Γιατί… απογειώνονται οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια
Τα χειρότερα της πανδημίας έχουν περάσει, οι χώρες είναι και πάλι προσβάσιμες και οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν αξιοπρεπή κέρδη, πλέον, καθώς επέστρεψαν τα επαγγελματικά ταξίδια και τα ταξίδια αναψυχής. Γιατί, λοιπόν, οι ναύλοι εξακολουθούν να είναι τόσο υψηλοί;
Πρώτον, υπάρχει έλλειψη αεροπλάνων. Οι αεροπορικές εταιρείες έβαλαν σε αδράνεια μεγάλα τμήματα του στόλου τους, επειδή η ζήτηση για ταξίδια ήταν τόσο αδύναμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας που δεν χρειάζονταν. Τώρα δεν μπορούν να τα φέρουν πίσω αρκετά γρήγορα – χρειάζονται 100 εργάσιμες ώρες για να προετοιμαστούν τα μεγαλύτερα
Ένας άλλος λόγος: Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για εισιτήρια μετά την πανδημία – σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν για διάστημα έως και τριών ετών. Μια έρευνα της Booking.com σε περισσότερους από 25.000 ενήλικες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους 12-24 μήνες διαπίστωσε ότι πολλοί θέλουν να είναι «πιο συγκαταβατικοί» όσον αφορά τις τιμές, για να αναπληρώσουν τα ταξίδια που έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Ακόμα κι αν ορισμένα ταξίδια μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά από ό,τι ήταν προηγουμένως, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βλέπουν αξία στις δαπάνες για ταξίδια», δήλωσε ο Marcos Guerrero, ανώτερος διευθυντής πτήσεων στην διαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρεία.
Τα κακά νέα για τους καταναλωτές είναι ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές για αρκετά χρόνια, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Michael O’Leary, διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair Holdings, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης όσον αφορά τη μεταφορά επιβατών.
Έλλειψη Προσωπικού
Οι αεροπορικές εταιρείες υπέστησαν απώλειες σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της Covid και δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις αερομεταφορές περικόπηκαν. Καθώς η ανάκαμψη των ταξιδιών βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, ο κλάδος αγωνίζεται να τους… επαναστρατολογήσει. Πολλοί πρώην εργαζόμενοι που ήταν καλά εκπαιδευμένοι αποφάσισαν να αλλάξουν καριέρα εντελώς και να αποκτήσουν πιο σταθερές δουλειές.
Οι ελλείψεις έχουν επιδεινώσει τις καθυστερήσεις στα γραφεία ελέγχου εισιτηρίων στα αεροδρόμια, στα γκισέ μετανάστευσης και στη διαχείριση αποσκευών. Έχουν επίσης αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρείες να δίνουν καλύτερους μισθούς, για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν προσωπικό. Αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερους ναύλους.
Υψηλές τιμές πετρελαίου
Οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν την περασμένη χρονιά, αλλά το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι πάνω από 50% πιο ακριβό από ό,τι τον Ιανουάριο του 2019, δημιουργώντας πρόβλημα για τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς τα καύσιμα είναι το μεγαλύτερο κόστος τους.
Οι αεροπορικές εταιρείες συμβάλλουν με λίγο περισσότερο από το 2% στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά υστερούν σχεδόν σε όλες τις άλλες δραστηριότητες όσον αφορά τις δεσμεύσεις για ένα καθαρότερο μέλλον. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η μόνη εφικτή λύση τώρα – το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο – κοστίζει έως και πέντε φορές περισσότερο από το παραδοσιακό καύσιμο αεροσκαφών.
Ο κλάδος των αερομεταφορών θα πρέπει να πληρώσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για να γίνει ουδέτερος εκπομπών άνθρακα έως το 2050, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών. Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων για να αντεπεξέλθουν, καθιστώντας τις πτήσεις ακόμη πιο δαπανηρές.
Εν τω μεταξύ, ορισμένες από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες που συζητούνται – υδρογονοκίνητα και ηλεκτρικά αεροσκάφη – παραμένουν ως επί το πλείστον σε ερευνητικά στάδια και αναμένεται να είναι ακριβές εάν υλοποιηθούν.
Έλλειψη αεροσκαφών
Περίπου 16.000 αεροσκάφη – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου εμπορικού στόλου – καθηλώθηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας. Το να τα γίνουν ξανά αξιόπλοα είναι ένα τεράστιο πρότζεκ που περιλαμβάνει τον έλεγχο κάθε μέρους για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή. Πολλά διατηρήθηκαν σε ερήμους στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπου είναι λιγότερο ευάλωτα στη φθορά, αλλά εξακολουθούν να έχουν προβλήματα, όπως κατεστραμμένο εσωτερικό και κινητήρες.
Επιπλέον, οι κατασκευαστές αεροσκαφών έχουν μείνει πίσω, με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού να βάζουν φρένο στην παραγωγή. Οι κυρώσεις που συνδέονται με τη Ρωσία έχουν επίσης δυσκολέψει την Airbus, την Boeing και τους προμηθευτές τους να εξασφαλίζουν πρώτες ύλες όπως το τιτάνιο, αυξάνοντας τις τιμές των ανταλλακτικών.
Η απόκτηση νέων κινητήρων είναι άλλος ένας πονοκέφαλος. Εταιρείες όπως η Spirit Airlines και η ινδική IndiGo αναγκάστηκαν να θέσουν σε αδράνεια νέα αεροσκάφη καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά και οι κατασκευαστές αγωνίζονται να κατασκευάσουν νέες τουρμπίνες. Ορισμένες τεχνολογίες νέας γενιάς χρειάζονται επίσης πιο συχνή συντήρηση, καθώς εξαρτήματα όπως εξωτικά κράματα μετάλλων, επιστρώσεις και σύνθετα υλικά, φθείρονται πιο γρήγορα.
