Κωνσταντινούπολη: Ρεκόρ επισκέψεων καταγράφηκε φέτος στο Grand Bazaar

13:27 16/1/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το Μεγάλο Παζάρι, (Grand Bazaar) το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης (Istanbul), δέχτηκε 39.766.801 επισκέπτες το 2022, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του. Αυτή η μεγαλειώδης κατασκευή με το λαβυρινθώδες εσωτερικό φιλοξενεί χιλιάδες καταστήματα που πωλούν προϊόντα κάθε είδους, από υφάσματα έως αντίκες, και αποτελεί προορισμό για αγορές εδώ και αιώνες. Το Μεγάλο Παζάρι, ένα σκεπαστό σύμπλεγμα που προσομοιάζει σε μια μικρή πόλη, όπου κυκλοφορούν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι και καταναλωτές, ξεκίνησε να υποδέχεται επισκέπτες στα ανακατασκευασμένα κτίριά

του μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αποκατάστασης το περασμένο έτος. Ο αριθμός των επισκεπτών του Μεγάλου Παζαριού αυξήθηκε περίπου κατά 56%, από 25,5 εκατομμύρια το 2021 σε περίπου 40 εκατομμύρια το 2022. Βάσει αυτού του υπολογισμού, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκεπτών στο Μεγάλο Παζάρι το περασμένο έτος ήταν 100.000 άτομα.

Η Κωνσταντινούπολη και οι αγορές της στο πέρασμα της ιστορίας

Οι απαρχές της ιστορίας του Μεγάλου Παζαριού, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των συνοικιών Νούρου Οσμανιγιέ (Nuruosmaniye), Μερτσάν (Mercan) και Μπεγιαζίτ (Beyazıt) στην Κωνσταντινούπολη, χρονολογούνται στα μέσα του 15ου αιώνα. Στο πλαίσιο του συστήματος οικοδόμησης της Οθωμανικής εποχής, με επιρροές σχεδόν σε κάθε πτυχή της κοινωνικο-οικονομικής και πολιτιστικής ζωής, δημιουργήθηκαν κατασκευές όπως τα παζάρια κοντά σε θρησκευτικούς χώρους και άλλα κέντρα κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, προκειμένου να καλύπτονται δαπάνες συντήρησης και αποκατάστασης. Η ίδρυση του Μεγάλου Παζαριού, ενός από τα πιο σημαντικά ορόσημα της Κωνσταντινούπολης, έλαβε χώρα το 1461 και τα κτίσματα που περιλαμβάνει οικοδομήθηκαν με εντολή του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή (Fatih Sultan Mehmet) προκειμένου να εξασφαλιστούν έσοδα για την ανέγερση του ναού της Αγίας Σοφίας. Το Μεγάλο Παζάρι, που με το πέρασμα του χρόνου αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής, αποτελεί κόμβο της οικονομικής δραστηριότητας, όπου διεξάγεται εμπόριο πολύτιμων λίθων και πολύτιμων μετάλλων από όλον τον κόσμο.

Γνωστό όχι απλώς ως το παλαιότερο αλλά και ως το μεγαλύτερο κέντρο αγορών του κόσμου, το Μεγάλο Παζάρι δέχτηκε πολλές ανακαινίσεις με τη συμβολή διάσημων αρχιτεκτόνων, συμπεριλαμβανομένου του Σαρκίς Μπαλιάν (Sarkis Balyan), έπειτα από διάφορες πυρκαγιές και σεισμούς. Στοιχείο ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας αποτελεί το γεγονός ότι το Μεγάλο Παζάρι –Καπαλί Τσαρσί (Kapalıçarşı) στην τουρκική γλώσσα– έχει εξέχουσα θέση στη λογοτεχνία, στα ταξιδιωτικά ημερολόγια και στην τέχνη, και εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον ως μία από τις πιο πολυσύχναστες ιστορικές αγορές στον κόσμο.

Θυμηθείτε, ο πρώτος κανόνας αγορών στο Μεγάλο Παζάρι είναι: «Παζαρέψτε!»

Στο ιστορικό Μεγάλο Παζάρι, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περίπου 2.500 καταστήματα, ο αρχικός αριθμός των οποίων αυξανόταν στη διάρκεια μιας ιστορικής περιόδου 500 ετών, μπορεί κανείς να βρει αμέτρητα προϊόντα – από χαλιά έως τσάντες, από προϊόντα ύφανσης έως χρυσά και ασημένια κοσμήματα, και από αντίκες έως πλακίδια. Στον τομέα του Παζαριού που ονομάζεται χάνι (πανδοχείο), όπου φιλοξενούνται τεχνίτες οι οποίοι κατασκευάζουν χειροτεχνήματα που πωλούνται στο Μεγάλο Παζάρι, υπάρχουν περίπου 1.200 καταστήματα. Το Μεγάλο Παζάρι λειτουργεί καθημερινά από τις 08.30 έως τις 19.30 το καλοκαίρι και από τις 08.30 έως τις 19.00 τον χειμώνα.

Μια επίσκεψη στο Μεγάλο Παζάρι προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ζήσει την ιστορία της Κωνσταντινούπολης και να διαπιστώσει τη δυναμική της στην οικονομία, να γνωρίσει την Κωνσταντινούπολη μέσα από μια αγορά. Η αναζήτηση του ιδανικού αντικειμένου είναι πιθανό να αποτελέσει εν τέλει μια συναρπαστική περιήγηση στα ανεμοδαρμένα σοκάκια και περάσματα του Μεγάλου Παζαριού, όπου κανείς συναντά πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια, καθώς και σαγηνευτικά καταστήματα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο Μεγάλο Παζάρι, έχετε πάντοτε στον νου σας τον «χρυσό κανόνα» των αγορών στο Παζάρι: «Παζαρέψτε κάθε φορά που αγοράζετε κάτι»!

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα