Διογένης: Το φιάσκο της Sunlight έχει ονοματεπώνυμο

08:53 15/1/2025 - Πηγή: Emea.gr
Παίζει και ο Π. Πικραμένος για ΠτΔ – Τασούλα δίνουν κυβερνητικοί συντάκτες

Έχετε διαβάσει πολλά μέχρι σήμερα για τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν μεγάλες ή μικρές πιθανότητες να προταθούν από τον πρωθυπουργό για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χθες βράδυ, μιλώντας με έναν…Μυκονιάτικο γλάρο, έμαθα ότι παίζει και μάλιστα «γερά» (!) το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου και το οποίο, περιέργως πως, δεν το είδα μέχρι σήμερα στον…κατάλογο των υποψηφίων. Προερχόμενος από το χώρο της Δικαιοσύνης και αυτός, όπως και η κα Σακελλαροπούλου, έχει πλούσια πολιτική εμπειρία και φυσικά

το status που απαιτεί η θέση του ΠτΔ.

Όλα καλά, αρκεί να μην έχει κλειδώσει άλλη επιλογή, όπως αυτή του κ. Τασούλα, τον οποίο κάποια ΜΜΕ από χθες αργά το απόγευμα τον… όρκισαν κιόλας! Κοντός ψαλμός, για όλους μας…

Των φρονίμων τα παιδιά (του ΟΔΔΗΧ) 

Πολύ καλά έως εξαιρετικά πήγε η χθεσινή έκδοση 10ετών ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς η υπερκάλυψη ξεπέρασε τις 10 φορές! Κάπως έτσι ο ΟΔΔΗΧ, έβαλε στα ταμεία του κάτι περισσότερο από 4 δισ. ευρώ, ήτοι το ήμισυ του ποσού των ετήσιων αναγκών της χώρας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,6%, σε επίπεδα αρκούντως ικανοποιητικά, όταν το αντίστοιχο επιτόκιο του δεκαετούς της Γαλλίας κυμαίνεται στο 3,43% – 3,44% και πάνω και το ανάλογο ιταλικό στο 3,80% – 3,81% και πλέον.

Όσοι είχαν ενστάσεις και δικαιολογημένα ως ένα βαθμό, χαρακτηρίζοντας την έξοδο βιαστική και άκαιρη λόγω αρνητικών διεθνών συνθηκών, μάλλον θα πρέπει να τις άρουν βάση του αποτελέσματος. Πολύ περισσότερο, όταν διατυπώνονται φόβοι ότι η κατάσταση στις αγορές, μετά την ορκωμοσία Τραμπ θα επιδεινωθεί, επηρεάζοντας αρνητικά τις διαθέσεις των διεθνών δανειστών, που θα απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις.

Την έκδοση είχαν αναλάβει οι BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα, και Societe Generale.

Η ματαίωση της μεγάλης επένδυσης της Sunlight, έχει αιτίες και πολλούς… «αυτουργούς»

Πολλά τα ερωτηματικά και οι ευθύνες για τη ματαίωση της μεγάλης επένδυσης της Sunlight στην Κοζάνη. Ευθύνες που βαρύνουν και τον μεγαλομέτοχο του Olympia Group, τον Πάνο Γερμανό και τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά και όποιον δημόσιο φορέα έχει την ευθύνη κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και των αρμόδιων υπουργείων. Γιατί, πέραν του ότι φαίνεται ότι «κάτι» δεν πήγαινε καλά  στις σχέσεις μεταξύ όλων των προαναφερόμενων – φορέων και φυσικά προσώπων – η ματαίωση μιας τόσο μεγάλης επένδυσης δημιουργεί πρόβλημα και στην κυβέρνηση έναντι των αρμόδιων κοινοτικών φορέων. Στους οποίους έχουν φτάσει κατά διαστήματα αρκετές και σοβαρές καταγγελίες για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΤΑΑ, εξου και οι ανά τακτά διαστήματα επισημάνσεις και παρατηρήσεις, ακόμα και αυστηρές συστάσεις αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε.

Τι συνέβη, λοιπόν, στην πραγματικότητα; Ο ανταγωνισμός των Κινέζων ήταν ήδη γνωστός πολύ πριν σχεδιαστεί η εμβληματική αυτή επένδυση. Λάθος σχεδιασμός και πότε το κατάλαβαν;

Το κατάλαβαν οι διοικήσεις του ομίλου Γερμανού, θυγατρικής και μητρικής και το απέκρυψαν από τον βασικό μέτοχο και τους συν αυτώ; Γιατί μία παρόμοια εξήγηση δίνεται από συγκεκριμένη κατεύθυνση. Από την άλλη, η παραίτηση του Νίκου Μαντζούφα, αφήνει πολλά ερωτηματικά να αιωρούνται, καθώς ο παραιτηθείς στην ανάρτησή του εκθειάζει τόσο το Innovation fund, όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης, αφήνοντας έτσι εξ συνεπαγωγής ακάλυπτο τον μεγαλομέτοχο του Olympia Group. Ο οποίος δεν…φημίζεται και τόσο για την αναγνώριση και το σεβασμό των υπηρεσιών πρωτοκλασάτων στελεχών του.

