Η Ελλάδα στις τρεις κορυφαίες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ελκυστική η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και βρίσκεται στην τρίτη θέση του σχετικού δείκτη της EY, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους.
Ο εξαμηνιαίος δείκτης της EY, Renewable Energy Country Attractiveness Index
Δείκτης RECAI
Σημειωτέον ότι, στην προηγούμενη έκδοση του RECAI, η Ελλάδα είχε κατακτήσει την πρώτη θέση του προσαρμοσμένου ως προς το ΑΕΠ δείκτη – θέση στην οποία σήμερα βρίσκεται η Δανία, με το Μαρόκο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και τη χώρα μας να «κλείνει» την πρώτη τριάδα του προσαρμοσμένου δείκτη. Παράλληλα, η χώρα μας παραμένει μεταξύ των 20 πρώτων χωρών στη γενική κατάταξη, και συγκεκριμένα στη 18η θέση.
Η έκθεση που συνοδεύει τον δείκτη RECAI, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050. Η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 11 GW, ενώ έχουν προγραμματισθεί έργα πράσινων ηλεκτρολυτών υδρογόνου 1,7 GW.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος, Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, και Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας & Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, δήλωσε: «Η σταθερή παρουσία της Ελλάδας μεταξύ των πιο ελκυστικών αγορών για επενδύσεις στις ΑΠΕ, επιβεβαιώνει τις δυνατότητες της χώρας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. H αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας, η αναβάθμιση του δικτύου και οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, το εμπορικό ισοζύγιο και την προστασία του περιβάλλοντος».
Οι εξελίξεις στις ΑΠΕ παγκοσμίως
Οι αναταράξεις στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής και χρηματοδότησης μεγάλων ενεργειακών έργων στο μέλλον, σύμφωνα με την έκθεση. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου για μηδενικό καθαρό αποτύπωμα άνθρακα (net zero), αλλά αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και της εκτίναξης του κόστους. Το κόστος των έργων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 39% από το 2019, ενώ την επόμενη δεκαετία, ο πληθωρισμός κόστους ενδέχεται να προσθέσει περίπου 280 δισ. δολ. σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για τον κλάδο.
Προβλέπεται ότι περίπου το 80% των 15 αγορών που έχουν θέσει στόχους για υπεράκτια αιολική ενέργεια για το 2030, δε θα τους πετύχουν.
Η κατάταξη της πρώτης τριάδας του γενικού δείκτη RECAI παραμένει αμετάβλητη. Οι ΗΠΑ διατηρούν την πρώτη θέση, με τη βοήθεια της σημαντικής ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας ως αποτέλεσμα των κινήτρων που παρέχει ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού. Στη δεύτερη θέση παραμένει η Γερμανία, με σημαντική ανάπτυξη στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας. Τέλος, παρά την παύση των επιδοτήσεων σε εθνικό επίπεδο, η Κίνα συνεχίζει την ανοδική της τροχιά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, διατηρώντας την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη.
Οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν προς την εκπλήρωση των στόχων που έχουν θέσει για τις ΑΠΕ, με τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία να ανεβαίνουν δύο, τρεις και πέντε θέσεις, αντίστοιχα. Η Ιαπωνία υποχώρησε τρεις θέσεις, στην 13η, υστερώντας στην εγκατάσταση νέων έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ομοίως, η Χιλή υποχώρησε δύο θέσεις, στην 16η θέση του γενικού δείκτη, αντιμετωπίζοντας προβλήματα διακοπών λειτουργίας, εξαιτίας περικοπών στην ηλιακή ενέργεια.
Για να δείτε την πλήρη κατάταξη των 40 χωρών του δείκτη RECAI, την προσαρμοσμένη ως προς το ΑΕΠ κατάταξη, καθώς και την ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο, επισκεφθείτε το ey.com/recai.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
- 2013 -2023: Δέκα Χρόνια για την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road Initiative
- Πως θα κινηθούν Μετρό και Τραμ από σήμερα και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου
- Αυτοκτόνησε ο Λι Σον-κιουν, ο ηθοποιός της οσκαρικής ταινίας «Παράσιτα»
- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Γερμανός πολιτικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
- O Κώστας Μπακογιάννης αποχαιρετάει τους δημότες της Αθήνας
- Νέο βίντεο από την Bovillage – Υπογραφή ποιότητας από τον στάβλο στο πιάτο
- Ψηλά η Ελλάδα σε «ελκυστικότητα» για επενδύσεις ΑΠΕ
- Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
- Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Η Ελλάδα στις τρεις κορυφαίες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
- Παγίδες τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
- Τροποποιήσεις στα ωράρια λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
- O Κώστας Μπακογιάννης αποχαιρετάει τους δημότες της Αθήνας
- Αυξήσεις εισοδημάτων για πέντε «ομάδες» φορολογούμενων από το νέο έτος
- Τα σχέδια της Κυβέρνησης για το 2024 – Τα νομοσχέδια που θα κάνουν ποδαρικό
- Inditex SA: Θέλει να κερδίσει τη «μάχη της πλαστικής σακούλας»
- Η AstraZeneca αναλαμβάνει τα «ηνία» της Gracell Biothechnologies έναντι των 1,2 δισ. ευρώ
- Πως θα κινηθούν τα ΜΜΕ ενόψει των εορτών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γ.Γ. υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Τον Μάρτιο τα πρώτα στοιχεία για τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη
- ΕΥ: Η Ελλάδα στην πρώτη τριάδα του δείκτη ελκυστικότητας ΑΠΕ
- Την Κυριακή με τη Realnews: Άγνωστη ταυτότητα, ένα ψυχολογικό θρίλερ από τη συγγραφέα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Amazon, Minka Kent
- 5 θεϊκά μυστικά για να μεταμορφωθείτε σε Βασίλισσα της Πρωτοχρονιάς
- Λίθιο: «Θησαυρός» 540 δισ. στην Καλιφόρνια - Θα μπορούσε να καλύψει τις ΗΠΑ για δεκαετίες
- Τέλη κυκλοφορίας 2024: Όλες οι επιλογές για πληρωμή, ακινησία και απαλλαγή
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακές διακυμάνσεις με χαμηλό τζίρο
- Ελαιοπλακούντας ως εναλλακτική διατροφική προσέγγιση των μηρυκαστικών
- Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024 οι αιτήσεις στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής
- Παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας