Διογένης: Οι τράπεζες «ψάχνουν» 220 (και) εκατομμύρια!
– Αναζητούν επειγόντως νέα έσοδα άνω των 220 εκατ. για να καλύψουν τις απώλειες
– Φόβοι ακόμα και για μαζική έξοδο καταθέσεων. Αντίδοτο νέα τραπεζοασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα
– Σε διπλό κλοιό οι εξαγωγείς, λόγω δασμών, ακριβού ευρώ και πτώσης του δολαρίου
– Η όξυνση
– Μπαίνουν εκατ. ευρώ στα ταμεία των κατασκευαστικών εταιρειών
– Ποιος θα πάρει τελικά την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ – ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ;
Τράπεζες: Αναζητούν επειγόντως νέα έσοδα άνω των 220 εκατ. ευρώ, λόγω πτώσης των επιτοκίων…
Όχι ότι δεν το περίμεναν οι διοικήσεις των τραπεζών, απλώς υπήρχε μια πολύ συγκρατημένη, μικρή ελπίδα να μην γίνει τώρα νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25% έφερε το επιτόκιο αναφοράς στο 2,25%, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τράπεζες και δανειολήπτες, αλλά και για τους καταθέτες. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι σε ετήσια βάση οι απώλειες εσόδων για τις τράπεζες θα ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει, για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις τους έναντι των μετόχων τους, να εξευρεθούν από άλλες πηγές ισουψή έσοδα.
Πέραν της δυσκολίας αυτής καθαυτής, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν έναν ακόμα πονοκέφαλο να αντιμετωπίσουν, καθώς το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ακόμα μείωση της τάξης του 0,25% τον ερχόμενο Ιούνιο, ρίχνοντας τα επιτόκια στο 2%, δηλαδή στο μισό του 4% που είχαν φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2023. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν νέες απώλειες εσόδων περί τα 100 εκατ.ευρώ συνολικά και αθροιστικά.
Όπως γίνεται αντιληπτό απώλειες της τάξης των 120 + 100 εκατ.ευρώ, δεν είναι καθόλου εύκολο να αντικατασταθούν από άλλες πηγές και μάλιστα σε ένα διάστημα οκτώ και έξι μηνών αντίστοιχα. Βέβαια, ελπίζεται ότι ένα μικρό σχετικά μέρος από αυτές τις απώλειες, θα καλυφθούν από τη χορήγηση νέων χαμηλότοκων δανείων, αλλά και από την καλύτερη ανταπόκριση των δανειοληπτών, που βλέπουν τις δόσεις του να μειώνονται και τώρα και φυσικά τον ερχόμενο Ιούνιο. Αλλά, κανένας αυτή τη στιγμή στα ανώτερα τραπεζικά κλιμάκια δε θέλει ούτε καν να σκέφτεται τι θα γίνει, αν η ΕΚΤ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων στο 1,75%.
Θυμίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών αποτελείται από προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις αναπροσαρμόζεται αυτόματα, ανάλογα με τις μεταβολές στους δείκτες Euribor.
… αλλά και φόβων μαζικής φυγής καταθέσεων
Παράλληλα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, διατυπώνονται φόβοι ακόμα και μαζικής φυγής καταθέσεων, καθώς τα όποια σημερινά και ασύμφορα επιτόκιά τους, θα καταστούν ακόμα πιο αποτρεπτικά.
Οι καταθέτες, λογικό είναι να αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις των κεφαλαίων τους και όχι μόνο στρεφόμενοι σε άλλα επενδυτικά τραπεζικά προϊόντα, αλλά και σε άλλες μορφές καταθέσεων, που θα εμπεριέχουν και επενδυτική προοπτική, αποφέροντας σε εύλογα χρονικά διαστήματα ικανοποιητικές αποδόσεις.
