Η σκακιέρα των εκλογών και η «Δήμητρα»

10:12 8/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Έτυχε να γνωρίσω τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη προσωπικά και να τον συναντήσω δύο φορές μαζί με τον πατέρα μου. Είχα την ευκαιρία να δω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην τηλεόραση και τα τελευταία χρόνια στο YouTube

Η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και στην ανάδειξη υπουργών και πρωθυπουργών σε αυτή την εποχή νομίζω έχει

αλλάξει δραματικά. Την δεκαετία του ‘80 και του ‘90 η πολιτική αντιπαράθεση ήταν πολύ πιο ποιοτική από την σημερινή εποχή και η ανάδειξη σε θέση ευθύνης ήταν τουλάχιστον αξιοκρατική. Σίγουρα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε το όραμα να δημιουργήσει μια νέα μεσαία τάξη στην Ελλάδα και το κατάφερε περίφημα «κλέβοντας» τα κονδύλια επί δεκαετίες της ΕΕ.

Μου είπε ένας έμπειρος πολιτικός, στην Ελλάδα «είσαι ό,τι δηλώσεις» Αυτό κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας και ο αρχηγός του κόμματος ΜΕΡΑ25 Βαρουφάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ένα αφήγημα ότι τα λεφτόδεντρα θα φέρουν την ανάπτυξη και την αύξηση του εισοδήματος, κυρίως στη νεολαία της χώρας. Ο Βαρουφακης αναλύει το σχέδιο Δήμητρα, το οποίο η αλήθεια είναι δεν έχω καταλάβει πως θα λειτουργήσει σε πραγματικές συνθήκες.

Εάν ο κύριος Βαρουφάκης γίνει Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα πρέπει να ζητήσει από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα την εισαγωγή ενός παραλλήλου νομίσματος η συστήματος συναλλαγών το οποίο θα βασίζεται πάνω σε ένα νέο νόμισμα σε τεχνολογία blockchain

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει αποτύχει παταγωδώς στην εισαγωγή του νομίσματος bitcoin στη χώρα. Το λογισμικό για την εισαγωγή του νομίσματος κόστισε το εξωφρενικό ποσό των 300 εκατομμυρίων δολαρίων και μόνο δύο στις δέκα επιχειρήσεις στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν ανοίξει λογαριασμό bitcoin για τις απευθείας συναλλαγές τους. Θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ ευμετάβλητο, με τεχνικά προβλήματα και έλλειμμα ασφάλειας στις συναλλαγές.

Η Ελλάδα, με τις συμβάσεις και τις δεσμεύσεις έχει υπογράψει με την ΕΕ και την ΕΚΤ, δεν θα μπορέσει ποτέ να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα χωρίς να φύγουμε από το ευρώ και -για πολιτικούς λόγους- από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λόγος είναι απλός, δεν αποδεχόμαστε το τραπεζικό σύστημα και δεν αποδεχόμαστε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος που καλείται να αποπληρώσει τα επόμενα 20 με 30 χρόνια (να θυμίσουμε ότι η αποπληρωμή αυτού του χρέους θεωρείται από οικονομικούς αναλυτές των οίκων αξιολόγησης ότι είναι με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και καλύπτει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα).

Δυστυχώς, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καθόλου γνώσεις της οικονομίας. Εάν δώσεις από τον προϋπολογισμό ιδιαίτερα κίνητρα σε αύξηση μισθών δεν αυξάνεις την παραγωγικότητα, αυξάνεις το εργασιακό κόστος στις επιχειρήσεις εις βάρος της μεσαίας τάξης, κυρίως αυτών που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο (μόνο 17 στους 100 πολίτες δηλώνουν αυτό το εισόδημα τον χρόνο).

Για να αυξήσεις το εισόδημα του μέσου πολίτη στην Ελλάδα θα πρέπει να έχεις μεγαλύτερη παραγωγικότητα και μεγαλύτερη δυνατότητα άντλησης φορολογικών εσόδων από το τωρινό σύστημα. Αυτή τη στιγμή τέσσερις τους 10 δηλώνουν εισόδημα κάτω από 5.000€ τον χρόνο και από τους αυτοαπασχολούμενους που είναι 615.000 τον χρόνο, αν και μοιράζονται έσοδα 39 δισεκατομμύρια το χρόνο δηλώνουν καθαρά κέρδη μόνο 3,4 εκατομμύρια ετησίως, ενώ οι μισοί «απολαμβάνουν» ζημιές επί σειρά ετών.

Ποιος είναι ο λόγος αυτή τη στιγμή ο Έλληνας πολίτης να διακόψει τη σταθερή πορεία της χώρας; Προχωρά με γοργούς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα Investment Grade, με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος του δανεισμό της χώρας και να μειωθούν τα επιτόκια στην χορήγηση δανείων. Η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών στο τέλος του 2022 έφτασε σε ποσοστά που δεν έχουμε δει επί δεκαετίες!

Ο Έλληνας ψηφοφόρος θέλει σταθερότητα, να ζει όπως μέχρι σήμερα και να έχει ένα σταθερό προϋπολογισμό, χωρίς να πληρώνει φόρους. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας από την τωρινή κυβέρνηση με το καλάθι του νοικοκυριού είναι από τα πιο πρότυπα μοντέλα αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ΕΕ. Αυτό που πρέπει να φροντίσει η ελληνική κυβέρνηση μέσω της επιτροπής ανταγωνισμού είναι να έρθει και πτώση τιμών, ιδιαίτερα με τη μεγάλη πτώση που είχαμε στις τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και του πετρελαίου.

Η πρώτη πρόταση είναι να συνεχίσει η σταθερή πορεία της χώρας με τη Νέα Δημοκρατία, για να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Π.χ στο θέμα της φορολόγησης να γίνουμε μία αναπτυγμένη χώρα με πολύ χαμηλότερο συντελεστή εμμέσων φόρων. Τότε θα μπορεί η κυβέρνηση να μιλά και για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, που αποτελεί το 61 τοις 100 των έμμεσων φόρων.

Η δεύτερη πρόταση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με μία ρεαλιστική οικονομική πολιτική που θα περιλαμβάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να απομακρυνθεί από λαϊκισμους του στυλ «παρουσιάζω ένα αφήγημα στο τραπέζι με το οποίο κανένας δεν ασχολείται σοβαρά για να δει εάν το αφήγημα αυτό είναι πραγματοποιήσιμο». Ίσως ο κύριος Τσίπρας να μπορέσει να βοηθήσει καλύτερα τους αγρότες της χώρας σε περίπτωση που έχουμε στην Ελλάδα εποχή Παγετώνων….

Ο Ανδρέας Κοντογούρης, συντάκτης του Opinion για τη Business Voice #17, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και πρώην χρηματιστής ξένων θεσμικών επενδυτών 

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα