Ισχυρό αποτύπωμα και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων από τον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ.
Η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντάσσεται στην ενεργειακή πολιτική της χώρας μας, καθώς αποτελεί μέρος του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού.
Ανάμεσα στους στόχους της είναι και η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδος από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, εξαιτίας της γεωλογίας του υπεδάφους της χώρας μας, εκτιμάται πως διαθέτει προοπτικές για ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων.
Αποτέλεσμα; Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθεί ενεργά την ανάπτυξη
Η προσέλκυση επενδύσεων για τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αποτελεί έναν από τους πρωτεύοντες στόχους του Υπουργείου. Προκειμένου να υλοποιηθούν οι επιδιωκόμενες επενδύσεις, η χώρα οφείλει να διασφαλίζει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα του επενδυτικού πλαισίου της και του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ η χρονική περίοδος της δεκαετίας ‘60 έως και τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 χαρακτηρίζεται από την συστηματοποίηση των ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων οδήγησαν στην απόφαση για την ίδρυση του πρώτου φορέα έρευνας υδρογονανθράκων.
Αυτές, (σ.σ.: έρευνες για τους υδρογονάνθρακες) πραγματοποιούνται από εταιρείες οι οποίες έχουν εξασφαλίσει από το Δημόσιο το δικαίωμα διεξαγωγής ερευνών για συγκεκριμένες χερσαίες ή θαλάσσιες περιοχές. Αφορούν στη διενέργεια των λεγόμενων «σεισμικών» ερευνών κατά τη διάρκεια των οποίων δημιουργείται κρουστικό κύμα και στη συνέχεια μετράται η ταχύτητα διάδοσης του μέσα στους υπεδαφικούς σχηματισμούς.
Βάσει του χρόνου που χρειάζεται για την επιστροφή του ανακλώμενου κύματος, και έπειτα από συγκεκριμένη και περίπλοκη μαθηματική επεξεργασία, προκύπτει η απεικόνιση της υπεδαφικής μορφολογίας και υπολογίζονται οι πιθανότητες ύπαρξης υδρογονανθράκων.
Ποιοι «τρέχουν» τις χερσαίες και θαλάσσιες έρευνεςΣε ότι αφορά στις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων, αυτές αφορούν έρευνες στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Οι χερσαίες έρευνες αφορούν στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας (Repsol, Energean Oil & Gas), των Ιωαννίνων (Repsol, Energean Oil & Gas), της Άρτας – Πρέβεζας (Ελληνικά Πετρέλαια) και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (Ελληνικά Πετρέλαια).
Αναφορικά με τις θαλάσσιες έρευνες, αφορούν τις περιοχές του Κατάκολου (Energean Oil & Gas), του Πατραϊκού Κόλπου (Ελληνικά Πετρέλαια, Edison), του Θρακικού Πελάγους (Calfrac well Services, Ελληνικά Πετρέλαια), Δυτικά (Total, Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια) και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total, Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια), οι περιοχές 1 Βορειοδυτικά της Κέρκυρας (Ελληνικά Πετρέλαια), 2 Δυτικά της Κέρκυρας (Total Edison, Ελληνικά Πετρέλαια) και 10 Δυτικά της Πελοποννήσου (Ελληνικά Πετρέλαια), αλλά και το Ιόνιο (Repsol, Ελληνικά Πετρέλαια).
Πολλαπλή παρουσία των ΕΛ.ΠΕ. στον τομέα των υδρογονανθράκωνΟ Όμιλος HELLENiQ ENERGY δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, καθώς συμμετέχει με ποσοστό της τάξεως του 25% σε κοινοπραξία με την εταιρεία Calfrac Well Services Ltd, με 75% στην Παραχώρηση Θρακικού Πελάγους, στο Β. Αιγαίο, συνολικής έκτασης περίπου 1.600 τετ. χλμ. Επιπροσθέτως, ο Όμιλος κατέχει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (100%), ως Εντολοδόχος, στη θαλάσσια περιοχή, «Block 10», στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Υπό αυτό το πρίσμα, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της 1ης Ερευνητικής Φάσης, τον Ιανουάριο του 2022, εκτελέστηκαν δισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές, έκτασης 1.200 χλμ. Στο τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς, η HELLENiQ UPSTREAM ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ Α.Ε. προχώρησε επιπλέον στην πρόσκτηση 2.420 τ.χλμ. τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών (3D), τα οποία αποτελούν μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων της 2ης Ερευνητικής Φάσης.
Η επεξεργασία και η ερμηνεία των δισδιάστατων δεδομένων (2D) έχουν ολοκληρωθεί, ενώ η επεξεργασία των τρισδιάστατων δεδομένων (3D) αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος έτους, με την ερμηνεία τους να ακολουθεί.
Την ίδια στιγμή, εδώ και έναν χρόνο, ο μισθωτής εισήλθε στη 2η Ερευνητική Φάση, διάρκειας 3 ετών. Στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», ο Όμιλος κατέχει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ποσοστό 100%, ως Εντολοδόχος.
