Κυρανάκης: «Ανείπωτη η θλίψη για τους πιλότους μας»

13:30 26/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με το δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα στην Κάρυστο

Κ.ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «Θρήνος και απόλυτος σεβασμός στην υπεράνθρωπη προσπάθεια αυτών των νέων παιδιών που έδωσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν την πατρίδα μας και την ασφάλεια όλων μας. Είναι ανείπωτη η θλίψη,

δεν υπάρχουν λόγια».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να ασχοληθούν ως κυβέρνηση το ζήτημα του εργασιακού και το μισθολογικού των πυροσβεστών

Κ.ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «Θα γίνουν αυξήσεις όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός ούτως ή άλλως για όλο το δημόσιο τομέα αλλά με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς που επιχειρούν. Είναι στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού όμως κάνουμε και κάτι ακόμα· έχουμε κινήσει τις διαδικασίες εδώ και αρκετά χρόνια για να μπορέσει να μπει σε παραγωγή ξανά αυτού του τύπου το αεροπλάνο από την Canadair κι έχουμε εξασφαλίσει ότι από τη συνολική παραγγελία που θα κάνει η ΕΕ, που συνολικά είναι 24 τα αεροπλάνα, 7 θα πάρει η Ελλάδα, 7 η Ισπανία και όλες οι άλλες χώρες θα πάρουν λιγότερα. Και μάλιστα 5 από αυτά καλύπτονται από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης άρα με κινήσεις της Ελλάδας και του πρώην υπουργού Πολιτικής προστασίας του κ. Στυλιανίδης από το ρόλο του σαν επίτροπος είχε ξεκινήσει η προσπάθεια ώστε να ξαναμπεί σε παραγωγή το Canadair που είχε σταματήσει διότι μόνο αν είχαμε μια μεγάλη παραγγελία σαν Ευρώπη θα μπορούσε η εταιρεία να το κάνει αυτό. Το πρώτο μέρος του στόλου το περιμένουμε το 2026 και το υπόλοιπο μέχρι το 2028-2029».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπήρξαν κενά στην προετοιμασία λόγω και της προεκλογικής περιόδου

Κ.ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «Έχουν δοθεί διπλάσια χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να τα αξιοποιήσει να κάνει δουλειά. Για παράδειγμα στα Νότια Αθήνα που πολιτεύομαι πιέσαμε πάρα πολύ μαζί τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ, τον κ. Κωνσταντάτο, να μπορέσουν οι εθελοντικές ομάδες και συνολικά η υποδομή που υπάρχει γύρω από το βουνό του Υμηττού να έχει μια πολύ καλύτερη πρόληψη. Για αυτο και ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών που ξέσπασαν είτε από εμπρησμούς είτα από άλλα αίτια πρόλαβαν οι εθελοντές και τις έσβησαν για αυτο και δεν έγιναν είδηση όμως είχαμε πυρκαγιές και στον Υμηττό. Τέτοιου είδους προετοιμασία χρειάζονται και άλλες περιοχές και για αυτό ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού έχει πάει και έχει κάνει σεμινάρια σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν δασικοί όγκοι για να μπορέσουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία. Όταν τέτοιου είδους οργανισμοί με την τοπική αυτοδιοίκηση κάνουν προτάσεις και ζητούν εξοπλισμό για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες ναι γίνεται δουλειά. Υπάρχουν προφανώς οι πολλοί (δήμαρχοι) που κάνουν δουλειά επαγγελματική υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι προσλαμβάνουν πυροσβέστες με βάση την προκήρυξη και τους βάζουνε γραμματειακή υποστήριξη στο γραφείο τους».

Ερωτηθείς αν η κεντρική εξουσία θα πρέπει να έχει έναν μηχανισμό ελέγχου

Κ.ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «Πρέπει να κάνει τον χωροφύλακα, το βασικό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση και το έκανε είναι να αυξήσει τα κονδύλια γιατί η κλιματική αλλαγή όταν αναγνωρίζεται ως κρίση αυξάνονται τα κονδύλια, τα δίνει στους δήμους οι οποίοι ξέρουν καλύτερα από εμάς τα μονοπάτια στα δάση τους, πώς να χαράξουν αντιπυρικές, πώς να σχηματίσουν ομάδες εθελοντικές γύρω από τα δάση και από τα βουνά για να μπορέσουν άμεσα να έχουν αποτέλεσμα. Άρα ο κατά τόπους σχεδιασμός πρέπει να γίνεται από τις τοπικές κοινωνίες και από τους δήμους. Δεν μπορεί ένα υπουργείο να πει στην τοπική κοινωνία πχ στην τοπική κοινωνία της Δαδιάς που ξέρουν την περιοχή ποιος είναι ο κατάλληλος επιχειρησιακός σχεδιασμός στο πεδίο για να μπορέσεις να δράσεις άμεσα. Χρειάζεται και από την τοπική αυτοδιοίκηση μεγαλύτερη ευθύνη».

