Η ΕΕ αντιμετωπίζει το δίλημμα του εμπορίου με την Κίνα

14:20 7/10/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει σε «λεπτό σχοινί» καθώς κάποια κράτη-μέλη επιθυμούν την προστασία των αγορών τους, την ώρα που άλλα προσπαθούν να διασφαλίσουν τις κινεζικές επενδύσεις αλλά και να προσελκύσουν περισσότερες. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιέγραψαν την Κίνα ως εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο στις συζητήσεις της περασμένης θερινής συνόδου, ενώ η αντίφαση αυτής της περιγραφής αποτυπώθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή δασμών έως 35,3% σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την ευαίσθητη ισορροπία που

προσπαθεί να διατηρήσει η ΕΕ. Από τη μία πλευρά, ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να προστατεύσουν το εμπόριό τους από τις επιδοτούμενες κινεζικές αγορές, ενώ άλλα επιδιώκουν τη διατήρηση και αύξηση των κινεζικών επενδύσεων.

Στην επιτροπή μέτρων εμπορικής άμυνας της ΕΕ, η Γερμανία, υποστηριζόμενη από την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, προσπάθησε να αποτρέψει την επιβολή των δασμών. Οι υπόλοιπες χώρες διχάστηκαν, με 12 εξ αυτών να απέχουν και 10 να υπερψηφίζουν την πρόταση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Victor Crochet, η ιδέα πίσω από την απόφαση της Επιτροπής είναι να ενθαρρύνει την Κίνα να επενδύσει στην Ευρώπη αντί να εξάγει τα προϊόντα της εκεί. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι η προστασία των εγχώριων αγορών από φθηνότερα κινεζικά προϊόντα ενδέχεται να επηρεάσει τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις της Κίνας στην ΕΕ.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην ΕΕ το 2023 ανήλθαν σε 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2022, με τους βασικούς τομείς να είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η βιοτεχνολογία και η υγεία.

Η Γερμανία, η κορυφαία οικονομική δύναμη της ΕΕ, αντιτάχθηκε στην απόφαση των δασμών, υπερασπιζόμενη την πρόσβασή της στην κινεζική αγορά, ιδίως για τη δική της αυτοκινητοβιομηχανία, όπως τη Volkswagen. Η επιβράδυνση της ζήτησης τόσο στην Κίνα όσο και στην Ευρώπη έχει καταστήσει την κινεζική αγορά κρίσιμη για τη γερμανική βιομηχανία.

Προστασία εθνικών συμφερόντων

Η επιβολή των δασμών από την ΕΕ δείχνει τη στροφή της Ένωσης προς έναν πιο προστατευτικό προσανατολισμό, απομακρυνόμενη από τη θέση της για ανοιχτές αγορές. Η εφαρμογή του Κανονισμού περί ξένων επιδοτήσεων το 2023, ο οποίος δίνει στην ΕΕ τη δυνατότητα να ελέγχει και να προστατεύει από κρατικές επιδοτούμενες επενδύσεις, ενισχύει αυτή την τάση. Η Κίνα ήδη αντέδρασε, προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και απειλώντας με αντίποινα, επιβάλλοντας δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Παρά τη σαφή θέση της ΕΕ, οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών δείχνουν ότι η εμπορική σχέση με την Κίνα θα παραμείνει περίπλοκη και αμφιλεγόμενη.

Προσελκύοντας κινεζικές επενδύσεις, ενώ προστατεύονται οι εγχώριες αγορές

Η στάση της ΕΕ απέναντι στην Κίνα αποκαλύπτει έναν διχασμό στις προτεραιότητες των κρατών-μελών, με κάποιες χώρες να δίνουν έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και άλλες να ανησυχούν περισσότερο για την προστασία των εγχώριων αγορών. Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, που καταψήφισε την επιβολή των δασμών, έχει γίνει ένας δημοφιλής προορισμός για κινεζικές επενδύσεις, όπως φαίνεται από την απόφαση της μεγάλης κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων BYD να ανοίξει εργοστάσιο εκεί τον Δεκέμβριο του 2023.

Η Ισπανία, της οποίας ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσες, επισκέφθηκε την Κίνα σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων τον Σεπτέμβριο, επέλεξε να απόσχει από την ψηφοφορία για τους δασμούς. Τον Απρίλιο, η κινεζική εταιρεία Chery Auto υπέγραψε συμφωνία με την ισπανική EV Motors για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην Ισπανία, δείχνοντας την επιθυμία της Μαδρίτης να κρατήσει τις πόρτες ανοιχτές στις κινεζικές επενδύσεις.

Παρόμοια, το Βέλγιο, όπου η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Nio έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά εργοστασίου της Audi στις Βρυξέλλες, απέφυγε να λάβει θέση στην ψηφοφορία. Οι χώρες αυτές προτιμούν να διατηρήσουν μια ουδέτερη στάση, φοβούμενες ότι η επιβολή δασμών μπορεί να αποθαρρύνει νέες επενδύσεις από την Κίνα.

Οικονομικός προστατευτισμός: Γαλλία και Ιταλία πρωτοστατούν

Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία υποστήριξαν θερμά την επιβολή των δασμών. Και οι δύο έχουν ισχυρούς τομείς αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίοι εξάγουν λιγότερα προϊόντα στην Κίνα και ενδιαφέρονται περισσότερο για την προστασία των εγχώριων αγορών τους από τον ανταγωνισμό των φθηνών κινεζικών οχημάτων.

Η απόφαση της ΕΕ δείχνει μια στροφή προς τον οικονομικό προστατευτισμό. Αν και οι δασμοί που επιβλήθηκαν στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα είναι χαμηλότεροι από αυτούς που επιβάλλονται σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ινδία ή οι ΗΠΑ, αποτελούν ωστόσο μια σαφή ένδειξη της προσπάθειας της ΕΕ να προστατεύσει τη δική της βιομηχανία.

Αντίποινα από την Κίνα και μελλοντική πορεία

Η Κίνα δεν άργησε να αντιδράσει, προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τους δασμούς που επέβαλε η ΕΕ, ενώ απείλησε με επιβολή δασμών σε προϊόντα πολυτελείας, όπως το γαλλικό κονιάκ, και σε αγροτικά προϊόντα από την Ευρώπη. Παρά την απειλή των αντιποίνων, ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, παραμένουν αμετακίνητες στην απόφασή τους, καθώς θεωρούν ότι η προστασία των εγχώριων βιομηχανιών τους είναι πιο σημαντική.

Η επιβολή των δασμών από την ΕΕ στέλνει ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλλά η διαφορετικότητα των απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών υποδηλώνει ότι η εμπορική σχέση με την Κίνα θα παραμείνει ασαφής και κατακερματισμένη. Οι προσπάθειες εξισορρόπησης της προστασίας των ευρωπαϊκών αγορών με την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων ενδέχεται να δημιουργήσουν μελλοντικές προκλήσεις για την Ένωση, καθώς προσπαθεί να διαμορφώσει μια συνεκτική πολιτική απέναντι στην Κίνα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Πηγή: greenbusiness.gr

Keywords
Αναζητήσεις
i-ee-antimetopizei-to-dilimma-tou-eboriou-me-tin-kina.htm
Τυχαία Θέματα