Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω για τον έκτακτο φόρο στους παρόχους ρεύματος

16:18 26/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μετά την ανακοίνωση για την επιβολή έκτακτου φόρου στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι παρατηρεί μια τάση πολύ μεγάλης αυτοσυγκράτησης από κάποιους από τους παρόχους.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι το μόνο που πρέπει να δούμε είναι τι τελικά αυξήσεις θα έχουμε τον Αύγουστο γιατί απ’ ότι βλέπω υπάρχει μια τάση πολύ μεγάλης αυτοσυγκράτησης από κάποιους από τους παρόχους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Ερωτηθείς για το αν αυτή η συτοσυγκράτηση οφείλεται

στην επιβολή έκτακτου φόρου, αρκέστηκε να απαντήσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που έχει προγραμματίσει. «Δεν θα βάλω αιτιώδη συνάφεια, είναι στη δική σας κρίση. Εμείς θεωρούμε θετικό, στο βαθμό που υπάρχει αυτοσυγκράτηση, πολύ μικρές ή καθόλου αυξήσεις γιατί αυτό καλύπτει και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε επιδότηση. Συνεπώς είναι καλύτερη λύση η αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τις μεγαλύτερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση εμείς αυτό που είχαμε προγραμματίσει θα το κάνουμε».

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο στις 2 Αυγούστου θα ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης, προσθέτοντας πως «έχουμε τάση αποκλιμάκωσης αυτή τη στιγμή των τιμών, οπότε λίγη υπομονή, αλλά αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι καταναλωτές είναι ότι η κυβέρνηση υπάρχει για να παρακολουθεί την αγορά».

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν χαμηλότερες τιμές μετά τον Σεπτέμβριο, ο Θ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι παρά τις εκτιμήσεις της αγοράς, δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Επισήμανε ότι ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθούν η κυβέρνηση έχει δείξει ότι αντιδρά ταχύτητα.

«Αυτό λένε οι μελλοντικές εκτιμήσεις της αγοράς, οι οποίες όμως δεν είναι ότι γράφει κάποιος μια εκτίμηση, είναι με ποιο τρόπο αγοράζεις μελλοντική ενέργεια. Δηλαδή αυτές οι μελλοντικές εκτιμήσεις σημαίνει ότι κάποιος πηγαίνει και αγοράζει ενέργεια τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο. Οι εκτιμήσεις αυτές λένε για ομαλοποίηση, αν οι εκτιμήσεις πέσουν έξω η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι έχει και ταχύτητα στα αντανακλαστικά της και αποφασιστικότητα και όταν αντιδρά έτσι η κυβέρνηση υπάρχει και μια αντίστοιχη λειτουργία της αγοράς καλύτερη».

Keywords
Αναζητήσεις
i-kyvernisi-den-kanei-piso-gia-ton-ektakto-foro-stous-parochous-revmatos.htm
Τυχαία Θέματα