Η εξυγίανση των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη προχωρά με ταχείς ρυθμούς

09:20 28/8/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη διανύει ένα ακόμη κύμα τραπεζικής εξυγίανσης, καθώς οι τοπικοί δανειστές επιδιώκουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους εν μέσω αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Η τράπεζα OTP της Ουγγαρίας βελτιώνει τη στρατηγική επέκτασης

Η OTP έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μετά

από μια σειρά εξαγορών, εκμεταλλευόμενη την πίεση που ασκείται στις υπόλοιπες τοπικές τράπεζες να συμμορφωθούν με αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις μετά την κρίση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι σλοβενικές θυγατρικές της OTP, Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM) και SKB Banka, ολοκλήρωσαν τη συγχώνευσή τους. Η OTP, η οποία δραστηριοποιείται στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, λέει ότι ελέγχει περίπου το 30% της σλοβενικής αγοράς.

Η στρατηγική επέκτασης της OTP στην περιοχή φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια πιο ώριμη φάση, η οποία περιλαμβάνει την απόρριψη μονάδων με μικρότερο μερίδιο αγοράς. Νωρίτερα φέτος, η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση του ρουμανικού παραρτήματός της για 347,5 εκατομμύρια ευρώ (388 εκατομμύρια δολάρια) στην τοπική Banca Transilvania. Η OTP Bank Romania έλεγχε το 2,84% της τοπικής αγοράς από το 2022, καταλαμβάνοντας την 11η θέση μεταξύ των τραπεζών της χώρας.

Η Ρουμανία σφύζει από δραστηριότητα

Εν τω μεταξύ, η Ρουμανία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης μετά την Πολωνία, παραμένει το πιο ενεργό πεδίο μάχης για τραπεζικές συμφωνίες στην περιοχή.

Νωρίτερα φέτος, η ιταλική Intesa Sanpaolo, σημαντικός παίκτης στον τραπεζικό τομέα της Νότιας Ευρώπης, ολοκλήρωσε την εξαγορά της First Bank της Ρουμανίας από το αμερικανικό ιδιωτικό μετοχικό ταμείο J.C. Flowers.

Ταυτόχρονα, η UniCredit της Ιταλίας επιδιώκει εξαγορές μικρότερης κλίμακας στην περιοχή για να ενισχύσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες εδώ. Στα τέλη του περασμένου έτους, η UniCredit συμφώνησε να αγοράσει τη ρουμανική μονάδα της ελληνικής Alpha Bank για 300 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας τον τρίτο μεγαλύτερο δανειστή σε ενεργητικό στη χώρα, υπερβαίνοντας τη μονάδα BRD της Societe Generale.

Οι τοπικές τράπεζες σε δράση

Η συνεχιζόμενη ενοποίηση στον τραπεζικό τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν καθοδηγείται πάντα από δυτικοευρωπαίους παράγοντες. Περιστασιακά, υπάρχουν συμφωνίες που αφορούν τοπικές τράπεζες από την ίδια χώρα. Στην τελευταία τέτοια συναλλαγή, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Komercijalna Banka της Βόρειας Μακεδονίας ξεκίνησε μια προσφορά εξαγοράς για την τοπική ομότιμη Stopanska Banka Bitola  για περίπου 20,3 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχουν επίσης ισχυροί εγχώριοι παίκτες που συναγωνίζονται για κυριαρχία στην περιοχή μαζί με τους μεγαλύτερους δανειστές της Ευρώπης. Στη Ρουμανία, η Banca Transilvania τερμάτισε την επί δεκαετίες κυριαρχία των ξένων δανειστών μετά από ένα ξεφάντωμα αγορών και έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με μερίδιο αγοράς περίπου 21% όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία.

Ομοίως, η Nova Ljubljanska banka (NLB), ο μεγαλύτερος δανειστής της Σλοβενίας, οδήγησε σε ένα κύμα εξαγορών για να γίνει περιφερειακός βαρέων βαρών. Η τράπεζα δραστηριοποιείται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Σχεδόν το 40% του ενεργητικού της NLB αφορά τις δραστηριότητές της εκτός Σλοβενίας. Πιο πρόσφατα, η NLB εξαγόρασε τη Σερβική Komercijalna Banka το 2020 και τη Sberbank Σλοβενίας (αργότερα ονομάστηκε N Banka) το 2022.

Η μάχη εξαγοράς της Addiko Bank

Η NLB είχε επίσης βάλει στο στόχαστρο την Κροατία, στην οποία ήλπιζε να εισέλθει εξαγοράζοντας την Addiko Bank με επίκεντρο τα Βαλκάνια. Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, η NLB απέσυρε το σχέδιό της να αγοράσει τον δανειστή με έδρα τη Βιέννη, αφού δεν κατάφερε να φτάσει το όριο ιδιοκτησίας του 75%. Η Addiko Bank, που ιδρύθηκε ως η καλή τράπεζα της αυστριακής αποτυχημένης τράπεζας Hypo Alpe-Adria, έχει γίνει ένας από τους πιο καυτούς στόχους εξαγοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Alta Pay, που ελέγχεται από τον Σέρβο επενδυτή Davor Macura, απέσυρε την προσφορά της τον Ιούλιο. Η Agri Europe, που ανήκει στον Σέρβο επιχειρηματία Miodrag Kostic, προσφέρθηκε να αγοράσει περίπου το 17% της Addiko μέσω δημόσιας πρότασης, η οποία αποτιμά την τράπεζα στα 341 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μόνο το 0,07% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Addiko έχει υποβληθεί προς πώληση μέχρι το τέλος της περιόδου αποδοχής στις 16 Αυγούστου.

Keywords
Αναζητήσεις
i-exygiansi-ton-trapezon-sti-na-evropi-prochora-me-tacheis-rythmous.htm
Τυχαία Θέματα