Εκλογές: Η «ουρά» θα κρίνει την αυτοδυναμία, τα ποσοστά και οι προβλέψεις

06:30 13/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Οι πάντες ασχολούνται με τη διαφορά που θα έχει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το αν θα βγουν τα «κουκιά» για σχηματισμό μιας «προοδευτικής κυβέρνησης», με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, για το αν θα πει τελικά το μεγάλο «ναι» ο Νίκος Ανδρουλάκης και συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ελάχιστοι ασχολούνται με την «μάχη» της «ουράς».

Δηλαδή, με τα κόμματα που αγωνίζονται για να μπουν στη Βουλή

και τα οποία, θα καθορίσουν το ποσοστό, που θα πρέπει να «πιάσει» το πρώτο κόμμα για να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, θα καθορίσουν αν η αυτοδυναμία, στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, θα «αποκτηθεί» στο 38%, στο 37,5%, στο 37%, ή ακόμη και κάτω από το 36,5%.

Να επισημάνουμε ότι αναφερόμαστε πάντα, στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς στην πρώτη, με απλή αναλογική, ο πρώτος πρέπει να ξεπεράσει το 46,5%!, για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός, όχι μόνο δύσκολο, αλλά αντικειμενικά ανέφικτο.

Αυτή τη στιγμή, μετά τον «εμφύλιο» στην Ελληνική Λύση, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με όλες τις σφυγμομετρήσεις βρίσκεται λίγο πάνω από το όριο του 3%. Επομένως, όλα παίζονται.

Επίσης, η «ΝΙΚΗ», που εμφανίζεται ως το αντίπαλο δέος του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, πλησιάζει το 2%, «κόβοντας» πολύτιμα ποσοστά από την Ελληνική Λύση.

Το «ΕΑΝ» του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, που διετέλεσε για λίγες ημέρες πρόεδρος του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, βρίσκεται στο 1,6%, ενώ το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, «κινείται» στο 1,5% με ανοδικές τάσεις.

Για να μην παρεξηγηθούμε, αναφέρουμε μονάχα τα κόμματα που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκονται κοντά στο 1,5% και παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις. Δηλαδή, έχουν προοπτικές να ξεπεράσουν το 2% και να πορευτούν προς το 3%, χωρίς αυτό να είναι και τόσο εύκολο.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων του Ηλία Κασιδιάρη, που ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί που «πηγαίνουν».

Η ουσία πάντως είναι, ότι επικρατεί ένας μικρός συνωστισμός, μεταξύ του 1,5% και του 2,5%, γεγονός που ευνοεί την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, αν στη Βουλή μπουν εφτά κόμματα η αυτοδυναμία θα ανέβει στο 38% για το πρώτο κόμμα, αν μπουν έξι κόμματα η αυτοδυναμία «πέφτει» στο 37% και με πέντε κόμματα εντός Βουλής το ποσοστό «κατεβαίνει» στο 36,5%, που είναι ένα ποσοστό που μπορεί να «πιάσει» σχετικά εύκολα ο πρώτος, στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 2 Ιουλίου, με αυξημένη αναλογική.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της αυτοδυναμίας θα διαδραματίσει και το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Για παράδειγμα, αν τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή ξεπεράσουν συνολικά το 10%, τότε η αυτοδυναμία μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 36,5% με 37%.

Άρα, η προσοχή δεν πρέπει να εστιάζεται μονάχα στην κορυφή, αλλά και στην «ουρά» της βαθμολογίας, την Κυριακή των εκλογών, καθώς η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα βάλει τις βάσεις για το τελικό αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης.

Οι «χαμένοι» κρίνουν το αποτέλεσμα…

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα