Λουίς ντε Γκίντος – ΕΚΤ: Εφικτή η μείωση του πληθωρισμού στο 2% μέσα στο 2025

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του, ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μίλησε για μια σειρά οικονομικών δεικτών που δείχνουν καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη.

«Όσον αφορά την ανάπτυξη, έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις μας δύο φορές – πριν από το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο. Βλέπουμε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι που εντοπίσαμε αποκρυσταλλώνονται, κυρίως επειδή

η κατανάλωση δεν ανακάμπτει όπως αναμενόταν. Παρόλο που το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί, τα νοικοκυριά δεν αυξάνουν τις δαπάνες τους. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε διαρθρωτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης λόγω του προηγούμενου κύματος πληθωρισμού, της πανδημίας ή των γεωπολιτικών κινδύνων. Είναι όμως σαφές ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης δεν πραγματοποιείται με τον ρυθμό που είχαμε προβλέψει προηγουμένως» δήλωσε o Λουίς ντε Γκίντος.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως συμβαίνει το αντίθετο, καθώς οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού μειώνονται και υποδεικνύουν πως ο στόχος για 2% μεσοπρόθεσμα κατά τη διάρκεια του 2025 είναι εφικτός.

Μιλώντας για τις πιθανές μελλοντικές μειώσεις, ο Λουίς ντε Γκίντος είπε «είμαστε πολύ σαφείς ότι θα κρατήσουμε όλες τις επιλογές ανοιχτές στις προσεχείς συνεδριάσεις, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των μειώσεων όσο και το μέγεθός τους. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και την επίδραση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στη συνολική ζήτηση είναι η μεσοπρόθεσμη πορεία, η οποία είναι προφανώς αυτή ενός κύκλου χαλάρωσης. Η λεπτομερής ρύθμιση της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ σύνθετη και το σημαντικό είναι η μεσοπρόθεσμη πορεία».

Στην ερώτηση για το αν οι γεωπολιτικοί παράγοντες που συνδέονται με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι κίνδυνοι περαιτέρω κλιμάκωσης των εμπορικών δασμών ωθούν την ΕΚΤ να υιοθετήσει μια συνετή προσέγγιση στη μείωση των επιτοκίων, απάντησε πως φυσικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάλυση της ΕΚΤ. «Για παράδειγμα, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας και οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις αποφάσεις μας. Όταν βρίσκεστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο γεμάτο αβεβαιότητα, για παράδειγμα λόγω γεωπολιτικών κινδύνων που δεν μπορείτε να ελέγξετε, πρέπει να κάνετε πολύ προσεκτικά βήματα» πρόσθεσε.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η δημοσιονομική πολιτική. Οι κυβερνήσεις υποβάλλουν τώρα τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά τους σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον Λουίς ντε Γκίντος, αυτό θα δώσει στην ΕΚΤ μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές, στοιχείο που λαμβάνει υπόψη στην ανάλυση και τη λήψη αποφάσεων. Έτσι, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η πιθανότητα στρεβλώσεων στο διεθνές εμπόριο καθώς και το τι θα συμβεί με τη δημοσιονομική πολιτική θα τροφοδοτήσουν τις αποφάσεις της στο εγγύς μέλλον.

Keywords
Αναζητήσεις
louis-nte-gkintos--ekt-efikti-i-meiosi-tou-plithorismou-sto-2-mesa-sto-2025.htm
Τυχαία Θέματα