Τον Φεβρουάριο του 2022 και στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της 1ης Ερευνητικής Φάσης, πραγματοποιήθηκαν δισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές (2D), έκτασης 1.600 χλμ. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η HELLENiQ UPSTREAM Ιόνιο Α.Ε. προχώρησε επιπλέον στην πρόσκτηση 1.150 τετ. χλμ. τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών (3D), που αποτελούν τις συμβατικές υποχρεώσεις της 2ης Ερευνητικής Φάσης. Η επεξεργασία και η ερμηνεία των νεοαποκτηθέντων δισδιάστατων δεδομένων (2D) έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως μόλις πρόσφατα και η επεξεργασία των τρισδιάστατων καταγραφών (3D), με την ερμηνεία τους να ακολουθεί.
Στις 10 Ιουλίου του 2023, ο Μισθωτής εισήλθε στη 2η Ερευνητική Φάση, διάρκειας 3 ετών. Συμμετέχει, με ποσοστό 25%, στη θαλάσσια περιοχή «Block 2», δυτικά της Κέρκυρας, μαζί με την Energean Hellas Ltd. (75%). Τον Νοέμβριο του 2022, ο Μισθωτής προχώρησε στην πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών (3D) έκτασης 2.244 τετ. χλμ.. Η επεξεργασία των δεδομένων έχει ολοκληρωθεί από καιρό.
Ο Όμιλος κατέχει, σε ποσοστό 30%, δικαιώματα έρευνας και παραγωγής στις δύο θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», μαζί με την εταιρεία ExxonMobil Exploration & Production Greece (Crete) B.V. (70%,). Την περίοδο Νοέμβριου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, στις δύο περιοχές παραχωρήσεων, εκτελέστηκαν δισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές (2D) συνολικού μήκους 12.278 χλμ.
Η επεξεργασία των δεδομένων (2D) ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ θα ακολουθήσει και η ερμηνεία τους έως το τέλος του 2024. Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο είχε προγραμματιστεί η πρόσκτηση νέων 3D δεδομένων στην περιοχή της ΝΔ Κρήτης (Multiclient), καθώς και περιβαλλοντικές μελέτες στις 2 περιοχές το επόμενο διάστημα.
Σε ότι αφορά στη θαλάσσια περιοχή «Block 1» του Ιονίου Πελάγους, βόρεια της Κέρκυρας, η Εταιρεία (100%, Εντολοδόχος) έχει υποβάλει προσφορά και αναμένει την απόφαση της Αρμόδιας Αρχής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόση προμήθεια χρεώνει η Booking στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή καταλυμάτων airbnb;
- ΣΥΡΙΖΑ: Από μία κλωστή κρέμεται η ενότητα - Κρίσιμες εξελίξεις
- Σε στενωπό η πορεία Κασσελάκη προς τη Βουλή παρά τις πιέσεις στους επιλαχόντες
- Τράπεζες: Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας – Αύξηση κερδών 25% στο α’ εξάμηνο
- Κασμίρ: Δυο Ινδοί στρατιώτες νεκροί σε μάχες με αντάρτες
- Τι καιρό θα κάνει μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο
- ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου – Η διαδικασία
- Times: Oι 35 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας
- Γιάννης Διονάτος: Το… φάρμακο για την ακρίβεια κρύβεται στην αύξηση του μέσου μισθού!
- Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων 7 νησιά για εύρεση λύσεων στο πρόβλημα της λειψυδρίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Ισχυρό αποτύπωμα και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων από τον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ.
- Γιάννης Διονάτος: Το… φάρμακο για την ακρίβεια κρύβεται στην αύξηση του μέσου μισθού!
- Βραζιλία: Τριήμερο εθνικό πένθος για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα
- Η Πολωνία αγοράζει από τις ΗΠΑ εκατοντάδες πυραύλους αέρος – αέρος
- Παρίσι 2024: Ο Εμμανουήλ Καραλής σημαιοφόρος στην τελετή λήξης
- Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον
- Το Ισραήλ κατηγορείται για «γενοκτονία» μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε σχολείο
- Οδικός τουρισμός: Ποιοι είναι οι προορισμοί που ευνοούνται
- Ο δις «χρυσός» Μίλτος Τεντόγλου στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης
- Χαρδαλιάς: «Το ξήλωμα των παρασιτικών κυκλωμάτων αποτελεί προτεραιότητα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Σαφάρι» ελέγχων για υποθέσεις που παραγράφονται στα τέλη του 2024 – Mέχρι πότε μπορεί να παραταθεί ο έλεγχος
- Τράπεζες: Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας – Αύξηση κερδών 25% στο α’ εξάμηνο
- Betarades: Φαμαλικάο - Μπενφίκα με γκολ στο 2.10
- Βrain gain: Το προφίλ των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα
- Συλλήψεις για παραβίαση ωραρίου μουσικής από καταστήματα σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά
- Κασμίρ: Δυο Ινδοί στρατιώτες νεκροί σε μάχες με αντάρτες
- Τί θα γινόταν αν αναγνωρίζαμε νομικά δικαιώματα στη Φύση;
- Σερβία: Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εναντίον της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιθίου - Πως επηρεάζει την ΕΕ
- Ισραήλ: Χιλιάδες διαδήλωσαν ζητώντας συμφωνία με τη Χαμάς και επιστροφή των ομήρων
- ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου – Η διαδικασία