Ληστεία αλά ψηφιακά: 5+1 «χτυπήματα» εκατομμυρίων σε κρυπτονόμισμα

13:02 9/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά ή εικονικά νομίσματα και πολλά από αυτά είναι αποκεντρωμένα δίκτυα που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Τα κρυπτονομίσματα γενικά δεν εκδίδονται από κάποια κεντρική αρχή οπότε θεωρούνται απρόσβλητα σε κρατικές παρεμβάσεις και δίνουν γενικά τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν τον έλεγχο των οικονομικών τους. Στηρίζονται στις αρχές της κρυπτογραφίας που δεν  επιτρέπει σε τρίτα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. 

Αποτελούν μια επικερδή βιομηχανία σχεδόν ενός τρις δολαρίων, με την αξία τους να έχει εκτοξευτεί μέσα στα χρόνια. Ωστόσο, hacks,

απάτες και κακή διαχείριση είναι μερικές από τις αιτίες που οδήγησαν τα κρυπτονομίσματα σε χρεοκοπία, όπως αυτή της FTX, που αυξάνει την ανησυχία για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων γενικότερα.  

Τα εμπόδια στον δρόμο των κρυπτονομισμάτων είναι πολλά, με τις χρεοκοπίες να ακολουθούν η μία την άλλη και να ταράζουν τα νερά, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα βραχνά, αυτό των ληστειών. Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα και τις καινοτομίες που παρουσιάζουν τα κρυπτονομίσματα, αυτές οι ληστείες έχουν εκθέσει τη σκοτεινή πλευρά των ψηφιακών νομισμάτων. Στη λίστα που ακολουθεί θα δούμε 5 από τις μεγαλύτερες ληστείες κρυπτονομισμάτων της προηγούμενης χρονιάς, και επιπλέον την μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων που έγινε μερικά χρόνια πριν, το 2014. 

Ronin Network 
 
Το Ronin Network έχασε 625 εκατ. δολάρια αφού δράστες κατάφεραν να παραβιάσουν τους servers που επεξεργάζονταν τις συναλλαγές του δικτύου. Η κλοπή έγινε αντιληπτή όταν ένας χρήστης δεν μπόρεσε να αποσύρει χρήματα και υπέβαλε αναφορά. 

Wormhole Network 

Δράστης κατάφερε να βρει σφάλμα στον κώδικα του Wormhole που του επέτρεψε να δημιουργήσει 120.000 wETH, ισοδύναμο του ether στο blockchain Solana, αξίας περίπου 325 εκατ. δολαρίων. 
 
Nomad 
 
Ένας χάκερ κατάφερε να εκμεταλλευτεί αδυναμία στον κώδικα της Nomad και δημιούργησε ένα μήνυμα που ξεγέλασε το πρωτόκολλο cross-chain ώστε να στείλει tokens χωρίς την κατάλληλη εξουσιοδότηση. Έτσι χάθηκαν 190 εκατ. δολάρια. 

Beanstalk Farms 
 
Χάκερ κατάφερε να αποσπάσει κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 150 εκατ. δολαρίων από την Beanstalk Farms, ένα project stable coin με βάση το Ethereum, χρησιμοποιώντας δάνειο flash το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δανείζονται μεγάλα ποσά κρυπτονομισμάτων για πολύ σύντομες χρονικές περιόδους. 

Wintermute 
 
Ο market maker κρυπτονομισμάτων έχασε 160 εκατ. δολάρια σε μια κυβερνοεπίθεση που πιθανότατα προήλθε από μια υπηρεσία που είχε χρησιμοποιήσει η Wintermute με την ονομασία Profanity, η οποία δημιουργεί “vanity addresses” για λογαριασμούς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Οι χάκερς κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν brute-force computing για να δημιουργήσουν όλους τους πιθανούς κωδικούς πρόσβασης. 

Mt. Gox 

Λίγα χρόνια πιο πίσω συνέβη η πιο γνωστή ληστεία κρυπτογράφησης στην ιστορία, αυτή του Mt. Gox που τράνταξε τα θεμέλια του κόσμου των κρυπτονομισμάτων. 

Το πάλαι ποτέ μεγαλύτερο ανταλλακτήριο Bitcoin, που χειριζόταν πάνω από το 70% των συναλλαγών, κατέρρευσε το 2014, όταν 850.000 Bitcoins, αξίας περίπου 356 εκατομμυρίων λιρών έκαναν φτερά από τα ταμεία του. 

Το Mt. Gox παραμένει η μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων στην ιστορία, με πάνω από 850 χιλιάδες Bitcoin να έχουν κλαπεί μεταξύ 2011 και 2014. Το Mt. Gox ισχυρίστηκε ότι ένα σφάλμα που προκάλεσε την απώλεια οφείλεται σε ένα υποκείμενο σφάλμα στο Bitcoin, γνωστό ως transaction malleability. Πιο απλά, η διαδικασία τροποποίησης του μοναδικού αναγνωριστικού μιας συναλλαγής αλλάζοντας την ψηφιακή υπογραφή που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή της. 

Keywords
Αναζητήσεις
listeia-ala-psifiaka-51-chtypimata-ekatommyrion-se-kryptonomisma.htm
Τυχαία Θέματα