Ελεύθερος Σκοπευτής: Οι επιχειρηματικές ειδήσεις μοχλός ανάπτυξης!
Υπάρχει ζωή στον ελληνικό επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό πλανήτη και φαίνεται στις επιχειρηματικές ειδήσεις, αλλά και στη δραστηριότητα που υπάρχει.
Φαίνεται και στο ΧΑ που δεν θέλει να υποχωρήσει κι όταν το κάνει γίνεται με συντεταγμένα μικρότερα βήματα από αυτά που παρατηρούμε στο εξωτερικό. Με τις μισές σχεδόν μετοχές να ανεβαίνουν.
Πόσες φορές θα έχει την ευκαιρία αυτή η χώρα να υποδεχθεί ένα τόσο μεγάλο πακέτο όπως αυτό του Ταμείου Ανάπτυξης για επενδύσεις; Δεν δίνονται κάθε μέρα αυτές οι ευκαιρίες.
Πολύ θετικό επίσης είναι το γεγονός ότι το ΧΑ κινείται με αληθινές ειδήσεις και προσδοκίες κι όχι με φούμαρα και φαντασίες. Φαίνεται αυτό στις μετοχές που ξεχωρίζουν κάθε μέρα, στην συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τουλάχιστον, συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για την άνοδό τους.
ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ, Lamda, Aegean, όλες έχουν λόγο να κινούνται και ανοδικούς στόχους.
Ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε, καθώς υποχώρησαν όλες οι τραπεζικές μετοχές. Όχι δεν ήρθε καμιά καταστροφή κι η μείωση των επιτοκίων, αν έρθει με το καλό είναι καλοδεχούμενη. Είναι καλό νέο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Έχουν τεράστια ρευστότητα οι τράπεζες δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτη. Λιγότερο από το 65% των καταθέσεων στις τράπεζες έχουν γίνει δάνεια, ενώ στην Ευρώπη οι τράπεζες έχουν δανεισθεί επιπλέον κι έχουν δώσει πολλά.
Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις στην Ευρώπη είναι στο 105%. Αν πέσουν τα επιτόκια λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν φθηνότερα δάνεια που θέλουν και οι επιχειρηματίες και το κοινό, θα γίνουν επενδύσεις, θα αυξηθεί η κατανάλωση και ο τζίρος στο εμπόριο και οι τράπεζες θα κερδίσουν ακόμα περισσότερα, έστω και με μικρότερα περιθώρια κέρδους, αλλά με μικρότερο ρίσκο. Το 2023 τα κέρδη των τραπεζών ήρθαν από τη μεγάλη διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων με τα επιτόκια των δανείων. Οι διαφορές αυτές θα ομαλοποιηθούν στην πορεία, όπως πρέπει να γίνει άλλωστε.
Έχει αφυπνισθεί ο ΟΤΕ; Μόνον ο χρόνος θα δείξει, κανείς δεν ξέρει αλλά είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσαμάζ θέλει να κλείσει ομαλά την πολύχρονη θητεία του και από την άλλη κάθε νέος Διευθύνων Σύμβουλος θέλει να πείσει τους μετόχους για την αξία του. Είναι βέβαιο ότι ο νέος CEO Κώστας Νεμπής έχει φιλοδοξίες να δείξει έργο. Η μετοχή πάντως έπρεπε να πλησιάσει στην περιοχή των χαμηλών τριετίας για να αντιδράσει το Νοέμβριο και ξανά στο τέλος Δεκεμβρίου. Αισίως συμπληρώσαμε 3 ανοδικές συνεδριάσεις κι αυτό δεν έχει αποδειχθεί θετικό για τη μετοχή το τελευταίο εξάμηνο. Μετά τον Ιούνιο του 2023, μόνον μία φορά έγραψε 4 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Θα σπάσει αυτή την κακή συνήθεια;
Για τον ΟΠΑΠ δε χρειάζονται πολλά λόγια. Δεν είναι μακριά από τα υψηλά πενταετίας που έγραψε τον Ιούνιο και η μερισματική πολιτική του ευνοεί όσους έχουν κεφάλαια και υπομονή. Έχει ανταμείψει τους μετόχους του και έχει και τη δυνατότητα ανοδικής κίνησης όσο θα μπαίνουν ξένα θεσμικά κεφάλαια στην αγορά.
Στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ είτε από λάθος είτε όχι πάντως συνεχίζονται τα μεγάλα πακέτα, έγιναν και χθες. Η εταιρεία συμφώνησε πριν τις γιορτές για κοινοπρακτικό δάνειο 100 εκατ. ευρώ με πέντε τράπεζες. Βασική προϋπόθεση της συμφωνίας αυτής είναι η έκδοση ομολόγου τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ που θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Το πλάνο είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Η Autohellas, κινείται επίσης για την έκδοση ομολογιακού δανείου για αναδιάρθρωση δανεισμού. Σε περιοχή κοντά στα ιστορικά υψηλά της η μετοχή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εγκλωβισμών.
Έβαλε πλάτη στην αγορά η LAMDA. Είχε το νέο της επιστροφής κεφαλαίου 38,3 εκατ. ευρώ από τη από τη Lamda Malls, αλλά η μακροπρόθεσμη ταλαιπωρία της στο ταμπλό που διαρκεί δύο χρόνια, έχει δημιουργήσει «βάση από γρανίτη» στα 5,50-5,60 ευρώ και προϋποθέσεις να λάμψει όταν ξεπεράσει ανοδικά την περιοχή 7,32-7,50 ευρώ που έχει βάλει τρεις φορές έως τώρα φρένο στις προσπάθειές της.
Ναι θα δώσει μέρισμα η ΔΕΗ, δεν είναι αυτό το νέο. Πόσο μεγάλο μέρος από τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη πέριξ των 350 εκατ. ευρώ θα είναι συζητείται στην αγορά. Είπαμε έχει κι άλλα deal, πέραν όσων ανακοίνωσε. Ο Γιώργος Στάσσης έχει όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο και φέρνει αποτελέσματα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιοι πάροχοι «χτύπησαν» τη ΔΕΗ στα πράσινα τιμολόγια
- Πόσο κοστίζει τώρα η αγορά και ενοικίαση κατοικίας στην Αττική
- Σωκράτης Κόκκαλης: Ένα επιχειρηματικό «δαιμόνιο» που δεν… γερνά
- Τι δείχνει η πρώτη σύγκριση πράσινων, κίτρινων και μπλε τιμολογίων
- Δεκαοκτώ μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα
- Τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε επαγγελματικά τιμολόγια
- Κορυδαλλός: Υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξέσπασε σε κατάστημα pet shop
- Μπορεί να νοσώ συγχρόνως από COVID-19 και γρίπη; Τι λένε οι ειδικοί
- Ελεύθερος Σκοπευτής: Οι επιχειρηματικές ειδήσεις μοχλός ανάπτυξης!
- Φορέας Ακινήτων: Άμεση επανεκκίνηση με νέα δεδομένα - Το κυπριακό σχέδιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Ελεύθερος Σκοπευτής: Οι επιχειρηματικές ειδήσεις μοχλός ανάπτυξης!
- Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις»
- Telefónica: Απολύει στην Ισπανία πάνω από 3.400 εργαζομένους
- Οι 8 μεγάλες κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για το 2024
- Lamda Malls: Μειώνει το μετοχικό κεφάλαιο της κατά 38,3 εκατ. ευρώ
- Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά τον «μίνι» ανασχηματισμό
- «Στις επάλξεις» η άμυνα του Ισραήλ για τυχόν επιθέσεις από την Χαμάς
- Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας»
- Μικρή διόρθωση του ΧΑ εν μέσω υποχώρησης σε Ευρώπη και Wall Street
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- "Lift": Η τέλεια ληστεία στα 40.000 πόδια, με τον Κέβιν Χαρτ στο Netflix
- Ζούκερμπεργκ: Γιατί το αφεντικό της Meta πουλάει τις μετοχές της
- Πάνω από τα 80 σεντς, µε θέληση να δοκιµάσει υψηλότερα το βαµβάκι
- Ιαπωνία: Στους 78 οι νεκροί από τον σεισμό, δεκάδες ακόμη οι αγνοούμενοι
- Αραιές νεφώσεις σε όλη την Ελλάδα
- Τι σημαίνει η δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς;
- Αναβαθμίζεται η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού
- Ανασχηματισμός: Διόρθωση με καραμπόλες – Το παρασκήνιο και τα πρόσωπα
- Η οικονομία της Βρετανίας «δεν λειτουργεί» για δύο βασικούς λόγους
- Ποια είναι η εταιρεία που «έφαγε» πρόστιμο για αθέμιτη κερδοσκοπία με τα κλιματιστικά;