Κατατέθηκε ο “Κώδικας Μετανάστευσης” που αφορά (και) στους “ψηφιακούς νομάδες”
Λύσεις αλλά και συγκρούσεις αναμένεται να φέρει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «Κώδικας Μετανάστευσης» που ανάμεσα στις άλλες κατηγορίες αφορά στους ψηφιακούς νομάδες και τους εργάτες γης. Ας δούμε και τα δύο σημεία, όπου το ένα αποτελεί λύση για το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα και το άλλο αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την προσέλκυση των λεγόμενων και «ψηφιακών νομάδων» που μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα για οποιαδήποτε εταιρεία
Εργάτες γης
Στο σχέδιο νόμου του «Κώδικα Μετανάστευσης» ρυθμίζονται σε δύο άρθρα οι διαδικασίες για τον καθορισμό του όγκου εισδοχής για παροχή εξαρτημένης εργασίας (άρθρο 26) και η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας (άρθρο 27). Η αιτιολογική έκθεση στο άρθρο 26 ορίζει την διαδικασία της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, για εξαρτημένη και εποχιακή ή απασχόληση υψηλής ειδίκευσης και προβλέπεται η διαδικασία καθορισμού του αριθμού εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για την ανάγκες της εργασίας που περιγράφεται. Το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εργασίας θα, καθορίζονται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία βάσει και θα εγκρίνεται με Πράξη από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα για τους εργάτες γης και τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού μετακαλούμενων εργαζομένων για ολόκληρη την επικράτεια λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις κατά το προηγούμενο έτος. Η αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου του εργοδότη σε σχέση με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, καθορίζεται με σχετική ΚΥΑ και μπορεί να είναι προσαυξημένη κατά δέκα τοις εκατό (10%).
Με το άρθρο 27 καθορίζονται η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας, η οποία πρέπει να τηρείται από τους εργοδότες και οι προϋποθέσεις έγκρισης των σχετικών αιτημάτων. Στο ίδιο άρθρο, αποσαφηνίζονται η αρμοδιότητα των υπηρεσιών επεξεργασίας των αιτήσεων και ο τρόπος επικοινωνίας με τις αρμόδιες προξενικές αρχές.Ακόμα καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης όλων των τύπων αδειών διαμονής, αλλά και η επικαιροποίηση και μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση ή ανανέωση αδειών διαμονής.
Τι θα ισχύσει για τους «ψηφιακούς νομάδες» (άρθρο 68)
Σε πολίτες τρίτων χωρών αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή μισθωτούς, που δύναται να παρέχουν την εργασία τους στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου εξ αποστάσεως, με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), σε εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας (ψηφιακοί νομάδες) χορηγείται από την αρμόδια προξενική αρχή εθνική θεώρηση εισόδου για χρονική περίοδο έως δώδεκα (12) μήνες.
Η εθνική θεώρηση χορηγείται στον ενδιαφερόμενο, εφόσον προσκομίσει ο ίδιος ο αιτών με αυτοπρόσωπη παρουσία ή αποστείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή, η οποία υποχρεούται να απαντήσει εντός δέκα (10) ημερών από το σχετικό αίτημα του ενδιαφερόμενου και να ολοκληρώσει τη διαδικασία χορήγησης της θεώρησης σε «μία στάση του ενδιαφερομένου», εκτός των γενικών δικαιολογητικών όπως αυτά ορίζονται στην απόφαση της παρ. 8 του άρθρου 176 τα ακόλουθα:
α) υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνονται η πρόθεσή του να διαμείνει στη χώρα με την εθνική θεώρηση εισόδου για την παροχή εργασίας εξ αποστάσεως και η δέσμευσή του ότι δεν θα παρέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο εργασία ή υπηρεσίες ή έργο σε εργοδότη με έδρα στην Ελλάδα, β) σύμβαση εργασίας ή έργου ή αποδεικτικό εργασιακής σχέσης με εργοδότη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ο οποίος είναι εγκατεστημένος εκτός της ελληνικής επικράτειας, αορίστου χρόνου ή σε περίπτωση σύμβασης ορισμένου χρόνου με υπολειπόμενη διάρκεια που καλύπτει το διάστημα της χορηγούμενης εθνικής θεώρησης και στοιχεία για την ιδιότητα του αιτούντος στην επιχείρηση, καθώς επίσης και στοιχεία που αφορούν στην επωνυμία, στην έδρα, στο πεδίο δραστηριότητας και στον εταιρικό σκοπό της επιχείρησης ή
γ) συμβάσεις εργασίας ή έργου αορίστου χρόνου ή, σε περίπτωση σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, με υπολειπόμενη διάρκεια που καλύπτει το διάστημα ισχύος της χορηγούμενης θεώρησης, σε περίπτωση που ο πολίτης τρίτης χώρας είναι ελεύθερος επαγγελματίας με περισσότερους του ενός (1) εργοδότες που είναι εγκατεστημένοι εκτός ελληνικής επικράτειας, ή δ) αν ο αιτών πολίτης τρίτης χώρας είναι αυτοαπασχολούμενος σε δική του επιχείρηση, στοιχεία για την ιδιότητά του στην επιχείρηση, καθώς επίσης και στοιχεία που αφορούν στην επωνυμία, στην έδρα, στο πεδίο δραστηριότητας και στον εταιρικό σκοπό της επιχείρησης, η οποία ευρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας,
ε) αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτει επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού εισοδήματος, για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής του κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Το ύψος των επαρκών πόρων καθορίζεται στις τρεισήμισι χιλιάδες (3.500) ευρώ μηνιαίως και αποδεικνύεται: εα) από τη σύμβαση εργασίας ή έργου ή το αποδεικτικό εργασιακής σχέσης, στην περίπτωση εξαρτημένης εργασίας, υπηρεσιών ή έργου ή ε,β) από τραπεζικό λογαριασμό. Αν οι επαρκείς πόροι προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας, υπηρεσιών ή έργου, το ανωτέρω ελάχιστο ύψος αναφέρεται σε καθαρά έσοδα μετά την καταβολή των απαιτούμενων φόρων στη χώρα παροχής της εργασίας. Το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για τον/τη σύζυγο ή τον/την συμβίο/α και κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κάθε τέκνο, στ) τέλος εθνικής θεώρησης, ύψους εβδομήντα πέντε (75) ευρώ.
