Μινιόν: Η ιστορία του εμβληματικού πολυκαταστήματος και τα σχέδια του σήμερα

Λίγοι μήνες έχουν μείνει έως τα επίσημα εγκαίνια του Μινιόν, του ιστορικού πολυκαταστήματος που βρίσκεται στην Ομόνοια. Έχοντας ξεκινήσει αρχικά ως ένα περίπτερο, το Μινιόν σύντομα θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο μικτών χρήσεων, το οποίο θα διαθέτει εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης, γραφεία και κατοικίες, δίνοντας νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας

Την ανάπτυξη του έργου έχει αναλάβει η Dimand S.A.,

η οποία επένδυσε το ποσό των 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτησή του κτιρίου, ύψους 26 εκατ. ευρώ. Στόχος της επένδυσης, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να αναγεννηθεί ένα τοπόσημο, το οποίο είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων. 

Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου

Η αναβίωση του Μινιόν συνοδεύεται και από νέα εμφάνιση. Η σπονδυλωτή πρόσοψη του έργου αποτελείται από κάθετες και οριζόντιες λωρίδες αλουμινίου, διαφορετικού χρώματος σε κάθε κτίριο: πορτοκαλί, φόρος τιμής στο εμπορικό πολυκατάστημα της δεκαετίας του ‘80, πράσινο της ελιάς και λευκό. Η αρχιτεκτονική μελέτη έχει γίνει από το γραφείο «Minos Digenis Arquitectos».

MINION, DIMAND

Όπως προαναφέρθηκε, βασικό μέλημα της Dimand S.A. είναι να δημιουργήσει ένα βιοκλιματικό κτίριο, με πιστοποίηση LEED gold. Βασικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι τα υλικά δόμησης που έχει επιλέξει για την ανακαίνισή του, καθώς και ο σχεδιασμός μιας «πράσινης» ταράτσας με ψηλή φύτευση, η οποία μειώνει τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κτιρίου.

Επιπλέον, το σύστημα φωτισμού είναι ελεγχόμενο από φωτοκύτταρα κίνησης και αυτοματισμούς φωτεινότητας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι ζώνες των ορόφων κοντά στα παράθυρα θα έχουν χαμηλότερο φωτισμό, καθιστώντας το Μινιόν ενεργειακά αποδοτικότερο.

Το ακίνητο, συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ. αποτελείται από τα κτίρια Α (4.500 τ.μ.) και ΒΓΔΕ (14.000 τ.μ.)  και περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Στο κτίριο Α, το -1 και το ισόγειο προορίζονται για εμπορικές χρήσεις, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.500 τ.μ, θα απαρτίζονται από κατοικίες.

Όσον αφορά τα κτίρια ΒΓΔΕ, από το -1 έως τον 2ο όροφο θα κατασκευαστούν εμπορικά καταστήματα συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ., ενώ από τον 3ο όροφο μέχρι τον 7ο όροφο προβλέπεται η δημιουργία γραφειακών χώρων, συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ. 

Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να καταλαμβάνεται από τον όμιλο Inditex (Zara, Stradivarius, Bershka, Pull & Bear κτλ.). Στην ίδια φάση θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και κάποιοι χώροι γραφείων των κτιρίων ΒΓΔΕ. Τμήμα των γραφειακών χώρων θα μισθωθεί από τη ΔΕΗ, η οποία πλέον θα στεγάζεται σε τέσσερις από τους ορόφους του «πράσινου» κτιρίου.

Οι κατοικίες

Όσον αφορά στα διαμερίσματα που θα διατεθούν εντός του Μινιόν, αυτά προορίζονται για μόνιμους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας. Επιδίωξη της Dimand είναι τα διαμερίσματα να πωληθούν σε μόνιμους κατοίκους της περιοχής και όχι σε ανθρώπους που στόχο έχουν την εκμετάλλευσή τους. Πρόθεση είναι να υπάρχει συνεχώς ζωή στο Μινιόν, κάτι που θα επιτευχθεί μόνο με τη διάθεση των διαμερισμάτων σε μόνιμους κατοίκους, σε συνδυασμό με τη μικτή χρήση του κτιρίου.

Το Μινιόν θα περιλαμβάνει περίπου 30 διαμερίσματα και πέντε μεζονέτες 50-125 τ.μ., το κόστος αγοράς των οποίων αναμένεται πως θα ξεπερνά τα τα 6.000 ευρώ ανά τ.μ. Αν και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές εργασίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές.

Η ιστορία του εμβληματικού Μινιόν

Το Μινιόν «γεννήθηκε» το 1934, όταν ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη άνοιξαν το περίπτερο με το όνομα «Μινιόν» στα Χαυτεία, στο κέντρο της Αθήνας. Οι δύο συνέταιροι εξέλιξαν την επιχείρησή τους και το 1944 άνοιξαν το Μινιόν, από το οποίο όμως αποχώρησε ο Αγ. Σεραφειμίδης και έμεινε αποκλειστικά στον Γ. Γεωργακά.

Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δισ. δραχμές.

Το Μινιόν αποτέλεσε ένα πολυκατάστημα-πρότυπο για την τότε ελληνική αγορά και άλλαξε το τοπίο. Κατάργησε τα παζάρια και καθιέρωσε τις καθορισμένες τιμές στα προϊόντα, διαφημιζόταν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, τοποθέτησε κυλιόμενες σκάλες, έβαλε κλιματισμό, έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθιέρωσε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, δημιούργησε σχολές πωλητών και στελεχών και σεμινάρια προσωπικού, καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πωλούσε αυτοκίνητα, προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με την The Walt Disney World και έφερε από το Ορλάντο τις αυθεντικές στολές Disney.

Από τη σελίδα «Μινιόν Το Πολυκατάστημα της Αθήνας» στο Facebook

Η πιο σημαντική καινοτομία του όμως, που ήταν ίσως και ο λόγος που έμεινε ανεξίτηλο στις μνήμες των Αθηναίων, είναι το ότι έφερνε Άγιο Βασίλη τα Χριστούγεννα για να μοιράζει δώρα στα παιδιά και συνδέθηκε μια για πάντα με αυτήν τη γιορτινή περίοδο.

Η αίγλη του όμως διακόπηκε απότομα, καθώς τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 το πολυκατάστημα καταστρέφεται ολοσχερώς από εμπρηστική επίθεση. Μετά την πυρκαγιά έμεινε μόνο ο σκελετός και ουσιαστικά το κτίριο χρειάστηκε να κατασκευαστεί σχεδόν από την αρχή. Τελικά επαναλειτούργησε τρία χρονιά μέσω δανείων, αλλά λόγω χρεών κρατικοποιήθηκε. Μετά από πολλή προσπάθεια, ο Γ. Γεωργακάς το αγόρασε από το κράτος το 1991, έπειτα από προκήρυξη διαγωνισμού, όμως δεν θα έμενε στα χέρια του για πολύ, καθώς το 1988 το Μινιόν έκλεισε οριστικά.

Το ακίνητο πέρασε στην Elmec Sports, η οποία μαζί με το κατάστημα πωλήθηκε στον όμιλο Folli Follie. Η Folli Follie Holdings S.A επιχείρησε να νοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά όταν αυτό απέτυχε το 2012 αποφάσισε να το μετατρέψει ξανά σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε το 2018 όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Folli Follie με τις εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη του ομίλου.

Όντας ουσιαστικά κενό για 20 χρόνια, το άλλοτε εμβληματικό πολυκατάστημα βγήκε σε διαγωνισμό το 2021, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι ήδη γνωστά…

Keywords
Αναζητήσεις
minion-i-istoria-tou-emvlimatikou-polykatastimatos-kai-ta-schedia-tou-simera.htm
Τυχαία Θέματα