«Καμπανάκι» Στουρνάρα στις τράπεζες για την κλιματική κρίση

14:51 25/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να ενσωματώνουν στην ατζέντα τους τυχόν κινδύνους που προκαλούνται από περιβαλλοντικά φαινόμενα, καθώς η κλιματική κρίση θα επηρεάζει

όλο και περισσότερο τους παγκόσμιους οικονομικούς συσχετισμούς.

Μιλώντας στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις δυνατότητες δράσης ως προς την αναχαίτηση της κλιματικής κρίσης, λέγοντας πως «οι μελέτες και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα χρονικά περιθώρια δράσης για να αναστρέψουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διαρκώς μειώνονται».

Παράλληλα, δήλωσε προβληματισμένος για το παρόν, καθώς «η σημερινή γενιά δεν έχει ισχυρό κίνητρο να αναλάβει δράση και να επωμιστεί μέρος του κόστους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι πιο καταστροφικές συνέπειές της θα επέλθουν στο μέλλον».

Ο Γ. Στουρνάρας έδωσε μεγάλη σημασία στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες, δηλώνοντας πως πρέπει να εκπληρώσουν την αποστολή τους για σταθερότητα τιμών και υγιές τραπεζικό σύστημα προκειμένου να καταστούν πιο ανθεκτικές οι κοινωνίες και οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

«Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και επηρεάζει την ασφάλεια και ευρωστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Συνεπώς μας αφορά και ως αρμόδια αρχή για την τραπεζική εποπτεία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ειδικότερα σε ένα περιβάλλον με αυξημένους κλιματικούς κινδύνους, η εκπλήρωση της αποστολής μας για σταθερότητα των τιμών και για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ώστε η οικονομία και η κοινωνία να είναι περισσότερο ανθεκτικές στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Όμως, η ανάληψη δράσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα. Σήμερα, η υψηλή αβεβαιότητα και οι πολλαπλές προκλήσεις καθιστούν πιο περίπλοκες την αξιολόγηση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και τη χαρτογράφηση των πιθανών διαταραχών στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τις καταστροφικές πλημμύρες του φθινοπώρου του 2023 στη Θεσσαλία, ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως οι ζημιές επηρεάζουν και τις τράπεζες στις πληττόμενες περιοχές, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες επισφάλειες λόγω ζημιών σε περιουσίες και επιχειρήσεις και απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

«Ο τυφώνας “Daniel”, ο οποίος χτύπησε την περιοχή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον Ιανό, υπενθύμισε με τρόπο δραματικό ότι η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει συχνότερα και σφοδρότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία προξενούν σοβαρές φυσικές καταστροφές, με σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά και επομένως δυνητικά στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις πληττόμενες περιοχές.

Καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα ήθελα να αναφερθώ στις προκλήσεις που καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων και της κλιματικής αλλαγής. Από τη μία πλευρά, οι φυσικές καταστροφές, που ενισχύονται σε συχνότητα και ένταση, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες επισφάλειες λόγω ζημιών σε περιουσίες και επιχειρήσεις και απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα, η υιοθέτηση πράσινων πρακτικών, οι τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και οι μεταβολές στις προτιμήσεις των επενδυτών και των καταναλωτών, αποτελούν πρόκληση. Επομένως, οι τράπεζες απαιτείται να κατανοήσουν αυτούς τους κινδύνους και σταδιακά να τους ενσωματώσουν στη διακυβέρνηση, στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και στην πιστοδοτική πολιτική τους».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα

Keywords
Αναζητήσεις
kabanaki-stournara-stis-trapezes-gia-tin-klimatiki-krisi.htm
Τυχαία Θέματα