Οι ανωτέρω πολίτες τρίτης χώρας μπορούν να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειάς τους, στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτησή τους, ατομική θεώρηση που λήγει ταυτόχρονα με τη θεώρηση του συντηρούντος. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται ο/η σύζυγος ή ο/η συμβίος/α και τα μέλη της οικογένειας του συντηρούντος να παρέχουν εξαρτημένη εργασία ή να ασκούν οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Ως μέλη της οικογένειας νοούνται:
α) ο έτερος των συζύγων ή των συμβίων με τον/την οποίο/α ο/η πολίτης τρίτης χώρας έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης,
β) τα άγαμα κοινά τέκνα των συζύγων ή των συμβίων κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν νομίμως υιοθετηθεί με αλλοδαπή δικαστική απόφαση που είναι αυτοδικαίως εκτελεστή ή έχει κηρυχθεί εκτελεστή ή έχει αναγνωρισθεί το δεδικασμένο της στην Ελλάδα και
γ) τα λοιπά, κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών, άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή του ετέρου των συζύγων ή συμβίων, εφόσον η επιμέλεια έχει νομίμως ανατεθεί για μεν τα τέκνα του/της συντηρούντος σε αυτόν/αυτήν, για δε τα τέκνα του/της ετέρου των συζύγων ή συμβίων σε αυτόν/αυτήν.
Εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις της παρ. 2, με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δύναται να χορηγείται στον πολίτη τρίτης χώρας και στα μέλη της οικογένειάς του άδεια διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με επαρκείς πόρους διαβίωσης της παρ. 8 του άρθρου 163 (άδεια διαμονής τύπου «Ι.8»), διετούς διάρκειας, κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται πριν τη λήξη της ισχύος της εθνικής θεώρησης, με την επιφύλαξη του άρθρου 8. Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του αιτούντος.
Οι αντιδράσεις έχουν προκληθεί στα ζητήματα που αφορούν τα ασυνόδευτα παιδιά και τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, πολλά σημεία από τα οποία τροποποιήθηκαν, ώστε να μετατοπιστούν προς την πλευρά των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης και αποτελούσαν δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού. Αντιδράσεις υπάρχουν και σε σημεία που αφορούν τους εργάτες γης, όμως θα περιμένουμε να δούμε την συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή για να σχηματίσουμε μια πιο ακριβή άποψη.
Φωτογραφία από τον Jefferson Santos.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Οι Έλληνες καταναλωτές κόβουν θέρμανση και ψώνια γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει
- Παγκόσμια Τράπεζα: Η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας θα κοστίσει πάνω από 400 δισ. δολάρια
- Motor Oil: Πράσινο φως στη δωρεάν διάθεση ίδιων μετοχών σε στελέχη
- Συναντήσεις της Euroins Ελλάδος με την ΕΑΕΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος
- Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε επιτόκια και πληθωρισμό
- Στις 1044,96 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-0,45%)
- Κατατέθηκε ο “Κώδικας Μετανάστευσης” που αφορά (και) στους “ψηφιακούς νομάδες”
- Υπουργείο Μετανάστευσης: Εγκρίθηκαν 33 νέα σκάφη για το Λιμενικό Σώμα
- «Κι άλλες χρεοκοπίες τραπεζών τα επόμενα δύο χρόνια» λέει ο CEO της Man Group
- Το DNA από τα μαλλιά του Μπετόβεν έδειξε ότι πέθανε από κίρρωση του ήπατος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Κατατέθηκε ο “Κώδικας Μετανάστευσης” που αφορά (και) στους “ψηφιακούς νομάδες”
- Η ΕΕΑΑ εφαρμόζει το Καινοτόμο Πιλοτικό Πρόγραμμα Smart Waste Management
- Τέλος στις ΜΕΘ Covid μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
- UEFA και Lidl ενώνουν τις δυνάμεις τους με φόντο το Euro 2024
- Έργα 800 εκ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική θα αλλάξουν την ζωή 400.000 πολιτών!
- «Ευρωπαϊκός εμφύλιος» Γαλλίας-Γερμανίας για πυρηνική ενέργεια και αυτοκίνητα
- Επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
- Εγκαίνια πρώτου Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων στον Πειραιά
- Skroutz: Η δυναμική του online εμπορίου μέσα από στοιχεία για τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών
- Το Finish και τα Ψαρά εξοικονόμησαν 1.020.000 λίτρα νερού σε ένα χρόνο!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΕ - Μέτσολα: Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέχρι και την άνοιξη του 2024
- Μέτσολα:Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη
- Ανοδος στις αποδόσεις των ομολόγων ενόψει της απόφασης της FED για τα επιτόκια
- ΕΕ - Μέτσολα:Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη
- Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε επιτόκια και πληθωρισμό
- Παγκόσμια Τράπεζα: Η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας θα κοστίσει πάνω από 400 δισ. δολάρια
- Ισπανία: Τρεις νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία κοντά στη Βαρκελώνη
- Κικίλιας: Ξεκινά η προώθηση του «Shopping in Greece»
- Νάγκελ (ΕΚΤ): Χρειάζονται νέες αυξήσεις επιτοκίων - Χαμηλός ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες