Η «Ράδιο-Κορασίδης» που έφερε στην Ελλάδα την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση «βγήκε στο σφυρί» και άλλαξε χέρια

Πριν από πολλά χρόνια, η Ράδιο-Κορασίδης ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών μετά τον Κωτσόβολο, μια αλυσίδα-κολοσσός που, όμως, τελικά πτώχευσε. Το ακίνητο που βρίσκεται στον Πειραιά και συγκεκριμένα στη συµβολή των οδών Μ. Ασίας 4 και Αιγίνης, Σαρανταπόρου και Φωκαίας 3 έχει βγει «στο σφυρί» αρκετές φορές με τελευταία αυτή της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου οπότε, ως φαίνεται, πέρασε σε νέα χέρια. Οι νέοι

ιδιοκτήτες της ταλαιπωρημένης επιχείρησης που έχει γράψει μεγάλη ιστορία στην ελληνική αγορά είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι επιχειρηματίες Στρατής Απέργης και Γιώργος Θεοδόσης της Newsphone Hellas (ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε) που κατέχουν και την ακτοπλοϊκή Levante Ferries.

Η πρώτη τιμή προσφοράς του πλειστηριασμού ήταν οι 3.417.000 ευρώ αλλά κατακυρώθηκε με 100 ευρώ παραπάνω περνώντας στα χέρια των νέων του ιδιοκτητών. 

Στην πλατφόρµα των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών είχε οριστεί η εκποίηση του πολυώροφου κτιρίου της «Ράδιο Κορασίδης» στον Πειραιά και στις 18 Οκτωβρίου αυτού του έτους. Το «σφυρί» αφορούσε τα τρία συνενωµένα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.µ. Η τιμή της πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 6.834.000 ευρώ.

Το ακίνητο του Πειραιά, όπως και ακόμη ένα στη Θήβα είχαν περιέλθει στην πτωχευμένη εταιρεία το 2021, ύστερα από απόφαση του Αρείου Πάγου και η απόφαση αφορούσε δικαστική αντιδικία μεταξύ της «Ράδιο Κορασίδη» και της πρώην Marfin Leasing, της θυγατρικής της MIG που είχε αγοράσει το 2008 το 55,79% της εταιρείας ηλεκτρικών ειδών και το 58,78% της θυγατρικής της Elephant.

Η ιστορία

H Ράδιο-Κορασίδης ιδρύθηκε από τον Αντώνη Κορασίδη το 1947, ο οποίος άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Πειραιά. Η Ράδιο-Κορασίδης «έμεινε» στην ιστορία αφού ήταν η πρώτη που έβαλε την έγχρωμη τηλεόραση στα ελληνικά σπίτια, καθώς και το μίνι πλυντήριο πιάτων.

Μόνο που οι πρώτες οικονομικές δυσκολίες εμφανίστηκαν τα πρώτα χρόνια του 2020 όταν η Ράδιο-Κορασίδης παρουσίασε μείωση κερδών -από τα 21,14 εκατ. ευρώ το 2000 στα 2 εκατ. ευρώ το 2001.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Την ίδια εποχή, τα δάνεια από 34 εκατ. ευρώ το 2020 έφτασαν την επόμενη χρονιά τα 86 εκατ. ευρώ.

Το 2002 ο τζίρος εξακολούθησε την κατακόρυφη πτώση και ο δανεισμός έγινε το μεγάλο και αξεπέραστο πρόβλημα της εταιρείας. Την επόμενη χρονιά η διοίκηση προσπάθησε να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί, αλλά η χρηματιστηριακή αγορά δεν πείστηκε ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να τα καταφέρει. 

Πτώση δίχως τέλος

Το 2006 η εταιρεία Κορασίδης, πνιγμένη στα χρέη προς τράπεζες και προμηθευτές που ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο άρθρο 44. Διαγράφεται σχεδόν το 1/3 των χρεών και περνά στον έλεγχο (70%) του Ι. Ευαγγελάτου, επιχειρηματία του χώρου και εκ των βασικών προμηθευτών της Κορασίδης. Η Elephant αποτέλεσε το δεύτερο σήμα του ομίλου Κορασίδη. Κατέρρευσε και αυτή μαζί με τον Κορασίδη το 2006.

Στις αρχές του 2008 , η νέα διοίκηση πείθει τον Ανδρέα Βγενόπουλο να επενδύσει στην εταιρεία. Προσελήφθησαν πάνω από 200 άτομα αλλά και διευθυντικά στελέχη, έγιναν επενδύσεις στα καταστήματα και διευρύνθηκε το δίκτυο.

Και πάλι όμως η εταιρεία δεν κατάφερε να κερδίσει τους καταναλωτές. Το 2008 έκλεισε με ζημιές 58 εκατ. ευρώ και το 2009 με 27 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2009 η ΜΙG αποφάσισε να πουλήσει το ποσοστό της στον Ευαγγελάτο. Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους είχε βάλει 114 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η εταιρεία πωλήθηκε αντί 35 εκατ. ευρώ με το τίμημα να είναι πληρωτέο από το 2011.

Keywords
Αναζητήσεις
i-radio-korasidis-pou-efere-stin-ellada-tin-proti-egchromi-tileorasi-vgike-sto-sfyri-kai-allaxe-cheria.htm,
Τυχαία Θέματα