Η Κομισιόν εκταμίευσε την τέταρτη πληρωμή για δάνεια 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

14:44 24/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Κομισιόν προχώρησε την Τρίτη στην εκταμίευση της τέταρτης πληρωμής για δάνεια ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως επισημαίνεται, οι πληρωμές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα (αλλά και σε κάθε κράτος – μέλος της Ένωσης )στο πλαίσιο του Ταμείου βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων

που περιγράφονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απριλίου, η Ελλάδα είχε υποβάλλει στην Κομισιόν το τέταρτο αίτημά της για πληρωμή 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείο. Το αίτημα αυτό καλύπτει έναν στόχο, δηλαδή την περαιτέρω πρόοδο στην παροχή της δανειακής διευκόλυνσης. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας και η έρευνα, η ανάπτυξη και η καινοτομία.

Στις 14 Ιουνίου 2024, η Κομισιόν ενέκρινε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας.  Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είχε τονίσει ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί το Ταμείο, αφήνοντας αιχμές για εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης που χαρακτήρισε «παράνομη» την προοπτική επέκτασης του Ταμείου.

«Δεν πρέπει να παραβλέπουν τα κράτη- μέλη που αντιδρούν, με το φόβο μήπως συνεισφέρουν περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πρακτικά μέρος αυτών των κονδυλίων επιστρέφει στα κράτη μέλη που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος για την χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών. Η ουσία όμως είναι ότι η Πολιτική Συνοχής σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την ΕΕ. Αποτελούν ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για τη συνέχιση του Ταμείου.

«Συνεχίζουμε στο σχέδιο και στις δεσμεύσεις μας»

Μετά την εκταμίευση του ποσού, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στάθηκε στο ότι πρόκειται για αποτέλεσμα αποφασιστικής δημοσιονομικής σταθερότητας από την πλευρά της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μεγέθυνση της οικονομίας αυξάνει το εισόδημα των πολιτών

«Η νέα εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι αποτέλεσμα της επίτευξης των προαπαιτούμενων οροσήμων. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες χώρες ως προς τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα οι πόροι του να στηρίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα μέσω ενός φιλικού στις επενδύσεις περιβάλλοντος. Συνεπείς στο σχέδιο και στις δεσμεύσεις μας, με αποφασιστικότητα και δημοσιονομική σοβαρότητα, συνεχίζουμε την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με στόχο τη μεγέθυνση της οικονομίας που δημιουργεί νέες και περισσότερες δουλειές και συνεπώς, αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα για όλους τους συμπολίτες μας».

Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης,  Ορέστης Καβαλάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η σημερινή εκταμίευση για το 4ο αίτημα πληρωμής δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη επιτυχία του προγράμματος στην υλοποίηση των στόχων του. Το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ κατευθύνεται στην ιδιωτική οικονομία και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Η αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου θα συνεχίσει να προάγει την ανάπτυξη και να δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες που αποτελούν τον πυρήνα της οικονομίας μας».

Keywords
Αναζητήσεις
i-komision-ektamiefse-tin-tetarti-pliromi-gia-daneia-23-dis-evro-pros-tin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα