«Ηλεκτροσόκ» στα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Mαΐου

06:02 20/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν για άλλη μια φορά τόσο οι οικιακοί όσο και οι εταιρικοί πελάτες προκειμένου να αποπληρώσουν τα τιμολόγια ρεύματος.

Συγκεκριμένα, από την 1η Mαΐου πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο… σιωπηλών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος. Πρόκειται μάλιστα για το τρίτο κατά σειράν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά στις αποκαλούμενες ρυθμιστικές χρεώσεις, που είναι κοινές για όλους τους παρόχους.

Δηλαδή, δεν ισχύει ότι στην τιμή της κιλοβατώρας, η οποία μπορεί και να υποχωρήσει όταν συμβαίνει κάτι ανάλογο και στην

τιμή του φυσικού αερίου, σενάριο το οποίο παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες.

Αναλυτικότερα, το αυξημένο κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές αφορά σε αυξήσεις που θα επιβληθούν μέσω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των τελών δικτύου που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους παρόχους. Τα χρήματα αυτά, όπως είναι γνωστό, καταλήγουν στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καλυφθούν οι επενδύσεις στο δίκτυο και το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή. Όπως σημειώνει μάλιστα το allazorevma.gr, οι αναπροσαρμογές αυτές θα επιβαρύνουν τον τελικό λογαριασμό ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό (με τριφασική παροχή ισχύος 25 KVA και κατανάλωση 3.750 kWh ετησίως) κατά 7,5%.

Αν το μεταφράσουμε αυτό σε ευρώ, από τα 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα, από την 1η Μαΐου και έως τα τέλη του 2023 θα χρεώνεται με 174 ευρώ ετησίως.

Που οφείλεται η αύξηση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της αναθεώρησης από τη ΡΑΕ του εγκεκριμένου ετήσιου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ από τα 744 εκατ. ευρώ στα 981 εκατ. ευρώ το 2023, ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Ένας ακόμα παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση των τελών δικτύου είναι ότι, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών του ρεύματος, μειώθηκε η κατανάλωση τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Από τη στιγμή λοιπόν που τα τιμολόγια χρήσης δικτύου υπολογίζονται με βάση το απαιτούμενο έσοδο και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και στην περίπτωση που το απαιτούμενο έσοδο παρέμενε σταθερό, η πτώση στην κατανάλωση θα οδηγούσε σε αυξήσεις. Τώρα οι αυξήσεις αυτές είναι μεγαλύτερες αφού και το ετήσιο έσοδο είναι αυξημένο κατά 237 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι το αυξημένο αυτό έσοδο για το σύνολο του έτους θα ανακτηθεί από το δεύτερο τετράμηνο και μετά. Με λίγα λόγια, οι καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν αναδρομικά και τις αναπροσαρμογές στις χρεώσεις δικτύου που αντιστοιχούν στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Ο τρίτος παράγοντας που «ευθύνεται» για τις μεγάλης αυξήσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν σχετίζεται με τη νέα μεθοδολογία που έθεσε σε εφαρμογή η ΡΑΕ για τον υπολογισμό των χρεώσεων. Υπενθυμίζεται ότι αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα ήταν ότι το μεγαλύτερο ύψος των χρεώσεων αντιστοιχούσε σε ποσοστό 80% στην ενέργεια (δηλαδή τις καταναλώσεις) και 20% στην ισχύ (μονοφασική – τριφασική). Πλέον, σύμφωνα με την την απόφαση της ΡΑΕ που θα εφαρμοστεί από την Πρωτομαγιά, η χρέωση ισχύος αναπροσαρμόζεται στα 4,434 ευρώ ανά KVA ανά έτος από 0,52 ευρώ σήμερα και η χρέωση ενέργειας μειώνεται στα 0,01415 ευρώ/kWh από 0,0213 ευρώ/kWh.

Από την αρνητική αυτή εξέλιξη επηρεάζονται σημαντικά και οι επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς τα τέλη δικτύου υπερτριπλασιάζονται. Σύμφωνα με στοιχεία της EBIKEN (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), με την παλαιά μέθοδο η χρέωση ισχύος ήταν 1,097 ευρώ/kW/ μήνα και γίνεται 42 ευρώ/ΚVA/έτος, που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 ευρώ/kW/μήνα. Αντιστοίχως, η χρέωση ενέργειας από 0,0028 ευρώ/kWh, διαμορφώνεται στα 0,00413 ευρώ/kWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στα τέλη δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν το αποτέλεσμα των αυξήσεων στα τέλη συστήματος που επιβλήθηκαν από 1ης Σεπτεμβρίου πέρυσι και τις αυξήσεις στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) από 1ης Νοεμβρίου. Αναλυτικότερα, για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες) η χρέωση συστήματος από 1,963 ευρώ/MWh το 2021 αναπροσαρμόστηκε σε 3,728 ευρώ/MWh, για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης από 1,384 ευρώ/MWh σε 3,869 ευρώ/MWh και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο χαμηλής τάσης, από 6,35 ευρώ/MWh σε 9,78 ευρώ/MWh.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα