«Κάν’το Σωστά»: Το πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών στην οδική ασφάλεια σε πραγματικές συνθήκες!

16:37 15/7/2024 - Πηγή: Emea.gr
 Πόσοι από εμάς δεν νιώθουμε την καρδιά μας να σφίγγεται όταν ακούμε για ένα τροχαίο ατύχημα; Δυστυχώς, αυτές οι τραγικές ειδήσεις έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα. Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι προφανής, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι οι δράσεις που θα αναλάβουμε. Απέναντι στην «μάστιγα» των τροχαίων ατυχημάτων μόνο η εκπαίδευση και η καλλιέργεια μιας σωστής οδηγικής συμπεριφοράς μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικό «αντίδοτο».Η συνεργασία που κάνει τη διαφορά

Έτσι λοιπόν, θέλοντας να εξασφαλίσουν ένα ασφαλέστερο

αύριο για τους στους δρόμους της Ελλάδας η Anytime και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ένωσαν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος «Κάν’το Σωστά». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διδάσκοντας την αξία της οδηγικής ασφάλειας, αξιοποιώντας την δύναμη της τεχνολογίας.

Με το σύνθημα «να βρείτε κάποιον να κοιτάζει το μέλλον με ασφάλεια», η Anytime, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Save the day» και το Ι.Ο.ΑΣ. εκπαιδεύουν φέτος 2.000 μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου σε 10 σχολεία της Αττικής, με στόχο την καλλιέργεια μιας θετικής οδικής κουλτούρας.

Οδική ασφάλεια: Ένα ζήτημα παιδείας

Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία έρχεται σε μια εποχή που το ζήτημα της οδηγικής ασφάλειας  αποτελεί μια βαθιά πληγή για την χώρα μας. Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την νούμερο ένα αιτία θανάτου για τους νέους, ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πραγματικά σοκάρουν. Μόνο το 2022 καταγράφηκαν 10.571 ατυχήματα με 644 νεκρούς.

Ακόμα πιο θλιβερό είναι το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεκρών (56%) σε τροχαία δυστυχήματα που συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 36%. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται στις πόλεις, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες υπερβάσεις ταχύτητας.Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 44,2% κινείται εκτός των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας.

Αναμφίβολα, τα αίτια του προβλήματος είναι πολλά και σίγουρα χρειάζονται αλλαγές στο οδικό δίκτυο. Όμως, όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην παιδεία.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», προωθεί τέτοιες πρωτοβουλίες από το 2009, έχοντας εκπαιδεύσει έως σήμερα πάνω από 150.000 μαθητές.

Η τεχνολογία ως σύμμαχος απέναντι στα τροχαία ατυχήματα

Έτσι, λοιπόν, βασικός στόχος του προγράμματος «Κάν’το Σωστά», το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας, είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σχετικά με τις αιτίες και τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διεξαγωγή μαθημάτων σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Συγκεκριμένα, μέσα από τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας όπως προσομοιωτές ανατροπής και πρόσκρουσης αυτοκινήτου, καθώς και γυαλιά προσομοίωσης μέθης, τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν οι δρόμοι.

Πρόκειται για μια μοναδική διαδραστική εμπειρία, μέσα από την οποία τα παιδιά διδάσκονται τη σημασία της πρόληψης, η οποία κυριολεκτικά σώζει ζωές.

«Μαζί, προχωράμε σε ένα μέλλον όπου η οδική ασφάλεια είναι προτεραιότητα για όλους» είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στα παιδιά η Anytime και το Ι.Ο.ΑΣ, θέτοντας τα θεμέλια για την προστασία των νέων και την ενίσχυση μιας πιο ασφαλούς κοινωνίας.

Keywords
Αναζητήσεις
kanto-sosta-to-protoporiako-programma-ekpaidefsis-mathiton-stin-odiki-asfaleia-se-pragmatikes-synthikes.htm
Τυχαία Θέματα