Η Meridiam επενδύει 1,9 δισ. ευρώ στην υποθαλάσσια διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τη συμφωνία για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ηλεκτρική διασύνδεση κατάφερε να κάνει ο ΑΔΜΗΕ με το γαλλικό fund Meridiam, μια συμφωνία που έχει να κάνει με την τοποθέτηση του καλωδίου ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ. Όπως αναφέρει

το αμερικανικό Μέσο, η Meridiam SAS συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο στο επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ έναντι 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο ΑΔΜΗΕ θα διατηρήσει το 50,1%. ενώ το μεγάλο γαλλικό fund υποδομών απέκτησε το 49,9% στην κοινοπραξία Great Sea Interconnector.

Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, με πρώτη φάση το έργο της ανάπτυξης υποθαλάσσιας σύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η μεγαλύτερη παγκοσμίως ηλεκτρική διασύνδεση

Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και ανοίγει το δρόμο για την ενσωμάτωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών – μελών.

Πάνω από 1.200 χιλιόμετρα καλωδίων υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν σε βάθη έως και 3.000 μέτρων.

Και οι δύο εταιρείες θα χρηματοδοτήσουν το μερίδιό τους στο έργο και η συμφωνία επιτρέπει επίσης τη δυνατότητα εισόδου κι άλλων επενδυτών που πιθανόν επιδιώξουν να ενταχθούν στο μέλλον, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.

Οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και της Meridiam αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σημειώνει το Bloomberg. Η GSI είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το διοικητικό συμβούλιο της GSI θα αποτελείται αρχικά από 11 μέλη, έξι που θα διορίζονται από τον ΑΔΜΗΕ και τα υπόλοιπα πέντε από τη Meridiam, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η οργανωτική δομή της GSI θα ακολουθεί τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, την οποία έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη, όπως πάντα αναφέρει το Bloomberg.

Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης ξεκίνησε το 2023.

Στην επόμενη φάση του έργου, το Ισραήλ θα είναι επίσης σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του ενώ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω και ταχύτερα τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό του μείγμα. Το εγχείρημα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και η Κομισιόν έχει ήδη χορηγήσει 657 εκατομμύρια ευρώ για το τμήμα Κύπρου-Κρήτης.

Keywords
Αναζητήσεις
i-meridiam-ependyei-19-dis-evro-stin-ypothalassia-diasyndesi-elladas--kyprou--israil.htm
Τυχαία Θέματα