Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μεικτό κλείσιμο με το βλέμμα στην ΕΚΤ

20:25 11/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επενδυτική ψυχολογία να επηρεάζεται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που περιόρισαν τις προσδοκίες για μια σημαντική μείωση των επιτοκίων από τη Fed την επόμενη εβδομάδα, και τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στην αυριανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Τα

στοιχεία από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε να επιβραδύνει τον Αύγουστο, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον στόχο του 2% της Federal Reserve, με τον δομικό δείκτη όμως να εμφανίζεται πιο επίμονος.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από παρόμοια άνοδο 0,2% τον Ιούλιο, ωστόσο σε δομικό επίπεδο, εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, σκαρφάλωσε κατά 0,3% τον Αύγουστο μετά από άνοδο 0,2% τον Ιούλιο.

Η μέτρηση ουσιαστικά “έσβησε” τις προσδοκίες των πιο αισιόδοξων ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει στις 17-18 Σεπτεμβρίου σε μια μεγαλύτερη της προεξοφλημένης μείωση των επιτοκίων της, κατά 50 μονάδες βάσης αντί για 25 μ.β. που αναμένει ευρέως η αγορά, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία.

Έτσι, οι επενδυτές στην Ευρώπη έστρεψαν και πάλι το βλέμμα τους στην ΕΚΤ η οποία αύριο εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μια ακόμα μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τις οικονομίες της ηπείρου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σήμερα στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία δεν κατέγραψε αναπτυξιακή δυναμική τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, μένοντας ουσιαστικά στάσιμη (ανάπτυξη 0%).

Το ΑΕΠ κινήθηκε έτσι χαμηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,2%. Η χώρα δεν είχε δει ανάπτυξη του ΑΕΠ ούτε τον Ιούνιο.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τα κέρδη τους με ορισμένα εξ αυτών μάλιστα να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στο “κόκκινο”.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κινήθηκε ανοδικά, προς το τέλος των συναλλαγών γύρισε σε αρνητικό έδαφος αλλά τελικά κατάφερε να κλείσει ουσιαστικά αμετάβλητος, καθώς ενισχύθηκε μόλις 0,01% στις 508,02 μονάδες, με την τις απώλειες 0,4% των βιομηχανικών τίτλων και των εταιρειών οικιακών ειδών να αντισταθμίζουν τα κέρδη 1,2% του τομέα τεχνολογίας.

Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX διατήρησε το θετικό πρόσημο και έκλεισε 0,34% υψηλότερα, στις 18.327,57 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι δεν άντεξε μέχρι το τέλος και τερμάτισε στις 7.396,83 μονάδες ή 0,14% χαμηλότερα. Με απώλειες 0,1% έκλεισε και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, στις 8.193,94 μονάδες, επηρεασμένος και από τα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία.

Μεικτή η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κλείνει στις 11.273,60 μονάδες με άνοδο 0,63%, αλλά τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,12% και να τερματίζει στις 33.174,42 μονάδες.

Keywords
Αναζητήσεις
evropaika-chrimatistiria-meikto-kleisimo-me-to-vlemma-stin-ekt.htm
Τυχαία Θέματα