Η (φυσική) απειλή μιας ιστορίας 154 ετών!

08:40 18/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Προ μερικών ημερών μια δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Ριτσώνας απείλησε να θέσει τέλος σε μια πορεία 154 και πλέον ετών της εταιρείας με λογότυπο το «θρυλικό» καραβάκι, της Παπουτσάνης Α.Ε.

Κι αυτό, καθώς οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της τελευταίας εδρεύουν εκεί, και δη στο 71ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Ωστόσο, χάρη στις αποτελεσματικές όσο και συνεχείς προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα της Παπουτσάνης παρέμεινε άθικτη, όσο και λειτουργική.

Η εταιρεία,

που ιδρύθηκε πλέον του ενάμιση αιώνα, το 1870, αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο παραγωγό σαπουνιού στην Ευρώπη! Μάλιστα, το 55% της παραγωγής της εξάγεται, γεγονός που συμβάλει ώστε οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας για το 2023 να ανέρχονται σε 62,3 εκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία πενταετία, η Παπουτσάνης έχει καταφέρει να αυξήσει κατά 2,5 φορές τον τζίρο της, στοιχείο που αντανακλάται και στο ανθρώπινο δυναμικό. Κι αυτό, καθώς ενώ το 2017 απασχολούσε 108 εργαζομένους, σήμερα το εν λόγω μέγεθος έχει ανέλθει σε 197 άτομα. Ήτοι, σε μια επταετία, έχει δημιουργήσει 89 νέες θέσεις εργασίας.

Η Παπουτσάνης σήμερα δραστηριοποιείται σε 4 επιχειρηματικούς πυλώνες. Πρόκειται για τα δικά της brand σαπωνοποϊίας, τα ξενοδοχειακά προϊόντα, τις λύσεις και προϊόντα για τρίτους και ιδιωτικής ετικέτας, καθώς επίσης και τις εξειδικευμένες βάσεις σαπουνιού.

Σε επίπεδο συνεισφοράς στον τζίρο της κατά την περυσινή χρονιά, τη μερίδα του λέοντος κατείχαν τα Third party και private label προϊόντα με ποσοστό 40%, ακολουθούμενα από τα own brand προϊόντα που διαθέτει στην αγορά με ποσοστό της τάξεως του 27%, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται μεταξύ τους τα προϊόντα προς ξενοδοχειακή χρήση (17%) και οι εξειδικευμένες βάσεις σαπουνιού (16%).

Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο πως η καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα της Παπουτσάνης στη Ριτσώνα, χάρη στις διαρκείς επενδύσεις ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και αυτοματοποίησης, διαθέτει πρόσθετη παραγωγική χωρητικότητα της τάξεως του 50%, η οποία σε περίπτωση που αξιοποιηθεί, δύναται να διπλασιάσει τον υφιστάμενο τζίρο!

Οπότε, γίνεται αντιληπτή η δικαιολογημένη ανησυχία των στελεχών της εταιρείας, όταν είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν με εξαιρετικά απειλητικές διαθέσεις το εργοστάσιο.

Keywords
Αναζητήσεις
i-fysiki-apeili-mias-istorias-154-eton.htm
Τυχαία Θέματα