Διογένης: Η Ευρώπη και πάλι σε «ενεργειακές συμπληγάδες»

08:30 11/2/2025 - Πηγή: Emea.gr

– Δέσμια και πάλι η Ευρώπη: Το φυσικό αέριο στα ύψη και το αμερικανικό LNG πανάκριβο/ Η Δανία θέλει να φτιάξει μόνη της τη ζημιά στους αγωγούς Nord Stream!
– Σε κλοιό οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Από τη μια οι δασμοί των ΗΠΑ και από την άλλη οι φτηνές εισαγωγές από Κίνα και Ινδία
– Να κρατικοποιηθούν ξανά τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά,

θέλουν απόστρατοι του ΝΑΤΟ! Ξέχασαν την Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο και το Βόλο
– Ο «τραυματισμένος» Μυλωνάς, πρέπει να ξαναδεί τα… αλεστικά του
– Μονεμβασιώτης/ΒΕΝΕΤΗ: Κρύβουν σακιά καφέ στις αποθήκες κάποιοι, για να πουλήσουν ακριβότερα/Ποιος ελέγχει;
– Η νέα μόδα του επιχειρείν: Εταιρείες real estate από εφοπλιστές και γιους τους, αλλά και από κόρες πρώην υπουργών

Η Ευρώπη ξανά έρμαιο του αμερικανικού LNG / Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου / Μειώνονται επικίνδυνα τα αποθέματα

Η Ευρώπη και ειδικότερα η Ε.Ε. βρίσκεται για μια ακόμα φορά στη δίνη των ενεργειακών αυξήσεων και της εξάρτησης, με τις συνέπειες να απειλούν και πάλι εθνικές οικονομίες και επιχειρήσεις και φυσικά και εκατομμύρια καταναλωτές. Η πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά την απόφαση της Ουκρανίας να διακόψει οριστικά τη μεταφορά του μέσω του εδάφους της, εκτίναξε τις ήδη υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, που βρίσκονται τουλάχιστον 50% υψηλότερα κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Παράλληλα, ο δριμύς χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε όλη τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη συμβάλλουν στη μεγάλη μείωση των αποθεμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αποτέλεσμα; Αυτό που εξ αρχής επεδίωκαν οι ΗΠΑ, νέες αυξημένες παραγγελίες αμερικανικού LNG, παρά το γεγονός ότι παραμένει πανάκριβο σε σχέση με τις τιμές που απολάμβανε όλη η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η κατάσταση είναι τέτοια, που έχουμε περάσει σε αυτόνομες κινήσεις κρατών, όπως η Δανία, η οποία προανήγγειλε ότι με δικά της έξοδα (!) θα επιχειρήσει να ανασκευάσει τη ζημία που προκλήθηκε στους αγωγούς Nord Stream I & II. Με στόχο φυσικά να απαλλαγεί από το δυσθεώρητο κόστος του πανάκριβου LNG από τις ΗΠΑ, το οποίο μετακυλίεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τι κάνει η ηγεσία της Ε.Ε.; Βλέπετε εσείς να κάνει κάτι η καλή μας φίλη, η Φον Ντερ Λάιεν; Κι ας είναι ολοφάνερα τα δημοσιονομικά προβλήματα σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στο Νότο και στην Κεντρική Ευρώπη.

Οι δασμοί χάλυβα-αλουμινίου του Τραμπ και οι φθηνές εισαγωγές από Κίνα-Ινδία προβληματίζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Η ευρωπαϊκή οικονομία και οι επιχειρήσεις της, ειδικά όσες δραστηριοποιούνται στους τομείς χάλυβα και αλουμινίου, επειδή ποτέ δεν κατέστη δυνατό η Ε.Ε. να έχει την απαιτούμενη συνοχή και την ενιαία στρατηγική, βρίσκονται για μια ακόμα φορά σε μία ασφυκτική κατάσταση. Η οποία πηγάζει τόσο από την επικείμενη έναρξη της επιβολής αμερικανικών δασμών, όσο και από τις πιέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, που θα αναζητήσουν διέξοδο σε άλλες αγορές, με τα φθηνά τους προϊόντα.

