Ελεύθερος ο ιδρυτής των Wikileaks – Ήρθε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ

11:03 25/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αφέθηκε ελεύθερος μετά από χρόνια φυλάκισης, καθώς ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Ασάνζ τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν έγκλειστος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο, ενώ διωκόταν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επί 12 χρόνια.

Ο Ασάνζ είχε δημοσιεύσει στοιχεία περί κυβερνητικής διαφθοράς, εγκλημάτων πολέμου

και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που έφθειραν πολύ την εικόνα της Ουάσιγκτον σε όλο τον πλανήτη.

Julian is free!!!!

Words cannot express our immense gratitude to YOU- yes YOU, who have all mobilised for years and years to make this come true. THANK YOU. tHANK YOU. THANK YOU.

Follow @WikiLeaks for more info soon…pic.twitter.com/gW4UWCKP44

— Stella Assange #FreeAssangeNOW (@Stella_Assange) June 25, 2024

Όπως αναφέρει η ομάδα των Wikileaks, η αποφυλάκιση του οφείλεται και στις μεγάλες κινητοποιήσεις πολιτών σε όλο τον κόσμο, που αγωνίστηκαν υπέρ της Ελευθερίας του Τύπου, αλλά και από πολιτικούς ηγέτες.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος. Εγκατέλειψε τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς το πρωί της 24ης Ιουνίου, μετά από 1901 ημέρες. Παρείχε εγγυήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και μετέβη ελεύθερος στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και εγκατέλειψε τη Βρετανία. Αυτό, χάρη στην παγκόσμια εκστρατεία απλών πολιτών, αγωνιστών υπέρ της Ελευθερίας του Τύπου, πολιτικών και ηγετών από όλο το πολιτικό φάσμα, ως και τον ΟΗΕ.

Όλοι μαζί έχτισαν το χώρο για μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που οδήγησε στη συμφωνία. Περισσότερες πληροφορίες θα δώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Αφού πέρασε πάνω από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2 επί 3, σε απομόνωση επί 23 ώρες την ημέρα, σήμερα θα ξανασμίξει με τη σύζυγό του, Στέλλα Ασάνζ, και τα παιδιά τους, που γνωρίζουν τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα».

Ο δημοσιογράφος εγκατέλειψε τη Βρετανία, και μεταφέρεται στην Αυστραλία, μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ, και αφού αποδεχθεί την ενοχή του στον διαβόητο αμερικάνικο Νόμο Περί Κατασκοπείας του 1917. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις Βόρειες Μαριάννες Νήσους – που αποτελούν αποικία των ΗΠΑ- και στη συνέχεια στην πατρίδα του (Αυστραλία), αφού κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές, και παραδέχεται ενοχή για ποινικές κατηγορίες και να αποφυλακιστεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα δηλώσει την ενοχή του, σε αμερικάνικο δικαστήριο των Μαριαννών, όπου και θα του οριστεί ποινή ίση με την περίοδο που παρέμεινε στη φυλακή του Μπέλμαρς (62 μήνες). Αποδέχεται την κατηγορία της συνωμοσίας για την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων, που έβαλαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διώκουν τον Ασάνζ γιατί υποστηρίζουν ότι αποκαλύπτοντας τα εγκλήματά τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, έθεσε σε κίνδυνο ζωές αμερικανών στρατιωτικών και των εκεί συνεργατών τους.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-o-idrytis-ton-wikileaks--irthe-se-symfonia-me-tis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα