ΕΚΤ: Μειώθηκαν τα τραπεζικά γραφεία στην ΕΕ

13:21 10/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επικαιροποίησε το σύνολο δεδομένων της με τους διαρθρωτικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες για τον τραπεζικό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το τέλος του 2023. Αυτό το ετήσιο σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των γραφείων και των εργαζομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ, στοιχεία σχετικά με τη συγκέντρωση του τραπεζικού τομέα σε κάθε κράτος μέλος και στοιχεία σχετικά με τα ιδρύματα που ελέγχονται από το εξωτερικό και δραστηριοποιούνται στην

ΕΕ.

Οι διαρθρωτικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες δείχνουν περαιτέρω μείωση του αριθμού των τραπεζικών γραφείων στην ΕΕ, κατά μέσο όρο 3,09% σε όλα τα κράτη μέλη. Μειώσεις παρατηρήθηκαν σε 24 από τις 27 χώρες, οι οποίες κυμαίνονται από -0,17% (Ισπανία) έως -12,46% (Βέλγιο). Ο συνολικός αριθμός των γραφείων στην ΕΕ ήταν 129.418 στο τέλος του 2023, εκ των οποίων το 82,2% ήταν εγκατεστημένα στη ζώνη του ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του 2023, ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων μειώθηκε σε 15 από τα 27 κράτη μέλη, με μέση πτώση 0,81% σε όλες τις χώρες. Η μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων που παρατηρείται στα περισσότερα κράτη μέλη από το 2008 φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί το 2023.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο βαθμός συγκέντρωσης του τραπεζικού τομέα (μετρούμενος με βάση το μερίδιο του ενεργητικού που κατέχουν οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες) εξακολουθεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Σε εθνικό επίπεδο, το μερίδιο του συνολικού ενεργητικού των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων κυμαινόταν από 32,34% (Λουξεμβούργο) έως 95,58% (Ελλάδα) στο τέλος του 2023, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 68,6%.

Οι διαρθρωτικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες δημοσιεύονται από την ΕΚΤ σε ετήσια βάση.

Keywords
Αναζητήσεις
ekt-meiothikan-ta-trapezika-grafeia-stin-ee.htm
Τυχαία Θέματα