«Μύθοι και πραγματικότητα» για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις για το μέλλον
Είναι τελικά επικίνδυνη η τεχνητή νοημοσύνη ή είναι ένα «όπλο» που μπορεί να εξελίξει την ανθρωπότητα και να προσφέρει λύσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις; Πώς μπορεί να έρθει στα «νερά» και στην εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών; Κυρίως, με ποιους τρόπους μπορεί να εξυπηρετήσει και ποιοι «μύθοι» έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτή;
Τα παραπάνω ερωτήματα απαντήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε η AHEPA Hellas για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Χριστίνα Γρηγοριάδου μίλησε στο Business Voice σχετικά με το πώς μπορούν να προσαρμοστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην αλματώδη πρόοδο γύρω από τον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σχετικά με το τι μπορούν να κερδίσουν οι επιχειρήσεις επισημαίνει πως «σίγουρα τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν οι επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλα. Και δεν αναφέρομαι απλώς στις εταιρίες που ασχολούνται με τον προγραμματισμό και την τεχνολογία, που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στον χώρο αυτό εδώ και χρόνια. Αναφέρομαι και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είπαμε, είναι σημαντικό να μπορέσουν να εξοικειωθούν με αυτό. Εδώ χρειάζεται βέβαια μεγάλη προσοχή. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η χρήση της δεν είναι κάτι απλό».
«Πολλά λέγονται και γράφονται»
Τη ρωτήσαμε για το αν τελικά μπορεί να ισχύσουν όσα λέγονται για παραγκωνισμό του ανθρώπινου παράγοντα από τις επιχειρήσεις και αντικατάσταση του από την Τεχνητή Νοημοσύνη και με ένα νεύμα συγκατάνευσης, έσπευσε να μου εξηγήσει: «Πολλά λέγονται και γράφονται και υπάρχουν διάφοροι μύθοι, ίσως και να υπάρχει κάποιου είδους επηρεασμός από ταινίες… Δεν ξέρω… Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις και να τις εξελίξει.
Προσοχή όμως! Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το παίρνουμε αψήφιστα και οι ίδιες οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες, χρειάζεται να αξιολογήσουν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, για να προσδιοριστεί η κατηγορία κινδύνου τους βάσει του νέου πλαισίου. Να δημιουργήσουν ένα μητρώο με τα βασικά στοιχεία όλων των συστημάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του AI Act, δηλαδή των οριζόμενων ως “Συστήματα ΑΙ”. Εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο η Τεχνητή Νοημοσύνη λειτουργεί με τρόπο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα επειδή ορίζεται ένα πλαίσιο. Στις ΗΠΑ η προσέγγιση είναι περισσότερο «ελεύθερη» πάνω στις ανάγκες των επιχειρήσεων».
Η «επέλαση» της Τεχνητής Νοημοσύνης ίσως να πιάνει ένα σημαντικό κομμάτι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάπως απροετοίμαστο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που, όπως τονίζει, μπορεί να ξεπεραστεί με μεθοδική δουλειά. «Για να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις χρειάζεται πρώτα από όλα μεθοδική δουλειά. Να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού, με διαφοροποιημένα επίπεδα πολυπλοκότητας και περιεχομένου, να απευθυνθούν σε ειδικούς που μπορούν να προσφέρουν αυτή την κατάρτιση.
Μπορούν να γίνουν Workshops, υπάρχουν τέτοιου είδους σεμινάρια σε άλλες χώρες. Θέλει μεθοδικότητα, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν κάποιοι, δηλαδή “ήρθαν να μας πάρουν τη δουλειά τα ρομπότ”. Ασφαλώς δεν είναι έτσι, είναι κάτι καινούργιο στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και θα χρειαστεί να εναρμονιστούν με αυτό σταδιακά».
«Χρειάζεται υπευθυνότητα από επιχειρήσεις και πολίτες»Μια ακόμα σημαντική ανησυχία σχετικά με την όλο και πιο έντονη παρουσία της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να παραβιαστούν τα προσωπικά δεδομένα, να γίνει «κλοπή» ταυτότητας και πλέον η καχυποψία των πολιτών έχει να κάνει και με τις ηλεκτρονικές δοσοληψίες τους με τις επιχειρήσεις. Η Χριστίνα Γρηγοριάδου, καταλαβαίνει αυτή την ανησυχία, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως το ρίσκο για όσους προβούν σε τέτοιες πράξεις είναι τεράστιο.
«Είναι λογικό να υπάρχει αυτή η αίσθηση γιατί υπάρχουν όντως κίνδυνοι. Είπαμε, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων και η Ευρωπαϊκή Ένωση όντως το έχει δημιουργήσει και το εξελίσσει.
Σε περίπτωση που κάποιες επιχειρήσεις προσπαθήσουν να προβούν σε παράνομες ενέργειες, οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι πολύ μεγάλες. Αν δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο που έχει τεθεί, και ξαναλέω εξελίσσεται, τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ ή το 7% του παγκόσμιου ακαθάριστου ομιλικού τζίρου. Χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα από τη μεριά των επιχειρήσεων, αλλά και μεγάλη υπευθυνότητα από τη μεριά των πολιτών. Οι κίνδυνοι μόνο αμελητέοι δεν είναι και χρειάζεται προσοχή».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τι συμβαίνει με ΤΕΝEΡΓ, ΜΥΤΙΛ και Intrakat, τα εξωφρενικά bonus της ΓΕΒΚΑ και της Κρεμύδας family, ο Harry Vafeias και η νέα βουτιά, το εμπάργκο σε Visa – Mastercard, και ένα quiz με τον Νικόλαο, την Τατιάνα, τις Μ+Μ και το τρίποντο
- Συμμέτοχος σε εγκλήματα πολέμου η Ελλάδα αν το Κίεβο χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου
- Έντεκα χρόνια μετά: H Jumbo του Απόστολου Βακάκη πληρώνει ακόμη τη «θυσία» των καταθέσεων στην Κύπρο
- Super League: Πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία – Το πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής
- Η ακροτελεύτια ανοησία του Συντάγματος
- Αντί να αποκτήσουμε ανοσία στο κιτς, το συνηθίσαμε
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Απριλίου
- Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Πότε θα αλλάξουν τελικά – Όλα όσα είπε ο Τσακλόγλου
- Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει το taxis - Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί στο έντυπο Ε3 για τους επαγγελματίες
- Super League 1: Πρώτη η ΑΕΚ, ακολουθεί ο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- «Μύθοι και πραγματικότητα» για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις για το μέλλον
- Bfresh Spitiko, το χειροποίητο ελληνικό αναψυκτικό όπως το φτιάχνεις σπίτι
- Επιτακτική ανάγκη ο Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός
- Τσακλόγλου: Έως και 11.000 ευρώ τα επιδόματα για μια νέα εργαζόμενη μητέρα
- Η Europol έκλεισε την phishing πλατφόρμα LabHost – 37 συλλήψεις
- Το πασχαλινό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα
- Το ΕΒΕΑ στήριξε την «πράσινη» μετάβαση 22 ελληνικών ΜμΕ και Startup
- Η UBS προχωρά «με δόσεις» σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις
- Θανάσης Λασκούδης: Στόχοι Ενεργειακής Μετάβασης, Ευκαιρία ή Πρόκληση για την ΕΕ;
- Όλοι μαζί, για την προστασία του Πλανήτη μας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- New deal ή Τιτανικός για την Ευρώπη
- Προειδοποίηση Χριστοδουλίδη για το μεταναστευτικό
- Καιρός: Βροχές και αφρικανική σκόνη – Πού θα φτάσει το θερμόμετρο
- Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει το taxis - Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί στο έντυπο Ε3 για τους επαγγελματίες
- SIPRI: Οι στρατιωτικές δαπάνες στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας
- Ελληνική οικονομία: Τι θα δείξει ο λογαριασμός για το πρωτογενές πλεόνασμα
- SIPRI: Ο κόσμος ξοδεύει 2,44 τρισ. σε όπλα – Σε ρεκόρ για 9η χρονιά οι αμυντικές δαπάνες
- ΝΥΤ: Η Golden Visa έκανε τη στέγαση απρόσιτη για τους περισσότερους Έλληνες
- Χρηματιστήριο: Νευρικότητα από το διπλό πολεμικό μέτωπο σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή - Πώς θα κινηθούν τράπεζες και blue chips
- «Είναι ο πόλεμος ο βασιλιάς των πάντων;»