύρισε σε θετικό έδαφος χθες η χρηματιστηριακή αγορά, με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές, που είχαν υποστεί άλλωστε και τις μεγαλύτερες απώλειες. Ήρθε, μετά το κλείσιμο και η Fitch, να δώσει περαιτέρω στήριξη, απολύτως απαραίτητη σήμερα, ημέρα ανακοινώσεων των αμερικανικών δασμών. Βέβαια, οι απώλειες δεν καλύφθηκαν, αλλά το θετικό είναι ότι υπήρξε αντίδραση, έστω και περιορισμένη, όπως μαρτυρά ο χαμηλός σχετικά όγκος συναλλαγών
– Οι ΗΠΑ θα αναστατώσουν τις διεθνείς αγορές, προφανώς μόνο και μόνο, επί του παρόντος πάντα, να διασώσουν κάποιες θέσεις εργασίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να βοηθηθούν έστω και μερικώς, ώστε να είναι σε άνετη θέση πληρωμής περί τα 7 τρις (!) των λήξεων σειρών ομολόγων της μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
– Τα πολύ καλά αποτελέσματα του ΟΛΠ, έφεραν αγοραστική έκρηξη και μεγάλη άνοδο της τιμής του λιμανιού. Και από όσα αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, δεν ήταν μόνο θεσμικά χαρτοφυλάκια οι αγοραστές, στοιχείο ιδιαίτερα υγιές αν είναι έτσι. Οι Ιταλοί μέτοχοί του, πάντως, κάθονται πάνω σε ασφαλή κέρδη και για την τρέχουσα χρήση
– Απορία… ψάλτου βηξ. Το ράλι της Optima, καλά κρατεί, έχοντας αιφνιδιάσει και τους πλέον αισιόδοξους της μετοχής. Αόρατες (;) δυναμεις, συνωμοτούν, ενόψει εξελίξεων, πιθανόν και πριν το φθινόπωρο
– Πληθαίνουν τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων, αν σωστά μεταφράζω το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι το Συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για το 2026, πρέπει να γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Εξ αυτού ορμώμενοι, πολλοί υποστηρίζουν ότι το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο επανέρχεται με…αξιώσεις. Προσθέστε και το όχι και τόσο θετικό εσωτερικό κλίμα εσχάτως, οπότε «δένει» το σενάριο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές
– Έτοιμες για τη Νέα Υόρκη μια δεκάδα εισηγμένων εταιρειών, προκειμένου να μετάσχουν στο
road show της Wood & Co
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Καιρός: Ανοίγουν και σήμερα οι ουρανοί – Ποιες περιοχές θα σαρώσει με καταιγίδες η κακοκαιρία
- Θάνος Τσαγκάρης: “Ήρωες οι Έλληνες επιχειρηματίες. Αστείο να λέμε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας”
- Ο Τραμπ «καίει» τις ελληνικές εξαγωγές κρασιού
- Εορτολόγιο: Σημαντική μέρα σήμερα – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 2 Απριλίου
- 16,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων
- Άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα
- Πώς θα κυνηγούν οι εισπρακτικές όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ
- Πέθανε στα 65 του ο Βαλ Κίλμερ – Ποιος ήταν ο ηθοποιός του «Batman Forever» και του «The Doors»
- Επίδομα στέγασης από τον ΟΠΕΚΑ: Ποιοι δικαιούχοι δεν θα συμπεριληφθούν στην πληρωμή του Μαΐου και τι πρέπει να κάνουν
- Snappi: Πότε ξεκινά και τι θα κάνει η νέα ψηφιακή τράπεζα της Τρ. Πειραιώς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Θάνος Τσαγκάρης: “Ήρωες οι Έλληνες επιχειρηματίες. Αστείο να λέμε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας”
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Ανακαινίζεται το κατάστημα στη Μακεδονία – Τα φρέσκα προϊόντα μπαίνουν σε πρώτο πλάνο
- Διογένης: «Γόρδιοι δεσμοί» των διεθνών οικονομιών οι «δασμοί Τραμπ»
- Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ενημερώσει σήμερα τη Βουλή για τα εξοπλιστικά
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Διογένης: «Γόρδιοι δεσμοί» των διεθνών οικονομιών οι «δασμοί Τραμπ»
- Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ενημερώσει σήμερα τη Βουλή για τα εξοπλιστικά
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Ανακαινίζεται το κατάστημα στη Μακεδονία – Τα φρέσκα προϊόντα μπαίνουν σε πρώτο πλάνο
- Θάνος Τσαγκάρης: “Ήρωες οι Έλληνες επιχειρηματίες. Αστείο να λέμε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας”
- «Πονοκέφαλος» για την φαρμακοβιομηχανία οι δασμοί Τραμπ
- Πως βλέπει ο πολίτης όλες τις οφειλές του ηλεκτρονικά
- Αγορές με φωνή, live video και AI: Η νέα εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου
- Μπαίνουν ιδιώτες στη μάχη για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών
- ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- BriQ Properties: Αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 89%
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Τραμπ πήρε τ’ «όπλο» του
- «Ημέρα Απελευθέρωσης»: Αντίστροφη μέτρηση για τους δασμούς Τραμπ – Το παγκόσμιο εμπόριο εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά
- ΚΕΦΙΜ για νόμο περί Ευθύνης Υπουργών: Χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου 86
- IRIS: Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις από την 1η Νοεμβρίου χωρίς αλλαγή POS
- Τροχαίο στο Λασίθι: Αυτοκίνητο έπεσε από γέφυρα – Νεκρός 19χρονος
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Ενίσχυση τοπικών παραγωγών στη Βόρεια Ελλάδα
- Greek market’s total gaming revenue (GGR) at 2.8 billion euros in 2024
- 16,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων
- Μιανμάρ: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια, 5 μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό
- Όλο το σχέδιο για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι έξι παρεμβάσεις που ανακοινώνει στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης