«Κόλλησε» ο Γενικός Δείκτης και το ενδιαφέρον πέρασε στην περιφέρεια

21:30 11/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Απουσιάζουν οι επενδυτές από το ΧΑ και ο μικρός τζίρος δεν επαρκεί για ανοδική διάσπαση των αντιστάσεων, παρά την απουσία των πολύ μεγάλων πωλητών  -τουλάχιστον σε γενικές γραμμές. Η απόσυρση ξένων κεφαλαίων (και μαζί τους και των ιδιωτών επενδυτών) όπως κατέδειξαν και τα στοιχεία του ΧΑ για τον Ιούνιο, άφησε την αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος χωρίς μεγάλα πακέτα, που επείγει να πουληθούν άμεσα. Ταυτόχρονα στέρησε προσωρινά την αγορά από τις εντολές των μεγάλων παικτών και τον παλμό.

Αυτό επανέφερε στο ΧΑ μία

κατάσταση από τα παλιά, με έντονες μάχες εγχώριων επαγγελματιών, ανταγωνισμό διαφορετικών desks και παιχνίδι με πολλά σκληρά μαρκαρίσματα σε μετοχές και παράγωγα.

Σε αυτό το τοπίο, το ΧΑ και οι καλύτερες εταιρίες του αδικούνται κατάφωρα. Αλλά αυτή είναι η εικόνα, με τερτίπια, κλεφτοπόλεμο, ξαφνικές αγορές, ξαφνικές πωλήσεις στη δημοπρασία, αιφνιδιασμοί και τακτικές. Καίγονται αδίκως εξαιρετικά νέα, όπως οι αναβαθμίσεις των τραπεζών που απέκτησαν επενδυτική βαθμίδα και τα εξαιρετικά αναπτυξιακά στόρι που έχουν άλλες εταιρίες.

Το ΧΑ δυσκολεύεται να προχωρήσει σε αυτή τη φάση, παρά τα ράλι και τα ρεκόρ της Wall Street, τα εξαιρετικά νέα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και κυρίως το rebound σε Γαλλία και Ευρώπη το οποίο συνεχίζεται.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.445,91 μονάδες με οριακή άνοδο 0,11%, μετά από πολλές μικρές διακυμάνσεις, νευρικότητα και αδυναμία των πωλητών να πάρουν το αρνητικό πρόσημο και των αγοραστών να πάρουν επιβεβαιωμένα κλεισίματα πάνω από τις 1.450 μονάδες.

Ο τζίρος έφθασε μετά βίας τα 86 εκατ. ευρώ μαζί με πακέτα 6,5 εκατ. ευρώ από τα οποία τα μεγαλύτερα σε ΔΑΑ και ΟΤΕ με αξία αντίστοιχα 1,6 εκατ. και 1,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο μόλις 0,01% στις 3.513,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSEM στη μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στις 2.311,61 μονάδες με άνοδο 0,17%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.266,29 μονάδες, με άνοδο 0,63%.

Ο Γενικός Δείκτης μετά το διορθωτικό άνοιγμα πέρασε άμεσα σε θετικό έδαφος σε όλη τη συνεδρίαση. Αλλά αφού συσσωρεύτηκε ανοδικά μέχρι τις 13.00 και μετά από προσπάθεια μεταξύ 13.00 και 14.30 να φθάσει τις 1.450 μονάδες, έχασε ατμό και επέστρεψε μέχρι τις 1.446 μονάδες, στις 16.30.

Εκεί δόθηκε μάχη για να μείνουν οι τιμές σε θετικό έδαφος με κερδισμένους και χαμένους, μετοχές που δέχθηκαν πωλήσεις στις δημοπρασίες και άλλες που οι market makers κατάφεραν να κλείσουν καλά. Πολλές μετοχές έχασαν σημαντικό κομμάτι από τα αρχικά κέρδη τους.

Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς είχαν δυνάμεις για να κλείσουν θετικά, παρά τις πωλήσεις που δέχθηκε η δεύτερη. Η Eurobank έκλεισε θετικά, επίσης, ενώ η Alpha Bank εξασφάλισε στο τέλος την παραμονή της στην ίδια τιμή με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι άλλες μετοχές που συνέβαλαν θετικά ήταν οι μετοχές των ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda, ΤΙΤΑΝ, CENERGY, Aegean και Motor Oil. Με πτώση έκλεισαν το Jumbo, η Metlen, η Helleniq Energy, η Coca-Cola, ο ΟΤΕ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Quest και η Optima Bank.

Οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν ανοδικά και συνολικά, 59 σημείωσαν ημερήσια κέρδη, ενώ 45 υποχώρησαν.

Keywords
Αναζητήσεις
kollise-o-genikos-deiktis-kai-to-endiaferon-perase-stin-perifereia.htm
Τυχαία Θέματα