Στο κάδρο φυσικά μπαίνει αναγκαστικά και η Ελλάδα, η οποία έχει ισχυρές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και στους δύο συγγενικούς τομείς, όπως είναι οι όμιλοι METLEN (Μυτιληναίος) και ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Οι επιπτώσεις είναι δεδομένες, ούτως ή άλλως, το θέμα είναι σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι πωλήσεις τους και συνολικά τα μεγέθη τους. Άμυνες θα υπάρξουν, είναι βέβαιο, όπως και αναζήτηση λύσεων, καθώς πρόκειται για οργανωμένους ομίλους με παρουσία σε πολλές ξένες αγορές, πέραν αυτής των ΗΠΑ. Στην πράξη θα φανούν όλα, όταν θα αρχίσει η ισχύς των δασμών Τραμπ κατά 25%.

Ο «τραυματισμένος» Μυλωνάς, η κυβέρνηση και η επόμενη ημέρα

Η εξέλιξη της υπόθεσης, με την επικείμενη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, έχει ήδη δημιουργήσει νέα δεδομένα στο εγχώριο επιχειρείν, αναδεικνύοντας «νικητές και ηττημένους», μετά την ολοκλήρωση – πλην εξαιρετικού απροόπτου – του deal που ανατρέπει τα δεδομένα στον ευρύτερο τραπεζοασφαλιστικό χώρο. Ο κερδισμένος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και τους υπολογισμούς (πλην… Alpha Finance) είναι αναμφισβήτητα ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς. Και ο χαμένος, πρώτον γιατί πούλησε πολύ φθηνά τη θυγατρική του και τώρα δεν πήρε είδηση ότι του την παίρνει άμεσος ανταγωνιστής του, είναι η πλευρά της Εθνικής τράπεζας και φυσικά ο CEO, Παύλος Μυλωνάς.

Βέβαια, η εξέλιξη της όλης υπόθεσης έχει πολλές ακόμα πράξεις, πριν πέσει η αυλαία της εξαγοράς. Αλλά και στη συνέχεια, καθώς ένα κορυφαίο brand, όπως αυτό της ασφαλιστικής εταιρείας, που διακινεί από το δίκτυό του ΜΟΝΟ προϊόντα της μητρικής Εθνικής τράπεζας μέχρι σήμερα, πως θα είναι αύριο χωρίς αυτό το περιουσιακό στοιχείο. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, σε συνομιλία που είχε με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και παράγοντες του Μαξίμου, «εξέφρασε τη δυσφορία του και την ενόχλησή του, επειδή δεν είχε καμία ενημέρωση» για την επιθετική κίνηση της Πειραιώς. Θεώρησε δηλαδή δεδομένο ότι κάποιοι ήξεραν από πολλές ημέρες τις επαφές Μεγάλου – Φωτακίδη. Η απάντηση που πήρε, αν οι πηγές μου έχουν σωστή πληροφόρηση, ότι πρώτον, δεν είχαν υπόψη της τις επαφές και δεύτερον, «ελεύθερη αγορά είναι και η κάθε επιχείρηση κοιτάζει το συμφέρον της». Σε απλή μετάφραση, ήταν σαν να του απάντησαν ότι «το πρόβλημα είναι δικό σου». Δε μπορώ να πω ότι είναι εύκολη η θέση του κ. Μυλωνά, πολύ περισσότερο όταν ερωτηθεί σχετικά από μετόχους, εγχώριους και ξένους, για την μεγάλη απώλεια. Και μια παρατήρηση, τραπεζικού παράγοντα, άλλης τράπεζας: «Καλά, δεν υπήρχε στη σύμβαση πώλησης, προτιμησιακό δικαίωμα για την Εθνική τράπεζα, είναι δυνατόν»; Προφανώς, δεν υπήρχε και οι ευθύνες βαρύνουν και την τότε διοίκηση της τράπεζας, δηλαδή, τη σημερινή, υπό τον κ. Μυλωνά. Εκτός, αν αναγκάστηκε να μην το απαιτήσει, αλλά και πάλι…

Επανακρατικοποίηση ΟΛΘ και ΟΛΠ, προτείνουν πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ!

Νατοϊκές σειρήνες για τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Απόστρατοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, σε δημοσίευμα ξένου site (euobserver.com), προτείνουν μέχρι και… επακρατικοποίηση (!) και του ΟΛΘ και του ΟΛΠ, γιατί κατά την άποψή τους κινδυνεύει η συμμαχία, από το γεγονός ότι τα δύο λιμάνια ελέγχονται αντιστοίχως από φιλορώσο επιχειρηματία, τον Ιβάν Σαββίδη το ένα και από την κινεζική Cosco το άλλο. Ψυχροπολεμικές θεωρήσεις, αν μη τι άλλο. Εντάξει, το σημερινό επιχειρείν μπορεί να λαμβάνει υπόψη τις σημερινές διεθνείς συνθήκες και τους συσχετισμούς ισχύος, αλλά δεν μπορεί κάθε επιχειρηματική κίνηση να «στρατικοποιείται» στο βωμό σχεδίων εξόντωσης του αντιπάλου. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτά λέγονται από στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν λαμβάνουν καν υπόψη τους ότι η συνοχή και η ύπαρξη του ΝΑΤΟ δοκιμάζονται σήμερα και ίσως αύριο ακόμα περισσότερο, όταν μάλιστα το ισχυρότερο μέλος του, οι ΗΠΑ, απειλούν ακόμα και να αποχωρήσουν! Αν οι πολιτικοί και γενικότερα οι κυβερνήσεις και οι συνασπισμοί (πολιτικοί και οικονομικοί) λάμβαναν υπόψη τις κραυγές και τα καταστροφικά σενάρια κάποιων στρατοκ@λων, ο κόσμος θα γνώριζε τεράστιες καταστροφές.

TipsΠολλά και ενδιαφέροντα, από όποια σκοπιά και αν τα δεις, ανέφερε ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ο CEO της εταιρείας Βενέτη, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου καταστήματος στο παλιό Jackson Hall, που έχει αναμορφωθεί πλήρως. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μονεμβασιώτης, στάθηκε στο θέμα του προσωπικού, αναφέροντας ότι αποτελεί τεράστιο πρόβλημα η εύρεση του. «Ο κόσμος μάς κάνει συνέχεια παράπονα ότι δεν εξυπηρετείται σωστά. Αυτός είναι και ένας λόγος που η εταιρεία δεν “κοιτάει” να ανοίξει καινούρια καταστήματα, αλλά να σιγουρευτεί ότι έχει επαρκές προσωπικό για τα υφιστάμενα», εξομολογήθηκε – άλλωστε είναι βαθιά θρήσκος και ο ίδιος. Προσέθεσε δε ότι τώρα οι εργαζόμενοι, «δεν έχουν όρεξη για δουλειά»… Για τις ακριβές τιμές, η άποψή του είναι ότι «το κράτος θα έπρεπε να μεριμνά για τις αυξήσεις στις τιμές. Υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί να κρατάνε 100 σακιά (καφέ) στις αποθήκες τους για να πουλήσουν αργότερα σε υψηλότερες τιμές». Μπράβο του και μόνο που το αναφέρει, αρκεί να ακούει κάποιος από τους συναρμόδιους στην κυβέρνηση. Είπε και άλλα ο κ. Μονεμβασιώτης, τα κρατάω για αύριο, γιατί ήταν χειμαρρώδης, αλλά ειλικρινής και αποκαλυπτικός
Μάθαμε, όμως και το ενδιαφέρον ιστορικό του κτηρίου του νέου καταστήματος Βενέτη: Το κτήριο αυτό είναι κληροδότημα του Πέτρου Μουστάκα σε έναν οργανισμό στην Άνδρο. Το είχε πάρε αυτός το 1868 και το χρησιμοποιούσε ως αποθήκη για ξύλα και κάρβουνα. Πρώτη φορά είχε ανοίξει εκεί μπαρ το 1970 με την ονομασία Depys Mayor Bar. Μετά έγινε το γνωστό σε όλους Jackson Hall.Η νέα… μόδα του επιχειρείν, κυρίως από εφοπλιστές ή γόνους εφοπλιστών, αλλά και… υπουργών είναι η ενασχόληση με το real estate κάθε μορφής. Ο Δημήτρης Προκοπίου, αδελφός του Γιώργου Προκοπίου των ναυπηγείων, ίδρυσε εταιρεία ακινήτων, η οποία έχει και ως πρωτεύοντα σκοπό την καλλιέργεια ελιάς (!), είναι δηλαδή απολύτως μέσα στις ανάγκες της αγοράς, αφού το ελαιόλαδο είναι ακριβό πλέον και περιζήτητο
Εταιρεία real estate όμως ίδρυσε και ο γιός του Δημήτρη Μπάκου, Νίκος, με στόχο τη διαχείριση ακινήτων
Έλα, όμως, που το παλμαρέ διευρύνεται. Εταιρεία ακινήτων ίδρυσε και η Δάφνη Παπαντωνίου, κόρη του Γιάννου, τον ενθυμείστε φαντάζομαι.
Προφανώς, για να υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, πρέπει στον τομέα αυτό να βγαίνει εύκολο κέρδος ή έστω να προσδοκάται. Αλλά, αν αρχίσει να ξεφουσκώνει η φούσκα των ακινήτων, τι θα γίνει; Όποιοι βάζουν δικό τους χρήμα, θα νοιαστούν έγκαιρα φαντάζομαι, όποιοι δουλεύουν με τραπεζικό χρήμα, τότε θα έχουν πρόβλημα οι ίδιοι, αλλά και οι δανείστριες τράπεζες, που θα τρέχουν για… νέους Ηρακλήδες«Συγκοινωνούσες» ιστορίες – παρελθόν και μέλλον: Από ποιον πήρε το CVC τη Vivartia; Από την Πειραιώς. Από πότε γνωρίζονται Χρήστος Μεγάλου και Λάμπρος Παπακωνσταντίνου; Από την εποχή της ΔΕΚΑ, τη θυμάστε; Ο σημερινός CEO της Πειραιώς ήταν τότε στην Credit Suisse και ο δεύτερος στην Π&Κ Χρηματιστηριακή, που εξαγοράστηκε από την Εθνική Χρηματιστηριακή, θυγατρική της Εθνικής τράπεζαςΝέο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας (Σκουφά;) πρόκειται να ανοίξει η (νέα) Attica Bank, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της, καθώς πολλά καταστήματά της είχαν κλείσει κατά την περίοδο που καταβαλλόταν μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί όρθια η τράπεζα. Τώρα, μετά την συγχώνευσή της με την Παγκρήτια και την ενοποίηση του ελληνικού δικτύου της HSBC, απαλλαγμένη από βαρίδια του παρελθόντος και από τα «κόκκινα» δάνεια, βάζει πλώρη για μια νέα περίοδο στην ιστορία της. Και με πρωταρχικό μέλημα της διοίκησής της, υπό την CEO Ελένη Βρεττού, την αύξηση των μεριδίων της και την βοήθεια εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να περάσουν το κατώφλι των συστημικών τραπεζώνΟ κ. Μητρόπουλος της Φυσικό Αέριο, πρέπει να έχει… πολύ καλούς φίλους, δεν εξηγείται αλλιώς, το γεγονός ότι τον «στολίζουν» όπου σταθούν και όπου βρεθούν, καταλογίζοντάς του υπεροπτική και αλαζονική συμπεριφορά προς τα ίδια τα στελέχη του και τους εργαζόμενους στην εταιρεία.Το φανάρι του Διογένη

