Η Klarna «σώζει» τη Laybuy εξαγοράζοντάς την

10:35 23/8/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Klarna, η εταιρεία κολοσσός της λογικής buy now pay later που επιτρέπει στους πελάτες της να αποπληρώνουν τις αγορές τους σε τρεις άτοκες δόσεις, εξαγόρασε την αντίπαλη εταιρεία Laybuy, αφού η fintech τέθηκε υπό αναγκαστική διαχείριση νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το City A.M..

Αναγκαστική διαχείριση είναι η οικονομική εκμετάλλευση της περιουσίας του οφειλέτη για την ικανοποίηση των δανειστών του 

Η Laybuy, η οποία ξεκίνησε το 2017 και κάποτε διέθετε περίπου 766.000 πελάτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τέθηκε υπό αναγκαστική διαχείριση τον Ιούνιο, αφού μια διαδικασία έκτακτης πώλησης δεν απέδωσε αγοραστή. Ωστόσο, ο σουηδικός κολοσσός Klarna επιβεβαίωσε μια συμφωνία για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στη Νέα Ζηλανδία τις επόμενες ημέρες, σε μια κίνηση που θα επεκτείνει την εμβέλειά της στη χώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Διαχειρίστρια της μάρκας στη Νέα Ζηλανδία διορίστηκε η Deloitte.

Με τη συμφωνία η Klarna πιθανότατα θα αναβιώσει την εφαρμογή της Laybuy, ενώ οι πελάτες της εταιρείας και οι συμφωνίες της με τους λιανοπωλητές θα μεταφερθούν στα βιβλία της Klarna.

Ωστόσο, η Laybuy αναμένεται να λειτουργήσει με ξεχωριστό branding στη Νέα Ζηλανδία, όπου παλαιότερα ήταν από τις πιο γνωστές fintech της χώρας.

Ενώ η Klarna δραστηριοποιείται ήδη στη Νέα Ζηλανδία, η fintech των 7,85 δισ. δολαρίων συρρίκνωσε τον αριθμό των εργαζομένων της στη χώρα από έξι σε δύο άτομα μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της. Δεν είναι σαφές πώς θα επηρεαστεί το πρώην προσωπικό της Laybuy και αν κάποιοι θα συμπεριληφθούν στους όρους της συμφωνίας. Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία πάντως δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν.

Όταν η Klarna επιβεβαίωσε την είδηση δήλωσε ότι η Laybuy είχε «καθιερωθεί ως ένα αγαπημένο εμπορικό σήμα στη Νέα Ζηλανδία» και ήταν «ενθουσιασμένη που θα χτίσει πάνω σε αυτά τα θεμέλια για να οδηγήσει τη Laybuy σε νέα ύψη κάτω από την ομπρέλα της Klarna».

Η πτώση της Laybuy

Μιλώντας μετά την καταγγελία της εταιρείας τον Ιούνιο, ο ιδρυτής της Laybuy, Gary Rohloff, δήλωσε «συντετριμμένος» από την κίνηση αυτή και επισήμανε την «οικονομική ύφεση» και την επακόλουθη συμπίεση του τομέα λιανικής πώλησης ως αιτία της κατάρρευσής της.

Η κίνηση αυτή επισφράγισε μια ραγδαία πτώση για την εταιρεία που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας το 2020 με αποτίμηση 358 εκατ. δολαρίων και σχεδίαζε επέκταση στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις πριν από 18 μήνες.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η εταιρεία απέσυρε την εισαγωγή της στο Σίδνεϊ μετά από μια πτώση της τιμής της μετοχής της και δήλωσε ότι θα μεταπηδήσει στο χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας, Catalist, που εστιάζει στις μικρές επιχειρήσεις.

Ενώ οι ενεργοί πελάτες της Laybuy στο Ηνωμένο Βασίλειο κορυφώθηκαν σε περίπου 610.000 τον Μάρτιο του 2022, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε περίπου 484.000 στο τέλος του έτους. Τον Απρίλιο, η Laybuy αφαίρεσε από την πλατφόρμα της μεγάλους λιανοπωλητές όπως η Amazon, η Ebay και η Marks & Spencer.

Keywords
Αναζητήσεις
i-klarna-sozei-ti-laybuy-exagorazontas-tin.htm
Τυχαία Θέματα