Ελληνικά funds επενδύουν σε ελληνικές startups!

21:11 5/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Την τεχνολογική «ορμή» που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σπεύδουν να στηρίξουν και να κεφαλαιοποιήσουν τα ήδη υφιστάμενα επενδυτικά ταμεία, αλλά και μια νέα γενιά funds, με τις καινοτόμες εταιρείες του ελληνικού βορρά να κερδίζουν το δικό τους κομμάτι στην πίτα των χρηματοδοτήσεων, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια σημερινής συζήτησης στο συνέδριο «Η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα

και οι φορείς που τη στηρίζουν 4.0», στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή δύο επενδυτικά κεφάλαια, το «Northern Greece Investment Fund» (ΝGIF) και το TECS Capital Fund.

Όπως επισήμανε εκ μέρους του NGIF ο Νικόλας Τακάς, το fund, που έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και ιδιώτες επενδυτές, πρόκειται να κάνει άλλες δύο τοποθετήσεις, σε ισάριθμες καινοτόμες εταιρείες, από τους κλάδους της υγείας και της διαχείρισης αποβλήτων αντίστοιχα.

«Το NGIF επενδύει με “tickets” ύψους από 1 έως 3 εκατ. ευρώ σε τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείρισή της, τα τρόφιμα και τα ποτά. Έχουμε κάνει ήδη δύο επενδύσεις, σε μια νεοφυή επιχείρηση με εφαρμογές Ίντερνετ των Πραγμάτων (ΙοΤ) στη βιομηχανία, την ενέργεια και τη ναυτιλία (σ.σ πρόκειται για την Pragma IoT AE) και σε άλλη μία στον τομέα της υγείας (σ.σ. την Elisabeth Plus).

Οκτώ επενδύσεις έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτήσει το TECS Capital Fund και έπονται άλλες δύο, όπως επισήμανε ο εταίρος του, Σωτήρης Σιάγας. Η γεωγραφική εγγύτητα, είπε, είναι πολύ σημαντική όταν επενδύεις σε εταιρείες στο αρχικό στάδιο, οπότε το γεγονός ότι το TECS έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη το καθιστά ιδανικό εταίρο για επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή -παρότι δεν υπάρχει κάποιος γεωγραφικός περιορισμός ως προς αυτό. Από τις οκτώ επενδύσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι στιγμής, οι επτά έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη και μόνο μία στη Θεσσαλία. Η στόχευση του fund είναι σε εταιρείες που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Δεύτερο fund από τη Metavallon ενόψει

Και δεύτερο fund, το οποίο θα μπει στην αφετηρία με 22 εκατ. ευρώ, «σηκώνει» το «Metavallon», που επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου, όπως γνωστοποίησε ο εταίρος του, Γιώργος Καραντώνης. Μάλιστα, είπε, μέχρι το τέλος του 2024, τα κεφάλαιά του ενδέχεται να φτάσουν στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το Metavallon 2 είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα 100 προτάσεις startups να βρίσκονται ήδη υπό εξέταση.

Αναφερόμενος στο πρώτο ταμείο, ο Κωνσταντίνος Καρβουνάκης, principal του Metavallon, υπενθύμισε ότι αυτό είχε ξεκινήσει το 2018 με κεφάλαια ύψους 32 εκατ. ευρώ και 29 εταιρείες, οι οποίες -μαζί με τα χρήματα πoυ επένδυσε σε αυτές το Metavallon- έχουν αντλήσει συνολικά περί τα 100 εκατ. ευρώ. «Και τώρα ξεκινάμε το δεύτερο μας fund, περίπου αντίστοιχου μεγέθους με το πρώτο, στοχεύοντας σε τουλάχιστον 20 επενδύσεις, με “ticket” 500.000- 1 εκατ. ευρώ» διευκρίνισε ο κ.Καρβουνάκης.

Επενδύσεις σε εταιρείες με ελληνικό στοιχείο από το Big Pi

Επενδύσεις σε πραγματικά καινοτόμες «εταιρείες με ελληνικό στοιχείο», υπό την έννοια ότι είτε τις έχουν ιδρύσει άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν έδρα στη χώρα και θέλουν να βγουν προς τα έξω και να αποκτήσουν παγκόσμια εμβέλεια, πραγματοποιεί το Big Pi, όπως επισήμανε ο operating partner της, Γιώργος Σαλιάρης Φασσέας. Η Big Pi, που ιδρύθηκε το 2018, ανακοίνωσε πρόσφατα το δεύτερο fund της, το Big Pi II, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει επενδυτική στόχευση σε νεοφυείς επιχειρήσεις με προϊόντα «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech) και ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία. Το Big Pi II θα επενδύει στα αρχικά στάδια (seed stage), με ποσά που κυμαίνονται από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο fund της εταιρείας, με παρόμοια στόχευση, χρηματοδότησε 23 εταιρείες. Ο κ.Φασσέας μετέφερε ακόμα την εξαιρετική εμπειρία του από τη συνεργασία με το ΑΠΘ και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το νέο fund για τις επιστήμες υγείας, που ετοιμάζεται να ιδρύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ως το τέλος του 2024 (βλ. σχετικό σημερινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ.Φασσέας χαρακτήρισε ως πολύ θετική αυτή την πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι ο χώρος της υγείας είναι ένας χώρος που το BIg Pi «κοιτάζει», παρότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα συχνά χάσμα ανάμεσα στην ιδέα και την έρευνα καθεαυτήν και στη μεταφορά της στην αγορά και τη «μετατροπή» της σε χρήμα.

H περίπτωση του Uni.Fund

Σε 23 εταιρείες, εκ των οποίων οι 18 έκαναν follow-on, έχει επενδύσει το Uni.Fund, ενώ στοχεύει σε άλλες δύο, όπως επισήμανε o CEO του, Γιώργος Σαπέρας. Βασική στόχευση του fund, το οποίο έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν επενδυθεί τα 22 εκατ., είναι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, ενώ από τις 23 εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό του, οι τρεις εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται, όπως είπε, για εταιρείες, που «όταν ξεκινήσαμε το 2018 είχαν τζίρο 300.000 ευρώ και οι τρεις και 11 εργαζομένους κι αυτή τη στιγμή ο κύκλος εργασιών τους έχει φτάσει τα 8 εκατ. ευρώ και οι εργαζόμενοι τούς 120». Ο κ.Σαπέρας γνωστοποίησε ακόμα ότι τα 22 εκατ. που επενδύθηκαν έχουν κάνει leverage (μόχλευση) «τρεις φορές τα λεφτά τους», ενώ οι εταιρείες που στηρίχθηκαν έχουν δημιουργήσει συνολικά κοντά στις 500 θέσεις εργασίας. Σημείωσε, τέλος, ότι το Uni.Fund βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση και δεύτερου fund, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΟΚ!Τhess, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ΕΚΕΤΑ, το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Metavallon, τη Bayer Ελλάς, το ΕλληνοΑμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριo και την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ευγενική υποστήριξη της πλατφόρμας για νεοφυείς επιχειρήσεις Microsoft for Startups Founders Hub._

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα