Γιατί παραιτούνται οι εργαζόμενοι; – Η Σιωπηρή Παραίτηση και όλες οι νέες τάσεις στον εργασιακό χώρο

07:01 1/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Στη σύγχρονη εποχή με τους γρήγορους ρυθμούς, η εργασιακή ασφάλεια, που κάποτε ήταν ίσως το νούμερο ένα στη λίστα όταν κάποιος αναζητούσε εργασία, δεν αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς υπαλλήλους. Αντιθέτως, αναζητούν ευκαιρίες που θα τους προσφέρουν θετικό εργασιακό κλίμα, προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η πανδημία και οι νεότερες γενιές, δηλαδή μεγάλη μερίδα των Millenials και κατά κύριο λόγο η Gen Z, άλλαξαν τις ισορροπίες στον χώρο εργασίας και τα άλλοτε δεδομένα όπως οι υπερωρίες και η έξτρα δουλειά εκτός ωραρίου

έδωσαν τη θέση τους στην διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών και στην Σιωπηρή Παραίτηση για να υπάρξει εξισορρόπηση μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Η παγκόσμια ύφεση, οι απολύσεις που έχουν πάρει τη μορφή ντόμινο ακόμα και σε εταιρείες κολοσσούς, η μείωση των μισθών είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ένα περιβάλλον γενικότερης ανασφάλειας στον εργασιακό χώρο. Όλο και πιο συχνά βέβαια παρατηρείται η τάση οι εργαζόμενοι να παραιτούνται από τη δουλειά τους. Οι λόγοι πολλοί και διαφορετικοί αλλά εδώ θα αναλύσουμε μερικές μόνο από τις βασικές αιτίες που τους οδηγούν σε παραίτηση.

Αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας

Μία από τις λέξεις που ακούγονται πλέον πολύ είναι η τοξικότητα. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε ένα τοξικό εργασιακό χώρο δύσκολα θα βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτή τη συνθήκη ή δεν είναι διατεθειμένοι να ζουν και να περνούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας τους σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον. Βάζουν προτεραιότητα την ψυχική τους υγεία και ηρεμία και όχι την εργασία ακόμα και αν δεν έχουν ήδη στα σκαριά την επόμενη δουλειά.

Έλλειψη ευκαιριών εξέλιξης

Όταν κάποιος ξεκινάει μια καινούρια δουλειά, εκτός από το άγχος για το άγνωστο περιβάλλον στο οποίο εισέρχεται, νιώθει ίσως και ενθουσιασμό και αγωνία για την καινούρια πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του και έχει κίνητρο να μάθει και να εξελιχτεί. Μόλις αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της δουλειάς του ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει και πως φτάνει σε ένα τέλμα και αρχίζει να αναζητά τρόπους για να αποκτήσει νέες γνώσεις και να αναλάβει καινούριες αρμοδιότητες και καθήκοντα.

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Η εξασφάλιση καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι μείζον θέμα για τους εργαζόμενους και σημαντικός παράγοντας για να είναι η εργασία βιώσιμη για όλους.

Η πρόοδος της τεχνολογίας που κάνει καθημερινά άλματα έχει αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε αλλά και την ζωή μας σε ευρύτερο πλαίσιο. Η εξάπλωση του διαδικτύου που βρίσκεται παντού έχει ως αποτέλεσμα η δουλειά να μην μένει μόνο στο γραφείο κάνοντας τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου να γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Υπενθυμίσεις για ραντεβού, emails, προθεσμίες, ακολουθούν τους εργαζομένους ακόμα και μετά το τέλος του οκταώρου και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις καλύπτουν σχεδόν την προσωπική ζωή και τον ελεύθερο χρόνο.

Ο ρόλος της πανδημίας

Η αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, η πανδημία σχεδόν την αποδεκάτισε και τα εργασιακά δικαιώματα σα μοιάζουν να ξεχάστηκαν. Απόρροια αυτού ήταν το μεγάλο κύμα παραιτήσεων από τους εργαζομένους.