«Η χωρητικότητα είναι μια πρόκληση», δήλωσε ο O’Leary της Ryanair σε συνέδριο του Bloomberg αυτόν τον μήνα. «Μεσοπρόθεσμα, η αδυναμία της Airbus και της Boeing να επιτύχουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση στην παραγωγή σημαίνει ότι η χωρητικότητα θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για τα επόμενα δύο, τρία, πέντε χρόνια».
Αναμένει ότι οι ναύλοι θα αυξηθούν κατά διψήφιο ποσοστό αυτό το καλοκαίρι, μετά από άλματα έως και 15% πέρυσι.
Η αργή επιστροφή της Κίνας
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και πηγή ετήσιων τουριστικών δαπανών σχεδόν 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από την πανδημία, εξακολουθεί να ανοικοδομείται μετά την κρίση. Η κυβέρνηση κράτησε τα μέτρα περιορισμού του ιού, όπως τα lockdown σε ολόκληρες πόλεις πολύ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, και ο κόσμος δεν είναι υπερβολικά πρόθυμος να διακινδυνεύσει να ταξιδέψει ξανά, ακόμη και μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής για «μηδενική Covid.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη διαπίστωσε ότι πάνω από το 30% των Κινέζων ταξιδιωτών έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το 2023.
Η Association of Asia Pacific Airlines δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να επιστρέψει η Κίνα στα προ πανδημίας επίπεδα διεθνών αεροπορικών ταξιδιών. Η εγχώρια κυκλοφορία επιστρέφει στο επίπεδο του 2019, αλλά η ευρύτερη κυκλοφορία παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει, αφού η προσέγγιση της Κίνας την άφησε πιο απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποια αναπηρικά επιδόματα αυξάνονται από σήμερα
- ΕΚΤ: O «πληθωρισμός» της απληστίας φταίει για τις αυξήσεις των τιμών
- ΕΚΤ: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα καθορίσουν την απόφαση για τα επιτόκια
- Γιατί… απογειώνονται οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια
- Εβδομάδα... επιτοκίων για Fed, ΕΚΤ
- Τουρισμός: Οι εννιά αγορές που «ψήφισαν» Ελλάδα
- Διαμόρφωση δένδρων σε χαμηλά ύψη και κοντινές αποστάσεις υπαγορεύει η επιστήμη για χέρια και ρομπότ
- Αγορές: Κέρδη πρωτομαγιάτικα σε Ιαπωνία και Αυστραλία
- Εκλογές. Και τώρα, τι;
- Γ. Καραγιάννης: Την τελευταία 4ετία η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Γιατί… απογειώνονται οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια
- «Χειρόφρενο» τραβούν σήμερα μετρό, ηλεκτρικός και τραμ – 24ωρη απεργία των εργαζόμενων
- Τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα που «σφράγισαν» την Πρωτομαγιά
- Έτσι υποδέχεται ο δήμος Αθηναίων την Πρωτομαγιά
- Fed και ΕΚΤ: Τι θα αποφασίσουν για τα επιτόκια
- Ένας απέραντος πρωτομαγιάτικος κήπος η Αττική
- «Χειρόφρενο» τραβούν σήμερα μετρό, ηλεκτρικό και τραμ – 24ωρη απεργία των εργαζόμενων
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Γιατί… απογειώνονται οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια
- Έτσι υποδέχεται ο δήμος Αθηναίων την Πρωτομαγιά
- Ένας απέραντος πρωτομαγιάτικος κήπος η Αττική
- Τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα που «σφράγισαν» την Πρωτομαγιά
- «Χειρόφρενο» τραβούν σήμερα μετρό, ηλεκτρικός και τραμ – 24ωρη απεργία των εργαζόμενων
- «Χειρόφρενο» τραβούν σήμερα μετρό, ηλεκτρικό και τραμ – 24ωρη απεργία των εργαζόμενων
- Fed και ΕΚΤ: Τι θα αποφασίσουν για τα επιτόκια
- Εργατική Πρωτομαγιά: Μία ετήσια γιορτή με κοινωνικό χαρακτήρα
- “The Diplomat” & “Beef” στο Netflix
- Public: Η επιτυχημένη «στροφή» στις λευκές συσκευές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία
- Ερντογάν: Ο «φερόμενος ως ηγέτης» του Ισλαμικού Κράτους «εξουδετερώθηκε» στη Συρία
- Σουδάν: «Εκατομμύρια αντιμέτωποι με την πείνα»- Επανέναρξη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος
- Εβδομάδα αποφάσεων για Fed και ΕΚΤ: Τι θα κάνουν με τα επιτόκια - Τα καθοριστικά στοιχεία και τα διλήμματα για το μετά
- ΟΗΕ: Επανέναρξη του Επισιτιστικού Προγράμματος στο Σουδάν
- Bitcoin: Υποχωρεί κατά 3,6% τη Δευτέρα- Στα 28.490 δολάρια
- Σουδάν: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ τερματίζει την αναστολή
- Σε…τεντωμένο σχοινί η First Republic-Τρεις προσφορές για τη διάσωσή της
- Συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά- Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς
- Έρευνα: Παραπλανητικά τα βίντεο για επενδύσεις κρυπτονομισμάτων στο TikTok