Η Διαμαντοπούλου, ο Καψής, οι αιχμές κατά Βενιζέλου – Παπανδρέου και ο «διχασμός» στο ΠΑΣΟΚ

06:46 16/2/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην ηγετικού στελέχους του ΔΟΛ και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, Παντελή Καψή, ήταν σίγουρο πως θα προκαλούσε «αναταράξεις» εντός του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την απορία τους για τον χρόνο

που επέλεξε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΟΛ να παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο: «Η πτώση – 2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς», καθώς ήταν σίγουρο πως θα προκαλούσε «φθορά», στο ήδη δοκιμαζόμενο Κίνημα Αλλαγής.

Στο βιβλίο του αναλύονται οι λόγοι που οδήγησαν στην «κατάρρευση» το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας σαφείς αιχμές, κυρίως κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου.

Δεν παραλείπει όμως, να αναφερθεί, έστω και επιδερμικά και στα λάθη που έγιναν από το 1981, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε τα ηνία της χώρας, μέχρι και το 2011, που «έσκασε» η οικονομική κρίση στα χέρια του γιού του ιδρυτή του κόμματος.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής να αναρωτηθεί, γιατί τόσα χρόνια που ήταν διευθυντής σε κορυφαίες εφημερίδες της χώρας μας, οι οποίες στήριζαν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν έλεγε τίποτα, ενώ έβλεπε να έρχεται η καταστροφή, όπως αναφέρει στο βιβλίο του.

Οι παλαιότεροι θυμούνται τα πρωτοσέλιδα των Νέων και του Βήματος, που αποθέωναν για δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ, κορυφαίο στέλεχος του οποίου ήταν ο πατέρας του Παντελή, ο Γιάννης Καψής.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, η απουσία παλαιών και νέων ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Και πώς να πάνε όταν στο βιβλίο ασκείται έντονη κριτική στις αποφάσεις που έλαβαν τις κρίσιμες για το κόμμα στιγμές.

Εκτός των άλλων, τις εντυπώσεις «έκλεψε» και η πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία «άστραψε και βρόντηξε» κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Η πρώην υπουργός έκανε λόγο για μια χρονική περίοδο ψευδούς ευημερίας, όπου «το ΠΑΣΟΚ είχε τη βασική ευθύνη της διαμορφωθείσας κουλτούρας ότι μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερο απ’ ό,τι παράγουμε χωρίς επιπτώσεις».

Πρόσθεσε ότι, εντός του ΠΑΣΟΚ υπήρχαν «δύο ψυχές, η λαϊκή και η εκσυγχρονιστική, οι οποίες έδιναν διαρκώς εσωτερικές μάχες και οι οποίες ήταν διχασμένες, αλλά τις κρατούσε ενωμένες η προοπτική της εξουσίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σφοδρή σύγκρουση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 2007, για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «η σύγκρουση του 2007 πήρε πολύ περισσότερο προσωπικά χαρακτηριστικά με αμοιβαίες συμπεριφορές υποτίμησης και καχυποψίας».

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι, η σύγκρουση αυτή έδωσε το τελικό «χτύπημα» και οδήγησε, μαζί με την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, στην «πτώση» του ΠΑΣΟΚ.

Όπως μαθαίνει η στήλη μας από αξιόπιστες πηγές στην Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι στενοί του συνεργάτες, δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τα όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου και ανησυχούν μήπως, δημιουργηθεί νέα αναταραχή στο κόμμα, λίγο πριν τις εκλογές.

Επίσης, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δεν υπάρχει περίπτωση να μην απαντήσει δημόσια και με «καυστικό» τρόπο στην Άννα Διαμαντοπούλου.

Εμείς λέμε: Μήπως έχουν «ματιάσει» τον Ανδρουλάκη;

Keywords
Τυχαία Θέματα