Η Γαλλία, οι πωλήσεις ξένων αναβάθμιση τραπεζών από Standard & Poor’s, η Moody’s που έρχεται, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ και ΣΑΡΑΝΤΗΣ

09:42 8/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Γενικός Δείκτης και ο δείκτης FTSE από την αρχή του έτους κινήθηκαν ανοδικά. Δέκα μέρες πριν εκπνεύσει ημερολογιακά ο Μάιος και οι δύο δείκτες κορύφωσαν. Ακολούθησε διόρθωση η οποία φαίνεται ότι δημιούργησε πυθμένα μεταξύ 17 και 27 Ιουνίου. Μετά από εκεί δεν είδαμε νέα χαμηλά, αλλά ανοδική αντίδραση.

Φαίνεται λοιπόν ότι και στο ΧΑ οι κινήσεις των ξένων κεφαλαίων προκάλεσαν πτώση και δημιούργησαν αναταραχή. Ωστόσο, οι εκροές αντικρίστηκαν χωρίς

να σημειωθούν νέα χαμηλά και η αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας έδωσε κι ένα νέο τοπικό υψηλό. Εν ολίγοις  το ΧΑ είναι σε πλάγια πορεία από τα μέσα Ιουνίου και μετά τα υψηλά που σημείωσε το Μάιο.

Έκθεση της Goldman Sachs, ήταν αποκαλυπτική για τις κινήσεις διεθνών κεφαλαίων. Ειδικά τα hedge funds πούλησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές από τα χαρτοφυλάκιά τους τον Ιούνιο σύμφωνα με τον οίκο και ανέτρεψαν παντού την αγοραστική τάση που είχε επικρατήσει έναν μήνα νωρίτερα. Το ίδιο φαίνεται ότι έγινε και στη χώρα μας και στο ΧΑ με κάποιες διαφορές. Οι βραχυχρόνιοι ξένοι πούλησαν λίγο νωρίτερα και απομακρύνθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, γιατί η αγορά είναι ρηχή.

Στο εξωτερικό οι πωλήσεις προήλθαν από το κλείσιμο των ανοδικών long θέσεων και το άνοιγμα πολλών πτωτικών shorts. Εδώ πάλι έγινε με σημαντικές διαφοροποιήσεις γιατί η αγορά είναι ρηχή.

Τα στοιχεία του οίκου, δείχνουν ότι η Ευρώπη δέχθηκε μεγάλες πωλήσεις σε σχέση με τις άλλες αγορές διεθνώς και αυξημένες θέσεις σε μετοχές της ηπείρου εγκαταλείφθηκαν, ενώ τα funds μείωσαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό την έκθεσή τους στις τράπεζες, με τις καθαρές πωλήσεις για τον κλάδο να είναι οι μεγαλύτερες από τον Νοέμβριο του 2021. Οι πιέσεις κορυφώθηκαν λίγο πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Αυτό πάλι δείχνει δύο πράγματα:

-Πόσο μεγάλη σημασία έχει για τις αγορές ο πολιτικός παράγοντας και η κυβερνητική σταθερότητα

-Τι ορίζοντα έχουν οι ξένοι παίκτες στις αγορές κινούμενοι βάσει σχεδίου. Δεν υπάρχει ζήτημα έκπληξης για αυτούς. Γνώριζαν ότι υπάρχουν σημαντικές εκλογές φέτος παντού, προγραμμάτισαν τις κινήσεις τους και προφανώς η αδυναμία Μακρόν τους ήταν γνωστή. Πήραν τα μέτρα τους λοιπόν.

Ακολούθησε ένα ράλι ανακούφισης σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν πήραν μέρος σε αυτό, ολοφάνερα. Στο εξωτερικό πιθανότατα δεν ασχολήθηκαν επίσης. Απλά είχαν τελειώσει οι πωλήσεις και οι πιέσεις και το χειρότερο φαινόταν να αποφεύγεται.

Πιθανότατα το χειρότερο να έχει πράγματι αποφευχθεί, διότι άλλες δηλώσεις κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες και άλλες ο Μελανσόν. Ο τελευταίος έχει γάλει την παράταξή του από τη διεκδίκηση συνδιοίκησης στη Γαλλία, με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του.

Το ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε άνοδο ακολουθώντας το ράλι ανακούφισης. Έφθασε μέχρι τα 1,084 δολάρια την Πρασκευή. Στο άνοιγμα των ασιατικών το ξημέρωμα η ανοδική κίνηση ανακόπηκε, αλλά δεν ξεκίνησε κάποια μεγάλη πτώση. Στα 1,082 διαπραγματεύεται οριακά χαμηλότερα, αναζητώντας κατεύθυνση.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που δίνει η απόδοση του γαλλικού ομολόγου η οποία από το 3,158% που είχε υποχωρήσει την Παρασκευή ανέβηκε ελαφρώς στα 3,166%. Πολύ μικρές διακυμάνσεις για να δίνουν εικόνα.

Στην Ελλάδα πάλι μία μεγάλη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Standard & Poor’s και η πιθανότητα αναβάθμισης του ελληνικού χρέους από τον μοναδικό οίκο που απέμεινε, τον οίκο Moody’s ήδη διαμορφώνουν τα σενάρια για την αγορά μέχρι το τέλος του έτους, ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθούν οι κινήσεις των μετοχών σήμερα.

Η αγορά εστιάζει στην καθημερινότητα και τις κινήσεις κάθε μέρα, αλλά οι εξένοι είναι οργανωμένοι. Βγήκαν, αλλά θα μπουν ξανά αν υπάρχει λόγος και οι αναβαθμίσεις είναι σοβαρός λόγος. Επίσης υπάρχει και ο παράγοντας των αμερικανικών εκλογών.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley και τα δύο βασικά σενάρια των γαλλικών εκλογών –χωρίς πλειοψηφία και απόλυτη πλειοψηφία της ακροδεξιάς- θα ακολουθούσε  η ανάκαμψη στους γαλλικούς και ευρύτερους ευρωπαϊκούς δείκτες μετοχών.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κόβει δικαίωμα στο μέρισμα σήμερα. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ο πλέον κερδισμένος από το μέρισμα 82 εκατ. ευρώ της Αττικής Οδού, καθώς θα πάρει το 65,7%.

Εξακολουθούν να είναι αγοραστές βασικοί μέτοχοι και insiders στη ΣΑΡΑΝΤΗΣ.

Η χρηματιστηριακή της Εθνικής, NBG Securities αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 20 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοσης (outperform), καθώς η μετοχή διαθέτει μια ελκυστική σχέση κινδύνου και απόδοσης. Η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται στο +4% φέτος, έναντι +5% για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και +11% για τον Γενικό Δείκτη.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στον ΟΤΕ, παρά τα ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη, καθώς η μετοχή δεν διαθέτει έναν ισχυρό καταλύτη που θα οδηγήσει την τιμή της σε υψηλότερα επίπεδα, πιστεύει η χρηματιστηριακή. Έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με έκπτωση 21% σε όρους EV/EBITDA φέτος, με (πολύ) μικρότερη δανειακή επιβάρυνση 0,4 φορές έναντι 2,2 φορές για τις ομοειδείς εταιρείες, ενώ προσφέρει ελκυστική συνολική απόδοση.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο ΟΤΕ είναι μια περίπτωση βαθιάς υποτίμησης, με τα θεμελιώδη μεγέθη του να είναι σταθερά με βάση τις παρεχόμενες επιδόσεις, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία ταμειακών ροών και παρά τις επανειλημμένα υψηλές ετήσιες επενδύσεις. Επιπλέον, οι αμοιβές των μετόχων ήταν γενναιόδωρες, χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα του ισολογισμού.

Keywords
Αναζητήσεις
i-gallia-oi-poliseis-xenon-anavathmisi-trapezon-apo-standard--poors-i-moodys-pou-erchetai-ote-terna-kai-sarantis.htm
Τυχαία Θέματα