Ικανοποίηση της κυβέρνησης για για το «πράσινο φως» των δανείων 2,3 δισ. ευρώ από την Κομισιόν

15:11 17/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει το ότι η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για να δοθούν δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αλλά και την άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών.

«Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες

προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο ηγετών του ΕΛΚ και στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν σημαντικές ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, ανέφερε πως το αίτημα εκταμίευσης είχε υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση από τον Απρίλιο και προ ημερών εγκρίθηκε το αίτημα εκταμίευσης για το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η εξέλιξη αυτή αποτελεί επιβράβευση για τη συνέπεια που δείχνει η χώρα ως προς τα όσα απαιτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το αίτημα εκταμίευσης είχε υποβληθεί τον Απρίλιο, καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 4,52 δισ. ευρώ δανειακών πόρων του Ταμείου. Ακολούθησε πριν λίγες ημέρες, στις 6 Ιουνίου, το αίτημα εκταμίευσης για το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1 δισ. Ευρώ. Η νέα θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέχεια ανάλογων αποφάσεων για την μέχρι τώρα επιτυχή πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της συνέπειας της χώρας ως προς την τήρηση των προ απαιτούμενων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Υπενθυμίζεται ότι η δανειακή διευκόλυνση θεσπίστηκε στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του χαμηλού επιπέδου ιδιωτικών επενδύσεων και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης. Στοχεύει στη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία.

Keywords
Αναζητήσεις
ikanopoiisi-tis-kyvernisis-gia-gia-to-prasino-fos-ton-daneion-23-dis-evro-apo-tin-komision.htm
Τυχαία Θέματα