Κ. Σκρέκας: Μεγάλο το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ και εμβληματικές επενδύσεις

06:31 21/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η συνεργασία ΕλλάδαςΗΠΑ για την περαιτέρω ενίσχυση και προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη. 

Πέρα από την ελληνική καταγωγή του Αμερικανού πρέσβη

που από κάθε λογικό άνθρωπο θα πρέπει να θεωρείται δευτερευούσης σημασίας, την Αμερική εκπροσωπεί ο άνθρωπος, στον τομέα των επενδύσεων βλέπουμε μια συνεχή κινητικότητα, σημάδι πως οι μεγάλες αμερικάνικες βιομηχανίες, βλέπουν όλα εκείνα τα «σημάδια» και το περιθώριο κέρδους που καθιστά τις επενδύσεις βιώσιμες και ελκυστικές για τους ίδιους. Εφόσον αυτές οι επενδύσεις γίνουν σε τομείς που αποζητά η Ελλάδα, όπως με τις ΑΠΕ με το κρίσιμο ζήτημα της απεμπλοκής από τα ορυκτά καύσιμα και της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, τότε οι επενδύσεις αυτές εξυπηρετούν τις εθνικές στρατηγικές. Αν δε, συνδέσουμε αυτές τις κινήσεις με τις γεωπολιτικές κινήσεις που διαφάνηκαν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (τετελεσμένη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Τουρκία και είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ), τότε μιλάμε για την ώρα των μεγάλων ντιλ και ευνοϊκότερη στάση των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Γιατί; Γιατί αυτό είναι το ντιλ.

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας όπως ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως «χάρη στο σταθερό και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον που δημιούργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες δίνουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με σημαντικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, τη βιομηχανία, την τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία. Σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, θα εργαστούμε από κοινού ώστε να συνεχιστεί αυτή η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, με στόχο να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις στη χώρα».

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στις εμβληματικές επενδύσεις που σηματοδοτούν την επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας, όπως συνέβη με το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων από την αμερικανική ONEX Shipyards.

«Οι μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζονται και στους τομείς της πληροφορικής, της έρευνας, της τεχνολογίας και των φαρμάκων, με επενδύσεις εκατομμυρίων από αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Google, η Amazon Web Services, η Microsoft, η Meta και η Pfizer. Τέτοιες επενδύσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων της χώρας. Εμείς από την πλευρά μας, θα δώσουμε κίνητρα που θα προσελκύσουν τόσο Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές του εξωτερικού όσο και επενδύσεις σε νέα καινοτόμα πεδία», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.


Για να προχωρήσουμε στην ανάλυση πίσω από τις δηλώσεις, αυτό που μπορούμε να δούμε πίσω από τις ανακοινώσεις του υπουργού Κ. Σκρέκα, είναι πως την δεδομένη στιγμή η Ελλάδα θέλει να φέρει μεγάλες επενδύσεις στην χώρα, να πιστέψει στο Regain Brain, με την επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού μετά από 10-15 χρόνια ηχηρής απουσίας τους, σε τομείς που η χώρα «πονάει», όπως η πληροφορική και η επιστροφή των ερευνητών μαζί με την πλούσια εμπειρία που αποκόμισαν. Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις θα φέρουν με την σειρά τους μισθούς που πλησιάζουν αυτούς του εξωτερικού, ώστε να επαναπατριστεί επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό (μαζί με τα στελέχη των μεγάλων εταιρειών που θα στήσουν τα projects), οπότε με την σειρά τους να ανέβουν και οι βασικοί και μέσοι μισθοί Ελλάδα που έχει υποσχεθεί προεκλογικά η Κυβέρνηση.  


Μπορούμε πάντα να δούμε τις κινήσεις μεμονωμένα, ως επενδύσεις χωρίς απώτερο σκοπό, αλλά αυτό θα προϋπέθετε πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κινούνται παρορμητικά. Στον τομέα των Επενδύσεων τόσο η Ελλάδα, όσο φυσικά και οι ΗΠΑ κινούνται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά. Τώρα πόσες από αυτές τις επενδύσεις θα ευοδωθούν σε χρόνο που μπορεί να δώσουν μετρήσιμα, επικοινωνιακά (αυτοδιοικητικές, Περιφερειακές και Ευρωβουλευτικές Εκλογές) και οικονομικά κέρδη με το 2024 να προμηνύεται τουλάχιστον απαιτητικό για όλη την Ευρωζώνη, μένει να το δούμε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα