Έρευνα ΙCAP CRIF: Πολιτική ίσων αμοιβών με «άρωμα γυναίκας» στο… τιμόνι

06:32 2/11/2022 - Πηγή: Emea.gr

Η Διεύθυνση Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF πραγματοποίησε, για 11η χρονιά, πρωτογενή έρευνα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Από τα ευρήματα προκύπτει πως η συντριπτική πλειονότητα (90%) των επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες, έχει υιοθετήσει την παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζόμενους και την εταιρική κουλτούρα εμπιστοσύνης και συμπερίληψης. Πρακτικές πολιτικής ίσων αμοιβών ακολουθούν 8 στις 10 εταιρείες (79%).

Βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των ανώτατων στελεχών γένους θηλυκού

αναδεικνύεται, σε ποσοστό 60%, η επιμονή/εργατικότητα. Το 88% εργάζεται πέραν του καθιερωμένου οχτάωρου, ενώ σχεδόν μία στις 2 (47%) απασχολείται -σε ημερήσια βάση- πάνω από 10 ώρες. Ωστόσο, το 59% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πως υφίστανται διαφορετική μισθολογική μεταχείριση συγκριτικά με τους άντρες συναδέλφους τους.

Ως μεγαλύτερη τροχοπέδη στην επαγγελματική τους ανέλιξη, 7 στις 10 γυναίκες θεωρούν το βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων που επωμίζονται. Για το 93% «γκάζι» θα είναι η προστασία της μητρότητας (διευκολύνσεις στην παιδική φύλαξη, λήψη αδειών ειδικού σκοπού, κλπ.).

Σημαντικό εμπόδιο αξιολογεί το 57% τις άνισες (σε σχέση με τους άντρες) χρηματικές απολαβές. Με το 88% αυτών των γυναικών να εκτιμούν ότι το μισθολογικό χάσμα κυμαίνεται μεταξύ του 20% και 40%.

Σε ποσοστό 51% φτάνουν οι γυναίκες που πιστεύουν πως ανάχωμα -που καλούνται να ξεπεράσουν στην επαγγελματική τους πορεία- αποτελούν οι προκαταλήψεις και τα έμφυλα στερεότυπα.

Το 41% των συμμετεχουσών θεωρεί ότι δέχεται μειωμένες ευκαιρίες ανέλιξης συγκριτικά με τους άνδρες. «Αντίδοτο» σε αυτό, σύμφωνα με το 88%, είναι η δημιουργία εταιρικής κουλτούρας ανέλιξης χωρίς διακρίσεις.

Το 70% των γυναικών -που απάντησαν στην έρευνα- θεωρούν ότι υπερτερούν των ανδρών συναδέλφων τους σε ενσυναίσθηση και κατανόηση. Σε ποσοστό 68% θεωρούν ότι υπερτερούν στις επικοινωνιακές δεξιότητες και κατά 65% στο πνεύμα δημιουργικότητας που τις διακατέχει. Θεωρούν (60%) ότι υστερούν, συγκριτικά με τους άνδρες συναδέλφους τους, στην ανάληψη ρίσκου.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων στα μεγέθη των επιχειρήσεων που διοικούν -για το τρέχον έτος σε σύγκριση με το 2021- απάντησαν ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα οι πωλήσεις (45%), η ρευστότητα (48%), το ύψος των επενδυτικών τους δαπανών (48%) και το απασχολούμενο προσωπικό (65%).

Επτά στις δέκα δηλώνουν πως η τιμή των προϊόντων/παρεχόμενων υπηρεσιών τους παρουσιάζει αύξηση, ενώ το 43% εκτιμά ότι θα μειωθεί η κερδοφορία της επιχείρησης τους το 2022 σε σχέση με το 2021.

Αντίθετα, οι γυναίκες – ανώτατα στελέχη, εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες, για τα επιτεύγματα των εταιρειών στις οποίες ηγούνται, την επόμενη διετία (2023-2024). Προβλέπουν ότι το 2023 οι πωλήσεις τους θα ενισχυθούν κατά 9,5% και το 2024 κατά 12,2%.

Οι γένους θηλυκού επικεφαλής των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Το 91% κατέχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι μισές εξ’ αυτών διαθέτουν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Το 75% των συμμετεχουσών γυναικών -εκτός από τη διευθυντική/διοικητική θέση που κατέχουν- συνδέονται και μετοχικά με την εταιρεία.

«Τα παραπάνω» όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ομίλου ICAP CRIF, Νικήτας Κωνσταντέλλος, «επιβεβαιώνουν την ικανότητά τους στην αντιμετώπιση κάθε επιχειρηματικής πρόκλησης και αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες και η γυναικεία επιχειρηματικότητα θα πρέπει να καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Έρευνα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα_2022

Keywords
Τυχαία Θέματα