Η πανδημία έφερε αλλαγή στις προτεραιότητες των ανθρώπων, οι οποίοι άρχισαν να βλέπουν τα πράγματα με νέα οπτική. Η συμπεριφορά των εργοδοτών έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση, με τους εργαζόμενους να αναζητούν εργοδότες που τους στηρίζουν και δουλειές με προοπτική που τους παρέχουν καλύτερους μισθούς, ασφάλεια και ευκαιρίες ανέλιξης.

Τι είναι η Σιωπηρή Παραίτηση

Ο όρος Σιωπηρή Παραίτηση ή Quiet Quitting περιγράφει τη στάση όλο και περισσότερων εργαζόμενων στον δυτικό κόσμο να κάνουν μόνο τη δουλειά που ορίζει το job description, αυστηρά εντός του ωραρίου που ορίζει η σύμβασή τους, χωρίς υπερωρίες ή έξτρα δουλειά εκτός γραφείου.

Η Σιωπηρή Παραίτηση είναι το επόμενο στάδιο της Μεγάλης Παραίτησης (Great Resignation) της μετά Covid-19 εποχής, όταν οι εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν ότι η δουλειά χωρίς όρια είναι επιβλαβής για την υγεία.

Βρίσκεται όμως και απέναντι από το hustle culture, της πεποίθησης πως κάποιος πρέπει να δουλεύει ασταμάτητα και χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και ωράριο αν θέλει να ανελιχθεί επαγγελματικά και να πετύχει. Οι νεότερες γενιές φαίνεται πως αντιδρούν και δεν αποδέχονται τέτοιες πρακτικές που κάποτε ίσως αποτελούσαν τον κανόνα της εργασιακής ζωής.

Οι εργασιακές συνθήκες έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι εξελίσσονται ή προσαρμόζονται όπως συνέβη την περίοδο της πανδημίας. Θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες πλέον όπως η υγεία έναντι της εργασιακής τρέλας. Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές να λειτουργούν στον αυτόματο χωρίς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, χωρίς να έχουν ανάγκη αναγνώρισης, προόδου. Επιπλέον, χρειάζονται ισορροπία ώστε να έχει νόημα και η επαγγελματική και η προσωπική ζωή τους, κάτι που θα τους κάνει στο τέλος της ημέρας και πιο παραγωγικούς, αφού το άγχος, η πίεση και η αβεβαιότητα μπορούν να έχουν μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι νέες τάσεις που αναδύονται στον εργασιακό χώρο όπως η Σιωπηρή Παραίτηση που ακολούθησε την Μεγάλη Παραίτηση της πανδημίας αλλά και το hustle culture καταδεικνύουν την ανάγκη των εργαζομένων για όρια, ελεύθερο χρόνο, αποσυμπίεση από τις εργασιακές συνθήκες χωρίς να φέρνουν το γραφείο στο σπίτι, μένοντας μακριά από την απεγνωσμένη προσπάθεια για επαγγελματική αποκατάσταση χωρίς ωράρια και όρια.

Μερικοί άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την δουλειά τους λόγω δύσκολων εργασιακών συνθηκών με τοξικές συμπεριφορές τόσο από εργοδότες όσο και από συναδέλφους ή λόγω έλλειψης ευκαιριών για ανάπτυξη ή εξέλιξη και τέλος όταν η επαγγελματική ζωή υπερκαλύπτει την προσωπική. Στην σημερινή απαιτητική εποχή η επίτευξη μιας τέλειας ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής φαίνεται όλο και πιο δύσκολη. Έτσι, οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξουν μεταξύ εξαντλητικής δουλειάς και της ζωής τους εκτός εργασίας. Σχεδόν πάντα στο τέλος η επιλογή κλίνει προς την προσωπική ζωή που γίνεται προτεραιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα