Έβγαλε άμυνα το ΧΑ στη διεθνή διόρθωση με τα μισά χαρτιά να έχουν κέρδη

21:03 20/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Διόρθωσε το ΧΑ που έδειξε πάντως αμυντικά χαρακτηριστικά την Παρασκευή καθώς επηρεάστηκε από κινήσεις και νέα μεγάλου βεληνεκούς στις διεθνείς αγορές, τις οποίες πάντως, δεν είχε παρακολουθήσει επαρκώς στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αλλά οι μεγάλες αγορές είχαν πολλά γρήγορα κέρδη και ειδικά η Wall Street ερχόταν από ρεκόρ, οπότε ήταν ώρα κατοχύρωσης και μείωσης της μόχλευσης. Επιπλέον στο ΧΑ επικράτησε μεγάλη ισορροπία κερδισμένων και χαμένων με 45 μετοχές να σημειώνουν άνοδο έναντι 49 που διόρθωσαν.

Κυρίως όμως

το ΧΑ βρίσκεται προς το τέλος μίας γενικότερης προετοιμασίας ενόψει του επερχόμενου placement της Εθνικής Τράπεζας, της εισαγωγής της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy, τα οποία έχουν ειδική και βαρύνουσα σημασία για την ελληνική αγορά.

Με αυτά το δεδομένα το rebalancing που επηρεάζει πολύ περισσότερο τις διεθνείς αγορές, ενίσχυσε σημαντικά το τζίρο του ΧΑ πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, και συνέβαλε σε μεγάλες αναδιαρθρώσεις θέσεων σε πολλές μετοχές, που ξεπερνούν τις παθητικές σταθμίσεις μετοχές όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Cenergy και η Intralot.

Στο εξωτερικό πάλι, οι αγορές είχαν μεγάλα κέρδη και ειδικά η Wall Street έρχονταν από ιστορικά ρεκόρ. Έτσι κατοχύρωσαν κέρδη καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν κι άλλα δυσάρεστα νέα όπως στη Γερμανία που οι μετοχές της Mercedes-Benz κατρακύλησαν με δεύτερη προειδοποίηση σε δύο μήνες για πτώση κερδών ελέω Κίνας… μετά τα δυσάρεστα για τη VW και τη BMW την οποία έπληξε επίσης ο κινεζικός προσανατολισμός της και η ύφεση και ο ανταγωνισμός από φθηνότερα ηλεκτρικά οχήματα.

Επιπλέον το rebalancing δεν είναι ελληνική εφεύρεση, ούτε το triple witching day στα παράγωγα. Το αντίθετο μάλιστα καθώς επηρεάζει πολλαπλάσια τις μεγάλες αγορές και μετοχές τους από ότι το ΧΑ που συγκριτικά – ίσα που το αγγίζει.

Με αυτά τα δεδομένα και καθώς οι μεγάλες κινήσεις στο ΧΑ προέρχονται από ξένους επενδυτές, γίνεται κατανοητό γιατί η αγορά διόρθωσε αλλά και γιατί είναι εξόχως αμυντική συμπεριφορά όταν χάνει μόλις 0,22% ο Γενικός Δείκτης, έναντι πτώσης 1,49% στο Dax και πτώσης 1,51% στον γαλλικό Cac-40 ή ακόμα πτώσης 0,83% για το δείκτη του MIB του Μιλάνου και -1,19% για το FTSE στο Λονδίνο. Πράγματι είχαν μεγαλύτερα κέρδη, αλλά την Παρασκευή είχαν και μεγάλες απώλειες, πολλαπλάσιες των δικών μας απωλειών. Και η Wall είχε ξεκινήσει έντονα πτωτικά…

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών πλην των Alpha Bank και Optima Bank, ειδικά όμως της Εθνικής Τράπεζας βάρυνε την αγορά όπως και η μεγάλη διόρθωση της Motor Oil. Την αγορά σταθεροποίησαν  όμως η νέα άνοδος των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Alpha Bank και το rebound των Metlen, ΟΠΑΠ, σε συνδυασμό με τα θετικά πρόσημα σε ΤΙΤΑΝ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Aegean, Helleniq Energy και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Με αυτά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 1.425,19 μονάδες. Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,24% στις 3.455,62 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,67% έκλεισε ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 2.338,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 1.219,91 μονάδες.

Ο τζίρος έφθασε στα 209 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών έγιναν πακέτα αξίας 22,46 εκατ. ευρώ κυρίως στη Eurobank αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ, στην Εθνική άνω των, 5,5 εκατ. ευρώ την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή άνω των 3,6 εκατ. ευρώ και την Alpha Bank αξίας 1,37 εκατ. ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
evgale-amyna-to-cha-sti-diethni-diorthosi-me-ta-misa-chartia-na-echoun-kerdi.htm
Τυχαία Θέματα