Keywords
διογενης, ευρωπη, εθνικη τραπεζα, attica bank, lng, ηπα, θεσσαλονικη, πειραιας, νατο, ηρακλειο, νέα, real, ρωσία, ελλαδα, τραπεζες, deal, alpha, finance, θυγατρική, ceo, μετάφραση, ολθ, ολπ, site, jackson, εταιρεία, χριστινα μουστακα, cvc, vivartia, αθηνα, attica, hsbc, εξηγείται, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σκοπια, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, alpha bank, ξανα, ελενη, μετάφραση, χωρες, ρωσία, το θεμα, αυλαια, δανεια, δανια, δαφνη, εθνικη, ηγουμενιτσα, ηγεσια, ηπα, θεμα, ιβαν, ινδια, κινα, μοδα, οικονομια, ολπ, ολθ, πειραιως, σημερινη, φυσικο αεριο, alpha, attica, ceo, cvc, hsbc, lng, real, αγορα, αυξηση, ελαιολαδο, απωλεια, βγαινει, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, δεδομενο, διοικηση, δινη, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εξελιξη, εξηγείται, εξοδα, εποχη, επρεπε, εταιρεία, ζημια, ιδια, θυγατρική, ιστορικο, ισχυς, ισως αυριο, κυβερνηση, κινηση, μαξιμου, μεριμνα, μηνες, μειωση, μυλωνας, νατο, ξυλα, πλωρη, προβληματα, πωλησεις, συνεχεια, φθηνα, φαναρι, φυσικα, φυσικο, φορα, χρηστος, χρημα, αγορες, attica bank, deal, δημητρης, δικαιωμα, ιδιαιτερα, jackson, κορες, μητροπουλος, μουστακα, παυλος, πηγες, site, τραπεζα, χειμωνας
Αναζητήσεις
diogenis-i-evropi-kai-pali-se-energeiakes-sybligades.htm
Τυχαία Θέματα