«Φαρμάκι» ο καφές από το νέο έτος – Σε ιστορικό υψηλό 50ετίας η τιμή του

Ιστορικό υψηλό 50ετίας καταγράφει η τιμή του καφέ με αυξήσεις – ρεκόρ για ακόμη μία φορά μέσα στο 2024. Παρά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση των χρηματιστηριακών τιμών του, οι πρώτες αυξήσεις έχουν περάσει και στη λιανική και από το νέο έτος οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν ακόμη πιο «βαθιά» το χέρι στην τσέπη.

Στα ύψη ο Arabica

Όπως όλα δείχνουν η τιμή του καφέ σε επιχειρήσεις εστίασης θα αυξηθεί κατά 0,10 – 0,20 ευρώ. Ενδεικτικά, εάν μία καφετέρια πουλάει σήμερα το καπουτσίνο σερβιριζόμενο στα 4,50 ευρώ, από το νέο έτος ο καταναλωτής θα τον αγοράζει στα 4,60 ευρώ εάν η

επιχείρηση προχωρήσει σε αύξηση της τάξεως των 0,10 ευρώ.

«Οι τιμές του καφέ, οι οποίες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, παρουσιάζουν αυτήν την στιγμή ανατίμηση της τάξεως του 72% για την ποικιλία Arabica και 84% για την ποικιλία Rogusta», δηλώνει στο Business Voice o πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Αναστάσιος Γιάγκογλου.

Ο καφές Arabica, που βρίσκεται στα περισσότερα εστιατόρια και καταστήματα, εκτοξεύτηκε αυτόν τον μήνα στα 3,5 δολάρια το κιλό. H αύξηση αυτή είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1977, όταν ένας παγετός κατέστρεψε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δέντρα καφέ.

Η ξηρασία πλήττει την παραγωγή

Ιστορικά η τιμή της ποικιλίας καφέ Arabica έχει φτάσει δύο ακόμα φορές σε αντίστοιχο σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τρεις συνεχόμενες χρονιές όπου παρουσιάζεται ελλειμματικό ισοζύγιο παραγωγής και ζήτησης, με καθοριστική την επίδραση της κλιματικής κρίσης στις μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες καφέ του πλανήτη όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ.

Οι απρόβλεπτες κλιματικές συνθήκες φαίνεται ότι τείνουν να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα για την καλλιέργεια του καφέ όπως και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα.

«Από εδώ και πέρα τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής αποτελούν ένα νέο καθεστώς σε αγροτικά προϊόντα όπως είναι ο καφές», μας λέει ο κ. Γιάγκογλου.

Όσον αφορά στη φετινή παραγωγή, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, οι υψηλές θερμοκρασίες και άλλες απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες έπαιξαν ρόλο στη μειωμένη απόδοση των καλλιεργειών σε Βραζιλία και Βιετνάμ, τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καφέ παγκοσμίως.

Αυξημένες οι τιμές και στα ράφια

Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί σε όλες τις κατηγορίες καφέ. Ο εσπρέσο σε κάψουλες από τα 4,8 ευρώ τον Απρίλιο, ανέβηκε στα 5 ευρώ τον Ιούλιο και πλέον πωλείται στα 5,15 ευρώ.

Αντίστοιχα, ο αλεσμένος καφές από τα 5,64 ευρώ τον Ιούλιο έχει ανέλθει στα 5,98 ευρώ και ο στιγμιαίος καφές από τα 7,7 στα 8,48 ευρώ.

«Μέχρι τώρα μπορούσαμε και απορροφούσαμε τις όποιες ανατιμήσεις αλλά πλέον έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Είναι θέμα χρόνου, λοιπόν, τη νέα χρονιά να προβούμε σε ανατιμήσεις στο ράφι έως και 30%», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Επιτακτική η ανάγκη κατάργησης του ΕΦΚ

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκράτηση των τιμών, η Ελληνική Ένωση Καφέ έχει ζητήσει εδώ και καιρό την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Όπως σημειώνει «τροχοπέδη για την πορεία του κλάδου καφέ στην Ελλάδα αποτελεί η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης το 2017, γεγονός που επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις τιμές. Η Ελληνική Ένωση Καφέ θεωρεί υπό τις παρούσες συνθήκες, επιβεβλημένη την κατάργησή του, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η επίπτωση του αυξημένου κόστους και να μην εκτιναχθεί η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής».

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ, τα αυξημένα κοστολόγια δεν είναι πλέον εφικτό να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Επομένως, ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή καταναλωτή, καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη κατάργησης του ΕΦΚ.

«Ζητούμε την κατάργηση ή τη σημαντική αφομοίωση του ΕΦΚ, ώστε οι αυξήσεις να είναι απειροελάχιστες. Είναι μονόδρομος, αλλιώς ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με μία πολύ μεγάλη ανατίμηση», λέει ο κ. Γιάγκογλου.

«Ως Ένωση έχουμε ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επαφών με την Πολιτεία, όπου ενημερώνουμε πλέον για το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις επεξεργασίας, εμπορίας και εισαγωγής καφέ», συνεχίζει.

Η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία προκαλεί περεταίρω πίεση

Σημαντική, όμως, είναι και η επίδραση του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη EUDR, που προκαλεί περαιτέρω πίεση στις τιμές. Για να εισαγάγει μία επιχείρηση καφέ, θα πρέπει να αποδείξει ότι οι φυτείες από τις οποίες προέρχεται η πρώτη ύλη, δεν έχουν συμβάλει στην αποψίλωση δασών.

Ως αποψίλωση (deforestation) ορίζεται η μετατροπή του δάσους σε γεωργική έκταση, μετά από φυσικές καταστροφές που έχουν προκληθεί.

Έτσι, καλούνται να προσκομίσουν τα ανάλογα πιστοποιητικά, η έκδοση των οποίων επιβαρύνουν επιπλέον το κόστος της πρώτης ύλης.

«Ο καφές που θα εισάγεται στην ευρωζώνη θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικά, τα οποία έχουν ένα κόστος που επιβαρύνει την τελική τιμή», καταλήγει ο κ. Γιάγκογλου.

Keywords
Αναζητήσεις
farmaki-o-kafes-apo-to-neo-etos--se-istoriko-ypsilo-50etias-i-timi-tou.htm
Τυχαία Θέματα