Ιάπωνας έμεινε στη φυλακή σχεδόν μισό αιώνα – Αθωώθηκε στα 88 του χρόνια

07:46 27/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Ιουάο Χακαμάντα, 88 ετών σήμερα, επαγγελματίας στην πυγμαχία στα νιάτα του, βγήκε από τη φυλακή με απόφαση από το δικαστήριο ότι τελικά είναι αθώος, έχοντας περάσει… 46 χρόνια μέσα σε κελί μελλοθάνατων.

Τον Σεπτέμβριο του 1968 ο πρώην πυγμάχος -ο οποίος από το 1959 ως το 1961 είχε πάρει μέρος σε 29 επαγγελματικούς αγώνες, έχοντας κερδίσει 16 φορές και έχοντας «φέρει» 2 ισοπαλίες- κατηγορήθηκε ότι είχε σκοτώσει τον εργοδότη του, τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά τον Ιούνιο του 1966 και καταδικάστηκε σε θανατική ποινή. 

In 1968, Iwao Hakamada was found guilty

and sentenced to death for a quadruple murder in the city of Shizuoka, west of Tokyo.

He’s been found not guilty nearly 60 years later after a court ruled that evidence in his case might have been fabricated. pic.twitter.com/JxJGnYsCos

Channel 4 News (@Channel4News) September 26, 2024

Οταν συνελήφθη και η χώρα είχε συγκλονιστεί από το αποτρόπαιο έγκλημα είχε αρχίσει να εργάζεται σε μια εταιρεία παραγωγής σόγιας και ετοιμαζόταν να επιστρέψει στα ρινγκ. Αφού ανακρίθηκε 23 ημέρες, κατέληξε να ομολογήσει αυτή την τετραπλή ανθρωποκτονία, έχοντας ωθηθεί στα όρια και ξυλοκοπηθεί κατά τη διάρκεια ανακρίσεων που είχαν διάρκεια έως και 16 ώρες.

Στη συνέχεια είπε ότι οι ομολογίες του ήταν προϊόν εκβιασμού από τους ανακριτές. Ολα αυτά τα χρόνια φώναζε για την αθωότητά του, αλλά μετά την ομολογία του και ελλείψει ισχυρών στοιχείων δεν τον άκουγε κανείς.

Τα 46 αυτά χρόνια οι δικηγόροι του έκαναν συνεχώς εφέσεις και κάθε φορά η δικαστικές αποφάσεις κατέληγαν στο ίδιο: Ενοχος.

Εχοντας την ακλόνητη υποστήριξη της πυγμαχικής κοινότητας εδώ και μισό αιώνα και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας (WBC) να του απονέμει τιμητικά παγκόσμια ζώνη, ο αγώνας της αθώωσής του συνεχιζόταν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. Ο πυγμάχος όμως μεγάλωνε μέσα στη φυλακή φτάνοντας πια τα 88 του χρόνια. Στη δύση της ζωής του έγινε όμως το «θαύμα»: στα χέρια τής Δικαιοσύνης έφτασαν κάποια στοιχεία που αποδείκνυαν ότι τα αιματοβαμμένα ρούχα που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος είχαν τοποθετηθεί εκεί από τους πραγματικούς δολοφόνους.

Ο Χακαμάντα, του οποίου η σωματική και ψυχική υγεία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της μακράς φυλάκισής του, δεν ήταν παρών στην απόφαση της αθώωσής του και εκπροσωπήθηκε από την αδελφή του κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής δίκης.

Χθες, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν στηθεί έξω από το δικαστήριο και υποστηρικτές του κρατούσαν πανό που ζητούσαν να τον δουν να βγαίνει από το κτίριο αθώος με τη σφραγίδα της Πολιτείας. Οπερ και εγένετο. 

Οι ακτιβιστές μετά την απόφαση δηλώνουν πια με ατράνταχτα στοιχεία ότι η υπόθεση αυτή αποκάλυψε τα ελαττώματα στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Ιαπωνίας και τη σκληρότητα της θανατικής ποινής.

Φωτογραφίες: Πλατφόρμα X

Keywords
Αναζητήσεις
iaponas-emeine-sti-fylaki-schedon-miso-aiona--athoothike-sta-88-tou-chronia.htm
Τυχαία Θέματα