Γ. Γεραπετρίτης: «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας καθοριστική για την αποτροπή εντάσεων»
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μία ημέρα πριν την συνάντησή του στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «Η επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας θα είναι καθοριστική για την αποτροπή εντάσεων».
Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση με συντονισμένο
Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία.
Αυτή δεν είναι μόνο η θέση μας, αλλά είναι προβλέψεις και τους το διεθνούς δικαίου που απαιτεί πως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αμοιβαίες ή παρακείμενες ακτές να πραγματοποιείται με συμφωνία βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ότι, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με βάση το ναυτικό δίκαιο».
Αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να δηλώσω ότι πιστεύω ότι η αντίδραση [σ.σ. της Τουρκίας] που παρουσιάζεται σε αυτό το θέμα είναι δυσανάλογη.
Η ελληνική πλευρά, όπως πάντα, είναι ανοιχτή και ειλικρινής και δεν έχει καμία πρόθεση να παραπλανήσει. Δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος, τα όρια των οποίων καθορίζονται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα άλλων κρατών. Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να ενώσουν τους ανθρώπους μας, ειδικά σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε και οι δύο τις ίδιες προκλήσεις. Ο σχεδιασμός του θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο αποτελεί υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ένα θέμα που η Τουρκία πρέπει επίσης να λάβει υπόψη στην ευρωπαϊκή της διαδρομή».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη«Το όραμά μου είναι μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η θετική δυναμική των διμερών σχέσεων, η Διακήρυξη των Αθηνών, η θετική ατζέντα, η προοπτική επίλυσης προβλημάτων και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Βρισκόμαστε περίπου 15 μήνες μετά την απόφαση που ελήφθη από τους ηγέτες των δύο κρατών να εκκινήσει, με τρόπο δομημένο, ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Μέσα σε αυτό το διάστημα διαπιστώνεται και από τις δύο πλευρές αξιοσημείωτη βούληση ώστε να οδηγηθούν οι διμερείς μας σχέσεις σε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Η Διακήρυξη των Αθηνών του Δεκεμβρίου 2023 αποτελεί ορόσημο της αμοιβαίας αυτής βούλησης.
Αύριο θα υποδεχθώ στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan, με τον οποίο έχουμε επιτύχει, βήμα-βήμα, ένα επίπεδο εμπιστοσύνης ώστε να συζητούμε με ειλικρίνεια και να προλαμβάνουμε κρίσεις. Θα μιλήσουμε για διμερή και διεθνή θέματα και θα προετοιμάσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στις αρχές του επόμενου έτους.
Χωρίς να αγνοούμε τα ιστορικά βιώματα του παρελθόντος, οφείλουμε να χτίσουμε στέρεες γέφυρες φιλίας για το μέλλον. Όραμά μου είναι μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Εναντίον τίνος σκοπεύει η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει αγοράσει.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είμαστε βαθιά φιλειρηνικός λαός. Πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σύγχρονες απειλές ασφαλείας. Ζούμε σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και ρευστότητας που ανάλογη δεν έχει γνωρίσει ο μεταπολεμικός κόσμος. Η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται εν μέσω δύο πολεμικών συγκρούσεων, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Σε αυτές τις συνθήκες, αποτελεί υποχρέωσή μας να μεριμνούμε για την αμυντική θωράκιση και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μου. Στόχος μας είναι να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τον αμυντικό μας εξοπλισμό, διότι τότε θα έχει αποτύχει η διπλωματία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το κλίμα εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η περιοχή και ο κόσμος μας δεν αντέχει άλλες εστίες εντάσεων. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Αυτό πιστεύω ακράδαντα είναι το αμοιβαίο συμφέρον μας. Δεν μένουμε στις στερεότυπες αντιλήψεις, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφωνίες μας και, αν αυτές δεν γεφυρώνονται, προσπαθούμε τουλάχιστον αυτές να μην προκαλούν κρίσεις. Η εναλλακτική της μόνιμης υπερέντασης, της εχθροπαθούς ρητορικής και του διαρκούς κινδύνου θερμού επεισοδίου δεν ωφελεί κανέναν. Πρωτίστως δεν ωφελεί τους δύο λαούς.