Μήπως όμως τα βέλη στρέφονται και κατά κάθε αρμόδιου κρατικού φορέα, όπως διατείνονται επιχειρηματικές πηγές, που έχουν πικρή προσωπική εμπειρία από τις κατά καιρούς πρακτικές τους; Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη τις νέες επενδύσεις, το να ματαιώνεται μια ακόμα επένδυση, η τρίτη κατά σειρά, δεν είναι και η καλύτερη εικόνα για την ελληνική οικονομία.

Όλα είναι ένας παραπειστικός τίτλος, προς άγραν εντυπώσεων και χτυπημάτων;

Περιδιαβαίνοντας όσα γράφονται σχετικά με τις εξελίξεις στον ΟΛΘ, βλέπω έναν θέμα, που… αποκάλυπτε στον τίτλο του μια «κρυφή επαφή» του γιου της Ρωσοελβετίδας μεγαλομετόχου Μαργαρίτας Λουί Ντρέιφους, με τον Ιβάν Σαββίδη.

Τι έλεγε το…ρεπορτάζ; Ότι θα γινόταν τηλεφωνική επαφή-τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο ανδρών μέσα στην ημέρα! Δε λέω, στο κυνήγι των χτυπημάτων και της άγρας εντυπώσεων, πολλές φορές μπορεί να υπάρξει υπερβολή (sic), είτε από τον (υπο) γράφοντα είτε από το ίδιο το Μέσο. Αλλά, λίγη προσοχή στους παραπειστικούς τίτλους δε βλάπτει, τουναντίον καταδεικνύει σοβαρότητα και αξιοπιστία. Ας το έχουμε όλοι υπόψη μας, για να μη μας στήνουν στον τοίχο, όταν υπερασπιζόμαστε τα του οίκου μας

 Στα ύψη το κόστος στέγασης

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το κόστος στέγασης δίνει η Ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Το 2023 το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιούσε σε νοικοκυριά, στα οποία το στεγαστικό κόστος ήταν μεγαλύτερο του 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ανερχόταν στο 28,5%.

Η τιμή αυτή, αν και μειωμένη συγκριτικά με το 2019, παραμένει με διαφορά η υψηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Πάντα σύμφωνα με την έκθεση, το υψηλότερο ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης εμφάνισαν το 2023 οι περιφέρειες Κεντρ. Μακεδονίας (34,8%), Αν. Μακεδονίας και Θράκης (32,7%) και Πελοποννήσου (31,8%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά  κατέγραψαν οι περιφέρειες Κρήτης (20,2%) και Ιονίων Νήσων (23,1%), ακολουθούμενες από τις περιφέρειες Θεσσαλίας (23,9%), Ν. Αιγαίου (25%), Ηπείρου (25,6%) και Δυτ. Μακεδονίας (25,7%).

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Αττική ανήλθαν σε 27,9% και στις περιφέρειες Στ. Ελλάδας και Β. Αιγαίου σε 27,7%.

Σπίτι μου 2: Γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη παροχής δανείων σε νέους, για αξιοποίηση του «αέρα» κατοικιών των γονιών τους;

Με αφορμή του ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ, που προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας, είχα μία συζήτηση με στέλεχος που ειδικεύεται στα της συγκεκριμένης στεγαστικής αγοράς.

Αυτό που μου μετέφερε και ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί, είναι ότι υπάρχει μία οφθαλμοφανής έλλειψη στα κριτήρια και στους δικαιούχους, που έχει να κάνει με κατοικίες που έχουν δικαίωμα υψούν, το οποίο μένει ανεκμετάλλευτο, γιατί συνήθως οι γονείς δεν είχαν και δεν έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν έναν ή δύο ακόμα ορόφους προς χρήση των παιδιών τους.

Αντί, λοιπόν, τα νέα παιδιά και τα νέα ζευγάρια να τρέχουν για να βρουν κατοικίες – διαμερίσματα, δηλαδή – ανά την Αττική για παράδειγμα, δεν θα ήταν προτιμότερο και πολύ πιο αποδοτικό, να μπορούσαν να επιδοτηθούν απευθείας τα ίδια (και όχι οι γονείς τους) και να λύσουν το πρόβλημά τους πολύ πιο γρήγορα, οικονομικά και χωρίς άσκοπες αναζητήσεις από γειτονιά σε γειτονιά και από δήμο σε δήμο;

Θυμίζω ότι αύριο ανοίγει και το άλλο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί όσο είναι δυνατόν το στεγαστικό πρόβλημα που μαστίζει κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και πολλές επαρχιακές πόλεις.

Το φανάρι του Διογένη

Keywords
Αναζητήσεις
diogenis-to-fiasko-tis-sunlight-echei-onomateponymo.htm
Τυχαία Θέματα