Η ΙΚΕΑ αποζημιώνει κρατούμενους – θύματα καταναγκαστικής εργασίας

10:40 3/11/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έξι εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να δώσει ως αποζημιώσεις η ΙΚΕΑ σε πρώην κρατούμενους των φυλακών της Ανατολικής Γερμανίας, οι οποίοι προσέφεραν καταναγκαστική εργασία.

Μάλιστα, η ΙΚΕΑ πρόσφατα ζήτησε συγγνώμη για τη συμμετοχή της σε αυτές τις πρακτικές, αναγνώρισε ότι οι τότε διοικούντες γνώριζαν την πιθανότητα χρήσης πολιτικών κρατουμένων στην παραγωγή

και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να διαλευκάνει την υπόθεση.

Η απόφασή της αυτή, βέβαια, ήρθε μετά από τις πιέσεις οργανώσεων όπως η UOKG, οι οποίες ζητούν τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημίωσης για τους πολιτικούς κρατούμενους που εργάστηκαν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, κατασκευάζοντας έπιπλα για την ΙΚΕΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Πρόκειται για μία υπόσχεση που η σουηδική εταιρεία είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση, σύμφωνα με την οποία στο σύστημα καταναγκαστικής εργασίας εμπλέκονταν και επιχειρήσεις της Δυτικής Γερμανίας.

2.000 άτομα θα επωφεληθούν από την οικονομική στήριξη

Η οικονομική στήριξη αναμένεται να ωφελήσει περίπου 2.000 θύματα και θα επικυρωθεί από την Μπούντεσταγκ μέχρι το τέλος του έτους.

Η πρωτοβουλία αυτή προήλθε από μακροχρόνιες συζητήσεις μεταξύ της ΙΚΕΑ, της Τσούπκε και της Ένωσης για τα Θύματα της Κομμουνιστικής Δικτατορίας.

Ο Ντίτερ Ντομπρόβσκι, πρόεδρος της Ένωσης και πρώην θύμα καταναγκαστικής εργασίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι άλλες εταιρείες θα συνεισφέρουν επίσης στο πρόγραμμα αποζημίωσης.

Αυτές οι αποκαλύψεις έχουν φέρει στο φως τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δικαιοσύνη και αποκατάσταση για τους θύματα της καταναγκαστικής εργασίας.

Πώς επηρεάστηκε η ζωή των κρατουμένων από την καταναγκαστική εργασία

Η ζωή των κρατουμένων που εργάστηκαν για την ΙΚΕΑ επηρεάστηκε σοβαρά από τις συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας. Οι πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι υποχρεώνονταν να κατασκευάζουν έπιπλα και άλλα προϊόντα, συχνά υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Μάλιστα, οι κρατούμενοι που δεν συμμορφώνονταν με τους στόχους παραγωγής αντιμετώπιζαν αυστηρές ποινές, όπως η απομόνωση.

Ένας πρώην κρατούμενος περιέγραψε ότι αν δεν ολοκλήρωνε το καθημερινό πλάνο παραγωγής, μπορούσε να τιμωρηθεί με απομόνωση για δέκα ημέρες.

Η πίεση ήταν μεγάλη, καθώς οι κρατούμενοι δούλευαν με ρυθμούς που αντιστοιχούσαν σε δυόμισι ημέρες εργασίας για έναν κανονικό εργαζόμενο εκτός φυλακής.

Όσον αφορά στο ψυχολογικό κομμάτι, η πίεση ήταν επίσης έντονη. Πολλοί κρατούμενοι, όπως ο Αλεξάντερ Άρνολντ, δήλωσαν ότι υπέφεραν από εφιάλτες και ψυχικά τραύματα λόγω της σκληρής μεταχείρισης και των απειλών που δέχονταν αν δεν πετύχαιναν τους στόχους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΙΚΕΑ έχει προταθεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες εταιρείες, όπως η Aldi και η Otto, οι οποίες επίσης επωφελήθηκαν από την καταναγκαστική εργασία στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Η εντεταλμένη της Μπούντεσταγκ για την υποστήριξη των θυμάτων, Έβελιν Τσούπκε, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι εταιρείες θα αναλάβουν δράση και θα συμβάλουν στο ταμείο αποζημίωσης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει δημόσιες δεσμεύσεις ή προτάσεις από αυτές τις εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΙΚΕΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ikea-apozimionei-kratoumenous--thymata-katanagkastikis-ergasias.htm
Τυχαία Θέματα