Ελλάδα και Τουρκία συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο, διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι η επικράτηση του καλού κλίματος, θα ωφελήσει επίσης, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Αν και αντιλαμβάνομαι την εύλογη επιθυμία της διεθνούς κοινότητας να διατηρηθεί η ηρεμία στην περιοχή μας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν καθορίζονται έξωθεν, ούτε ετεροπροσδιορίζονται. Μόνοι μας οφείλουμε να βρούμε τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Στην κρίση της Μέσης Ανατολής, η Ελλάδα τήρησε από την πρώτη στιγμή στάση αρχής. Παράλληλα επιμείναμε στην ανάγκη επίτευξης διαρκούς και βιώσιμης εκεχειρίας, στη διασφάλιση απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληττόμενες περιοχές, στην άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και στην εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Και, βεβαίως, αναδείξαμε την ανάγκη να δοθεί απτό όραμα για την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι σήμερα οδυνηρή. Η διάχυση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Η διεθνής έννομη τάξη, παρά τις πολύπλευρες προσπάθειες, δεν έχει, δυστυχώς, καταφέρει έως σήμερα να οδηγήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών και να δώσει λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υποχρέωση όλων ανεξαιρέτως των κρατών να σέβονται τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Σε αυτό εκπτώσεις δεν χωρούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο και, αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας. Στο ζήτημα, όμως, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μπορούμε θεωρώ να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε μία ουσιαστική συζήτηση με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα. Και με τη βαθιά πεποίθηση ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού θα ήταν καθοριστική για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και για την αποφυγή δυνητικών εντάσεων. Έχω πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας του εγχειρήματος, αλλά είναι χρέος να προσπαθήσουμε. Και, πάντως, οφείλουμε να διατηρήσουμε την καλή συνεργασία και τους ωφέλιμους διαύλους επικοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα θαλάσσια πάρκα και ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στο Αιγαίο. Η τουρκική κοινή γνώμη πιστεύει ότι οι πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιούνται για τη μεταβολή του status quoστο Αιγαίο.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι, κατά τη γνώμη μου, η αντίδραση που έχει προκληθεί στη σχετική συζήτηση είναι δυσανάλογη. Η ελληνική πλευρά είναι, όπως πάντοτε, σαφής και ειλικρινής και δεν έχει καμία απολύτως επιδίωξη παραπλάνησης. Τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, τα όρια των οποίων καθορίζονται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν θίγουν δικαιώματα άλλων. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να ενώνουν τους λαούς μας, πόσω μάλλον όταν και οι δύο αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Για δε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο Αιγαίο, αυτό συνιστά υποχρέωση που απορρέει από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εξάλλου οφείλει και η Τουρκία να λαμβάνει υπ’ όψιν στην ευρωπαϊκή της διαδρομή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό Ζήτημα.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήδη δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για το Κυπριακό. Με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών θεωρώ συμπίπτουμε στην άποψη ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς διαβουλευτική στάση και παραγωγική σκέψη. Η άτυπη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του τουρκοκύπριου ηγέτη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνιστά ένα πρώτο βήμα μιας αναγκαίας επανεκκίνησης των συζητήσεων. Εμείς παραμένουμε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα για να συμβάλλουμε στον διάλογο για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τις συνθήκες ευημερίας που θα δημιουργούσε για τους πολίτες της, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά ισχυρό οικουμενικό σύμβολο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γ. Γεραπετρίτης στη Hürriyet: Δεν ωφελεί κανέναν η ένταση