Ήδη, τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, έχουν αρχίσει το μασάζ των καταθετών, με στόχο να προλάβουν την έξοδό τους, προτείνοντας τους άλλες μορφές καταθέσεων σε σύνθετα τραπεζοασφαλιστικά και επενδυτικά συνάμα προϊόντα. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, να κάνουν την εμφάνισή τους νέα τραπεζικά προϊόντα, με ελκυστικά επιτόκια και αποδόσεις, προκειμένου να ανακόψουν τις αναλήψεις και τη φυγή καταθέσεων.Γιατί, όσο και αν ισχυρίζονται ότι οι πολλές καταθέσεις, τους είναι βάρος μέχρι σήμερα, από σήμερα – μεταφορικά και κυριολεκτικά εν προκειμένω – οι ισορροπίες αλλάζουν και χωρίς την δύναμη που τους παρέχουν τα δις των καταθετών, «οι κανόνες του παιχνιδιού διαφοροποιούνται άρδην», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τραπεζικός παράγων, που διαθέτει πλούσια εμπειρία χειρισμού ανατρεπτικών καταστάσεων, όπως η τωρινή και περισσότερο αυτή που θα διαμορφωθεί στο προσεχές μέλλον
Οι εξαγωγείς, μεταξύ σφύρας και άκμονος, αναζητούν νέες αγορές
Από τη μια πλευρά, οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ, έστω και αν έδωσε παράταση στην εφαρμογή τους για 90 ημέρες και από την άλλη η άνοδος του ευρώ και η πτώση του δολαρίου, έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους Έλληνες εξαγωγείς, όλων των εξαγώγιμων προϊόντων, από τα τρόφιμα, τα ποτά και μέχρι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, αλλά, αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για δεκάδες και εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Οι οποίες αυτό το διάστημα και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν βέβαια ξεκαθαρίσει μετά το τρίμηνο, βρίσκονται σε φάση αναζήτησης νέων αγορών. Πέραν, όμως των προσπαθειών των ίδιων των επιχειρήσεων, θα χρειαστεί να επιστρατευτουν και οι εμπορικοί ακόλουθοι στις πρεσβείες μας, προς τους οποίους θα πρέπει να δοθούν σαφείς εντολές από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τα Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου να ενεργοποιηθούν.
Όσο για τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, θυμίζω ότι οι δασμοί ισχύουν απολύτως, καθώς δεν περιλαμβάνονται στα τρίμηνης παράτασης, είχαν άλλωστε προηγηθεί το συνολικού μπαράζ δασμών της νέας αμερικανικής ηγεσίας. Παραμένουν, δηλαδή, σε ισχύ οι δασμοί 10% και 25% σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο από την Ευρώπη.
Tips
– Πρώτη των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα και ειδικά για τη δική μας έχουμε δύο νέα δεδομένα. Από τη μία η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον S&P και από την άλλη η νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, που βάζει δύσκολα στις τράπεζες και ωφελεί τους δανειολήπτες, υφιστάμενους και δυνητικούς, με χαμηλότερα πλέον επιτόκια δανεισμού
– Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απορίας άξιο πως θα αντιδράσουν από σήμερα οι κατέχοντες μικρά ή μεγαλύτερα πακέτα τραπεζικών μετοχών. Ζητούμενο η ανακοπή της πτωτικής τους πορείας, αλλά η κατοχύρωση κερδών δεν εγγυάται τα καλύτερα. Πολλά γραφεία βλέπουν αντίδραση και της αγοράς εν γένει και των τραπεζικών τίτλων. Αλλά…
– Αλλά, οι διεθνείς αγορές, δυστυχώς, δεν πρόκειται να ησυχάσουν, καθώς η διαμάχη Τραμπ – Πάουελ της Fed οξύνεται επικίνδυνα, διαταράσσοντας πρωτίστως την αμερικάνικη αγορά, αλλά με τον αντίκτυπο να επηρεάζει τους πάντες. Ήδη χθες και οι τρεις δείκτες της Wall Street κατέγραφαν μεγάλες απώλειες, μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές
– Αγριεύουν τα πράγματα στο διεθνές εμπόριο, με αφορμή τους αμερικανικούς δασμούς. Η Κίνα απειλεί με αντίποινα τους εμπορικούς συμμάχους των ΗΠΑ και καλεί τρίτες χώρες να μην υποκύψουν σε μονομερείς πιέσεις και να συστρατευθούν κατά του οικονομικού εκφοβισμού. Προειδοποιεί μάλιστα τις τρίτες χώρες, να μην κλείνουν συμφωνίες εις βάρος της.