Αναφορικά με τα εναέρια μέσα

Κ.ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «Τα εναέρια είναι μονίμως στον αέρα και κάνουν κατάσβεση και κάνουν κατάσβεση με κίνδυνο της ζωής τους όπως είδαμε. Δεν υπάρχει εναέριο το οποίο να κάθεται, δεν υπάρχει πιλότος ο οποίος να κάνει διακοπές. Δεν υπάρχει πυροσβέστης που δεν είναι στο πεδίο και δεν δίνει τη μάχη του για να μπορέσει να σβήσει μια πυρκαγιά, να σώσει ένα σπίτι, να σώσει την περιουσία, να σώσει το περιβάλλον».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο επί 9 ημέρες

Κ.ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «Ναι, φυσικά να δοθούν απαντήσεις αλλά οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν και σε επίπεδο πρόληψης. Υπήρξε πρόληψη, υπήρξε οργάνωση, με ποιο τρόπο είχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν τη φωτιά στην αρχή της; Και θέλω να πω στους πολίτες της Ρόδου ότι πενθούμε και εμείς για αυτή την τεράστια καταστροφή αλλά δεν ισχύει ότι δεν πετούν τα Canadair, δεν ισχύει ότι δεν πετούν τα ελικόπτερα, δεν ισχύει ότι δεν επιχειρούν οι πυροσβέστες είναι εκεί και έχουν κάνει και τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει στην ιστορία της χώρας. Πάνω από 3.500 άτομα μέσω θαλάσσης, πάνω από 18.000 άτομα μέσω στεριάς για να μην υπάρξει ανθρώπινη απώλεια».

Για τους εθελοντές

Κ.ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «Εθελοντής στις φωτιές δεν μπορεί να γίνεις όταν έχει ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Πρέπει να γίνεις νωρίς στην αντιπυρική περίοδο, να εκπαιδευτείς σωστά, να ξέρεις ποια είναι τα μονοπάτια, να ξέρεις ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης, να έχεις τα πρωτόκολλά σου, να είσαι on call την ώρα που θα χρειαστεί για να μπορέσεις να επιχειρήσεις με ψυχραιμία και σχέδιο και μεθοδικότητα την ώρα που σε χρειάζεται η πατρίδα. Εθελοντής δεν σημαίνει ότι την ώρα που καίγεται το σπίτι σου γίνομαι εθελοντής και πάω στα μέτωπα και κάνω ότι βοηθάω. Αυτό δεν είναι εθελοντής, αυτό είναι χάος και με πολύ μεγάλο κίνδυνο να χάσει κάποιος άνθρωπος τη ζωή του.

Θεωρούμε ότι η ανθρώπινη ζωή μετράει πάνω από όλα άρα είναι αδιαπραγμάτευτο ότι το 112 θα δίνει εντολή εκκένωσης στις περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν.

Εγώ είχα κάνει και σαν βουλευτής καμπάνια ενημέρωσης για να δηλώσουν εθελοντές δασοπυροσβέστες στα νότια εδώ στην εκλογική μου περιφέρεια και πολλά νέα παιδιά πήγαν και στελέχωσαν τις ομάδες. Φέτος οι ομάδες έχουν διπλάσιο κόσμο από πέρυσι και αυτό σημαίνει διπλάσια μάτια για να μπορέσουν να ανιχνεύσουν μια πυρκαγιά τη ώρα που ξεσπά και να τη σβήσουν στην αρχή της. Εθελοντής δεν μπορείς να γίνεις την ώρα που οι φλόγες είναι 10 μέτρα πάνω από το κεφάλι σου, εθελοντής γίνεται όταν δεν είναι είδηση το θέμα. Όταν τον Μάιο, τον Απρίλιο και σου λένε οι εθελοντικές ομάδες χρειαζόμαστε κόσμο τότε πρέπει να πας, να εκπαιδευτείς και να μπορέσεις να είσαι έτοιμος την ώρα που θα σε χρειαστεί η πατρίδα.

Εμείς σαν υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε και τους δήμους να έχουν μια καλύτερη κατανόηση και έναν καλύτερο συντονισμό των ξερόχορτων, των διάφορων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν μέσα σε σπίτια και οικόπεδα που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα την ώρα της πυρκαγιάς. Θέλω να ενημερώσω τους δημοσιογράφους οι οποίο είχαν κάποια δημοσιεύματα σε σχέση με το κτηματολόγιο ότι δήθεν δεν δίνει πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάποιου οικοπέδου, τι όλοι οι δήμοι έχουν νομικό σύμβουλο και όλοι οι δικηγόροι της χώρας έχουν πρόσβαση να κάνουν έλεγχο τίτλων σε οικόπεδα. Άρα αν ένας δήμαρχος βρει ένα οικόπεδο που έχει ξερόχορτα και αναρωτιέται σε ποιον ανήκει βάζει το νομικό του σύμβουλο και κάνει έναν έλεγχο τίτλων. Κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία μήνυση για τέτοιου είδους πράξεις που εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, έχει νόμιμη βάση η ενέργεια του δημάρχου».

Keywords
Τυχαία Θέματα