Η Ελλάδα ωριμάζει, αλλάζει και διεκδικεί!

08:44 3/12/2023 - Πηγή: Emea.gr

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Yossi Matias, Αντιπρόεδρος Engineering and Research της Google, σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης παρουσίας 15 ετών της τελευταίας στην Ελλάδα

Το χαρακτηρίζω ως «τύχη», καθώς η ευγλωττία, η άνεση και η ολοκληρωμένη γνώση του αντικειμένου της τεχνολογίας και δη της πλέον προωθημένης μορφής της, όπως είναι λ.χ. η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), που διακρίνει τον πρωθυπουργό, βοηθά κάθε καλόπιστο

παρατηρητή ή ακροατή να αντιληφθεί πως η πατρίδα μας εδώ και μια τετραετία αλλάζει και δη με αιτία. Και λόγο, φυσικά.

Μόλις σας τον ανέφερα, τον πρωθυπουργό.

Βλέπετε, τα άλματα εξέλιξης που έχουν πραγματοποιηθεί σε μικρό -για τα δεδομένα της πρότερης προϊστορίας της πατρίδας μας- χρονικό διάστημα, υπερνικώντας προλήψεις, παρωχημένες αντιλήψεις και αυθαίρετες αντιστάσεις είναι πραγματικά προς θαυμασμό, επανάληψη και τροφοδότηση συνάμα νέων, ακόμη πιο δυναμικών, όσο και ρηξικέλευθων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς και του επιχειρείν.

Στην αρχικώς αναφερθείσα συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Yossi Matias, ήταν ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός και το «στενό» επιτελείο, αφού έχουν «μετρήσει» τα δεδομένα και εν συνεχεία έχουν επεξεργαστεί μια στρατηγική, έθεσαν έναν στόχο: Η Ελλάδα να μετατραπεί σε παγκόσμιας κλίμακας και σημασίας κέντρο περί της τεχνητής νοημοσύνης! Ένα στοίχημα-πρόκληση, καθώς πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί πως το ΑΙ δημιουργεί και προσφέρει εντυπωσιακά μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης και δη σε διεθνές επίπεδο. Το δε προσωπικό που θα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τις ποικίλες εκφάνσεις της θα διακρίνεται από υψηλό βαθμό κατάρτισης, σε βάθος γνώση και υψηλές αμοιβές. Αλλιώς, το τέλειο πλαίσιο ώστε να τροφοδοτήσει την περαιτέρω αναπτυξιακή τροχιά της χώρας μας κατά το εγγύς μέλλον.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς αναφέρθηκε σε λεπτομέρεια και στα θέματα ηθικής, δεοντολογίας και ρυθμιστικού πλαισίου περί της τεχνητής νοημοσύνης, εντάσσοντάς τα κι αυτά στον μεγάλο στόχο, τον οποίο και προσδιόρισε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά στην ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε και τρεις συγκεκριμένους τομείς στο δημόσιο χώρο, όπου η τεχνητή νοημοσύνη δύναται να έχει εφαρμογές στη χώρα μας: Σε θέματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων με πιο ακριβείς εκτιμήσεις, Επίσης, στον τομέα της Υγείας στον οποίο παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες με μεγάλο αριθμό νέων εργαλείων για την έρευνα. Στην εκπαίδευση, όπου οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες και συνδέονται με την παραγωγή κειμένων και ομιλίας.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού σε ένα τέτοιο event, στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και δη επενδυτική, καθώς «μεταφράζεται» πως η Ελλάδα είναι «ανοικτή» για συνεργασίες υψηλής ποιοτικής στάθμης, που διακρίνονται από εξειδίκευση και στηρίζονται στην γνώση, προσφέροντας τα κατάλληλα εχέγγυα ώστε μια επένδυση να βρει το απαιτούμενο «γόνιμο» έδαφος προκειμένου να «ανθίσει» και «καρποφορήσει».

Διαβάστε εδώ την BUSINESS VOICE που κυκλοφόρησε εχθές! 

Keywords
Αναζητήσεις
i-ellada-orimazei-allazei-kai-diekdikei.htm
Τυχαία Θέματα