– Η μετοχή του ΟΛΘ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για τη χρήση του 2024, ικανοποίησαν πλήρως την αγορά και έδωσαν νέα πνοή στη μετοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Το ρεκόρ στα έσοδα, αλλά και το μέρισμα των 2 ευρώ ανά μετοχή (+ 54%) οδήγησαν σε νέο υψηλό τον ΟΛΘ, σπάζοντας το φράγμα των 30 ευρώ με κλείσιμο στα 30,50 ευρώ. Ρόλο και μάλιστα καθοριστικό βέβαια παίζει και το γεγονός ότι πλέον η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στις επενδύσεις της και ειδικά στον προβλήτα 6, μετά την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού διατάγματος
– Όλοι σχεδόν οι κατασκευαστικοί όμιλοι σύντομα θα βάλουν στα ταμεία τους αρκετά εκατομμύρια, λόγω αποζημιώσεων και πριμ έγκαιρης παράδοσης (επιτάχυνσης) έργων, κυρίως του έργου Πατρών-Πύργου που εκτελεί η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ και VINCI). Αλλά και η AKTOR έχει λαμβάνειν λόγω των επεκτάσεων του μετρό προς την Καλαμαριά
– Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται το CVC, για την πώληση της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ-ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ. Από τους τρεις ενδιαφερόμενους, λέγεται ότι ο ένας έχει ξεχωρίσει και προηγείται, αλλά ακόμα είναι όλα ανοιχτά. Και αυτό γιατί, όπως μαθαίνω, τα 400 εκατ. ευρώ που ζητάει ο Φωτακίδης, δεν τα δίνει εύκολα και στο χέρι κανένας.
– Ναι μεν, αλλά… Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΙΟΒΕ, το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερό τον Φεβρουάριο, στο 4,7%. Θετικό μενν από μια πλευρά, αλλά αυτό που σίγουρα έχει μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 20 περίπου μονάδες βάσης.
το Φανάρι του Διογένη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- "Να κάνουμε μία κρατική Booking! Να μην πληρώνουμε 17% χωρίς λόγο!"
- Σιγά-σιγά να ετοιμαζόμαστε για Παγκόσμια Οικονομική Κρίση
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Απριλίου
- Ψεύτικα καλλυντικά και αυτοσχέδια εκρηκτικά: Το αποτυχημένο ρωσικό σχέδιο σαμποτάζ σε Βρετανία, Γερμανία και Πολωνία
- ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ θα πάει στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
- Wall Street: Ισχυρές απώλειες στους δείκτες καθώς ο Τραμπ επιμένει στις επιθέσεις του κατά του Πάουελ
- Η μεγάλη αντεπίθεση της Buick στην Κίνα
- Βαριές απώλειες στη Wall Street – Νέα πηγή ανησυχίας η κόντρα Trump με Powell
- Μέχρι και ισόβια η ποινή για επικίνδυνη οδήγηση
- Αγορά εναντίον δασμών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Διογένης: Οι τράπεζες «ψάχνουν» 220 (και) εκατομμύρια!
- Μέχρι και ισόβια η ποινή για επικίνδυνη οδήγηση
- Κορκίδης: Οι τρεις λόγοι της αύξησης του κύκλου εργασιών το φετινό Πάσχα
- Μεγάλο «ξεπούλημα» στη Wall Street – Όλα στα «κόκκινα» λόγω εμπορικού πολέμου Τραμπ
- Πανελλαδικές 2025: Στην τελική ευθεία για τη λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των εξετάσεων
- Live Shopping: Γιατί θα ξεπεράσει τα 500 δις δολάρια παγκοσμίως μέσα στο 2025
- Uber: Περισσότερα ταξί στην Ελλάδα – Delivery με εξαγορές στην Τουρκία
- Παπασταύρου: Προκλήσεις αλλά όχι υπερφόρτωση του συστήματος ηλεκτροδότησης το Πάσχα
- Πάπας Φραγκίσκος: Ποιοι είναι οι 8 πιθανοί διάδοχοι του
- Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα στην πρωτεύουσα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η «οικονομία του Φραγκίσκου»
- H «ακτινογραφία» του ΟΛΘ στα εμπορεύματα και οι προοπτικές του 2025
- Εφημερίδες: Τα πρωτοσέλιδα της Τρίτης του Πάσχα
- Siemens harnesses artificial intelligence and becomes a leading force in technology
- ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Στο τέλος της εβδομάδας η καταβολή των συντάξεων - Ποια επιδόματα πληρώνονται
- Άνοδος 9,4% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά στο πρώτο τρίμηνο
- Αϊτή: Η χώρα πλησιάζει σε «σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή»
- Τέλειωσαν οι μέρες της απόλυτης καλοκαιρίας – Άστατος σήμερα ο καιρός
- Το μεγάλο ξεπούλημα της υπερδύναμης: Πώς ο Τραμπ πυροδοτεί φυγή κεφαλαίων και αποδομεί το δολάριο
- Επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις σε μικρά νησιά – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Αναλυτικός οδηγός