- Eurobank: Αποκτά επιπλέον 12,848% στην Ελληνική Τράπεζα και 8,58% στην Demetra Holdings
- Ποιες επισκέψεις σε ιστοσελίδες τιμωρούνται με πρόστιμο €50.000
- Nissan: Πέρασε το 1,5 εκατ. η παραγωγή οχημάτων e-POWER
- CEO Initiative 2024: Η νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ και η σημασία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
- Καιρίδης στο CEO Initiative 2024: Η Κάμαλα Χάρις ήταν η λάθος υποψήφια, τη λάθος στιγμή
- Νέα Ιωνία: Νέο περιστατικό bullying – Μαθητές Γυμνασίου έκλεισαν 12χρονο μαθητή μέσα σε φρεάτιο
- Ψηφιακός φάκελος για τα αρχεία Δικαστηρίων, Πολεοδομιών, Κτηματολογίου, Υπηρεσιών Ασύλου και Μετανάστευσης
- ΑΑΔΕ: 1450 ψηφιακές διακοπές εργασιών σε δύο μέρες - Μειώνονται τα εκκρεμή αιτήματα
- Πλαίσιο: Ηλεκτρονικές ετικέτες στα καταστήματα από τη Mobile Technology
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Γ. Στουρνάρας: Η κρίση χρέους αποτέλεσε μήνυμα αφύπνισης για την Ευρώπη
- Ξεκινάει σήμερα στη Ρόδο το συνέδριο της ΚΕΔΕ
- Δημήτρης Καιρίδης: «Έπρεπε η Χάρις να διαφοροποιηθεί από την οικονομική πολιτική του Μπάιντεν»
- «Βουτιά» κατά 84% στα κέρδη του γ’ τριμήνου για την BMW
- Κοινή πρόταση ΠΟΜΙΔΑ – Συμβολαιογράφων για δήλωση μη οφειλής κοινοχρήστων στις μεταβιβάσεις
- Ν. Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ 2021- 2027 η λειτουργία των ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ με προϋπολογισμό σχεδόν 81 εκατ. ευρώ
- Γ. Φουφόπουλος: Δέσμευση για την υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας
- Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του European Shortsea Network
- Η Eurobank αποκτά επιπλέον 12,848% στην Ελληνική Τράπεζα και 8,58% στην Demetra Holdings
- Θεοδωρόπουλος: «Να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές»
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Γ. Γεραπετρίτης: «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας καθοριστική για την αποτροπή εντάσεων»
- Θεοδωρόπουλος: «Να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές»
- Γ. Φουφόπουλος: Δέσμευση για την υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας
- Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του European Shortsea Network
- Ν. Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ 2021- 2027 η λειτουργία των ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ με προϋπολογισμό σχεδόν 81 εκατ. ευρώ
- «Βουτιά» κατά 84% στα κέρδη του γ’ τριμήνου για την BMW
- Γ. Στουρνάρας: Η κρίση χρέους αποτέλεσε μήνυμα αφύπνισης για την Ευρώπη
- Δημήτρης Καιρίδης: «Έπρεπε η Χάρις να διαφοροποιηθεί από την οικονομική πολιτική του Μπάιντεν»
- Κοινή πρόταση ΠΟΜΙΔΑ – Συμβολαιογράφων για δήλωση μη οφειλής κοινοχρήστων στις μεταβιβάσεις
- Η Eurobank αποκτά επιπλέον 12,848% στην Ελληνική Τράπεζα και 8,58% στην Demetra Holdings
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εφορία: Έρχεται «λίφτινγκ» στην πάγια ρύθμιση για χρέη άνω των 50.000 ευρώ-Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε
- Eurobank: Αγόρασε 12,85% της Ελληνικής Tράπεζας, αυξάνοντας το ποσοστό της σε 68,81%
- Κατά της Κομισιόν στρέφονται 50 κολλοσοί σοκολάτας για την καθυστέρηση του EUDR
- ΑΑΔΕ: 1.450 ψηφιακές διακοπές εργασιών σε δύο μέρες
- Σοϊγκού: Η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία με βάση την πραγματικότητα
- ΗΠΑ: Ο Τζ. Ντ. Βανς, εκπρόσωπος της υποβαθμισμένης, απογοητευμένης Αμερικής, αντιπρόεδρος του Τραμπ
- Tην Πέμπτη 21 Νοεμβρίου η ημερίδα με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη στην αγροδιατροφή
- ΑΣΕΠ: Αιτήσεις για 1.113 θέσεις μονίμων σε φορείς του Δημοσίου
- Σοϊγκού: Η Δύση να αποδεχτεί την κατάσταση στην Ουκρανία και να διαπραγματευτεί την ειρήνη
- Jumbo: Αύξηση στις πωλήσεις 7% το δεκάμηνο